Το ότι μεγάλες τράπεζες σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο και άλλες... πρωτεύουσες «παίζουν short» τα ελληνικά ομόλογα το γνωρίζαμε από καιρό. Ακούγεται μάλιστα πως οι «επενδυτές» έχουν στοιχηματίσει μέχρι και 20 δισ. ευρώ συνολικά, ότι οι ελληνικές αξίες θα συνεχίσουν να υποχωρούν. Τώρα όμως κάτι σαν να αλλάζει στο σκηνικό.
Τα πρόσθετα μέτρα που συζητεί η κυβέρνηση για δραστικό
περιορισμό των ελλειμμάτων και η πιθανολογούμενη διάσωση της Ελλάδας από Γαλλία, Γερμανία μάλλον θα αναγκάσουν τους τζογαδόρους να παίξουν και ανάποδα, δηλαδή long, διότι υπάρχει πλέον περίπτωση να μειωθούν τα επασφάλιστρα και το spread στην πώληση των ελληνικών ομολόγων μετά από κάποιο διάστημα. Δεν θα ήταν δε υπερβολή να πούμε ότι η κάλυψη long θα φθάσει ίσως και τα 10 δισ. ευρώ.
Με λίγα λόγια οι τράπεζες αυτές διακινδυνεύουν 30 δισ. - αν και το μέγεθος μπορεί να είναι μικρότερο διότι αρκετά στοιχήματα θα αλληλοαναιρούνται - με κεφάλαια που δεν τους ανήκουν, σε μια υπόθεση που τα κέρδη και οι ζημιές μπορεί να είναι τεράστιες.
Το ίδιο όμως έκαναν οι ίδιες τράπεζες και στην κτηματαγορά, όταν έπαιρναν θέσεις, για όλο και μεγαλύτερες τιμές ακίνητων. Στο τέλος βέβαια η αγορά real estate κυρίως στις ΗΠΑ και τη Βρετανία κατέρρευσε, παρασύροντας όχι μόνο τις τράπεζες αλλά και όλο τον πλανήτη σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση.
Να σημειωθεί δε, ότι σε θεσμικό επίπεδο τίποτε δεν έχει αλλάξει από τότε και η σχεδόν πλήρης κατάργηση ελέγχων και περιορισμών στον τραπεζικό τομέα σε ΗΠΑ και Βρετανία, επιτρέπει ακόμα στις αγορές να λειτουργούν με όρους που δημιουργούν φούσκες ή στην περίπτωση της Ελλάδας το αντίθετο, την προοπτική κατάρρευσης.
Βέβαια δεν είναι μόνο η Ελλάδα εις βάρος της οποίας κερδοσκοπούν οι διεθνείς αγορές παραγώγων. Οι ίδιες τράπεζες ποντάρουν - με ξένα χρήματα αλλά για δικό τους λογαριασμό - και στις αγορές πετρελαίου, εμπορευμάτων, χρυσού και κάθε αξίας που βρίσκεται σε διαπραγμάτευση.
Αυτή όμως είναι η πραγματικότητα, και μέχρι να αλλάξει με αυστηρές νομοθετικές ρυθμίσεις σε ΗΠΑ και Βρετανία, κανείς δεν μπορεί να αδιαφορεί.
Πηγή : naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου