Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

ΕΥΡΩΤΑΣ ΕΛΟΥΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ


15 Αυγουστου 1960 (ενας αξεχαστος αγωνας)

Περασμενα μεγαλεια που διηγωντας τα δεν ειναι απαραιτητο να κλαις. Ειναι ωραιο να ανακαλεις απλα στη μνημη σου ομορφες στιγμες και μαλιστα οταν προερχονανται απο νεανικες εποχες και παιρνεις ερεθισματα απο φωτογραφικα και αλλα ντοκουμεντα που ο χρονος τα εχει καταστησει ιστορικα. Στο Ελος οποιον ρωτησεις απο τους παλιους , να γυρισει το χρονο πισω, και να ξεχωρισει εναν ποδοσφαιρικο αγωνα του Ευρωτα της Χρυσης εποχης 1958-1962 δεν θα σκεφτει καθολου θα σου απαντησει :"ο αγωνας που δεν μπορω να ξεχασω με τιποτα ειναι αυτος με τον Παναθηναϊκο".
Απο το 1958 ο Ευρωτας δεν εχει πλεον αντιπαλο στο Λακωνικο χωρο ετσι αρχιζει να παιζει με ομαδες της Τριπολης, της Καλαματας, αλλα κυριως καλει ομαδες απο την Αθηνα.
Το 1960 ο ΕΥΡΩΤΑΣ ΕΛΟΥΣ ειναι ενας τοπικος θρυλος, οποτε δινει αγωνα στο γηπεδο του ειναι καταμεστο απο κοσμο, δεν μενει σπιτι κανεις, αλλα και απο τα γυρω χωρια η προσελευση ειναι πρωτοφανης.
Στις αρχες του καλοκαιριου του 1960 ριχνει την ιδεα καποιος να καλεσει τον Παναθηναϊκο! Πρωτοπορο και φανταστικο γαι εκεινη την εποχη.Μετα απο πολλες διαβουλευσεις των Ελοσιτων που διαμενουν στην Αθηνα ο αγωνας κλεινετε και το Δ.Σ του Ευρωτα με αριθμο πραξεως 50/1960 της 26ης Ιουλιου αποφασιζει τις λεπτομερειες και το ποσον που θα χρειαστει για την μεταβαση. Η ημερομηνια...15 Αυγουστου ημερα της εορτης του Ελους.
Ολα εγιναν οπως ειχαν προγραμματιστει οι ποδοσφαιριστες και οι συνοδοι του Παναθηναϊκου φθανοντας στο Ελος την παραμονη της Παναγιας μετεβησαν σε σπιτια των φιλοξενων Ελοσιτων. Τα μικρα παιδια τριπωναν παντου να δουν και αν ειναι δυνατον να αγγιξουν τα ινδαλματα του ελληνικου ποδοσφαιρου,Δαμαζο, Παπαεμμανουηλ ,Λινοξυλακη, Ανδρεου, Πυργολιο κ.α
Δυο-τρεις ωρες πριν τις 5μ.μ που θα αρχιζε ο αγωνας το γηπεδο αρχισε να γεμιζει, στις 5 δεν επεφτε ουτε καρφιτσα. Μεχρι και ο μπαρμπα-Ποτης που δεν ειχε παει ποτε στο γηπεδο..κοστουμαριστηκε, γραβατοθηκε και ηταν απο τους πρωτους που πηγε στο γηπεδο. Μονο που ειχε την απαιτηση εκεινες τις ωρες ο γιος του ο Θοδωρος να παει να ποτισει τις γελαδες στον Πυργο, αμ δε....ο Θοδωρος πηγε πισω απο το γηπεδο και χαθηκε μεσα στο πληθος...οι γελαδες εμειναν αποτιγες.
Ο Ξαστερος τον αγωνα τον παρακολουθουσε πανω στη φοραδα πισω απο το τερμα του Νικου Λουκακου, ομως ενα δυνατο σουτ του Παπαεμμανουηλ τον πετυχε στο στηθος και τον εριξε κατω. Δεν ξαναπατησε στο γηπεδο.
Τον παπα-Χαραλαμπο ο Κολοβουτσης δεν τον αφηνε να μπει στο γηπεδο αν πρωτα δεν πληρωνε εισητηριο,τελικα πληρωσε.!! Ο αγωνας ηταν συναρπαστικος με πολυ δυναμη και παθος. Οι μαγκουρες των ηλικιωμενων Ελοσιτων αιωρουντο συνεχως, ομως η ανωτεροτητα των παικτων του ΠΑΟ ηταν εμφανης με πρωτεργατες τον Δομαζο και τον Παπαεμμανουηλ.
Με το σφυριγμα της ληξης του αγωνα το αποτελεσμα ηταν Ευρωτας-Π.Α.Ο 4-7 . Η εμπειρια ομως των παικτων της ομαδας του Ελους ηταν μεγαλη. Την επομενη χρονια που Σπαρτιατικος επαιξε στην Β' Εθνικη πηρε 8 παικτες του Ευρωτα. Μετα το 1963 αυτα τα θριλικα παιδια αρχισαν να φευγουν στο εξωτερικο. Μια χρυση περιοδος του Ευρωτα και του Ελους ειχε τελειωσει!

Από Γ.Ι.Γλεντζες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου