Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Η ηλιοθεραπεία αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης.


Για να ανεβάσεις τη λίμπιντό σου, αρκεί να κάνεις ηλιοθεραπεία, υποστηρίζουν Αυστριακοί ερευνητές που βρήκαν ότι η βιταμίνη D συνδέεται άμεσα με τα ποσοστά της αντρικής ορμόνης.

Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης επηρεάζουν τη σεξουαλική διάθεση ενός άντρα. Η ορμόνη συμμετέχει ακόμη σε σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού, σε άντρες και γυναίκες, όπως η μυϊκή δύναμη και η πυκνότητα των οστών.

Οι επιστήμονες από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Γκραζ της Αυστρίας, σε έρευνά τους σε δείγμα 2.299 εθελοντών, ανακάλυψαν ότι οι άντρες που είχαν τουλάχιστον 30 νανογραμμάρια βιταμίνης D ανά χιλιοστόλιτρο αίματος, είχαν πολύ περισσότερη τεστοστερόνη συγκριτικά με αυτούς που παρουσίαζαν έλλειψη της βιταμίνης.

Σε όλους τους συμμετέχοντες παρατηρήθηκε άνοδος των επιπέδων τεστοστερόνης και βιταμίνης D το καλοκαίρι, με αποκορύφωμα τον Αύγουστο, και πτώση τους χειμερινούς μήνες, με τα χαμηλότερα επίπεδα να σημειώνονται τον Μάρτιο.

Ο καθηγητής Γουίνφριντ Μαρτζ και οι συνάδελφοί του που πραγματοποίησαν τη μελέτη, υποστηρίζουν ότι το επόμενο βήμα είναι να εξεταστεί κατά πόσο τα διατροφικά συμπληρώματα βιταμίνης D έχουν την ίδια επίδραση στην τεστοστερόνη.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Clinical Endocrinology.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου