Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Γιατί δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα οι επενδυτές;



«Οι Έλληνες άρχισαν να μαθαίνουν από την κρίση», «Αποσαφήνιση προθέσεων αντί φθηνά επιτόκια», «Δικαιολογημένες επιφυλάξεις», είναι ορισμένοι από τους σημερινούς τίτλους του γερμανικού τύπου για την ελληνική κρίση.


Οι Financial Times Deutschland επιμένουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε δεινή θέση επειδή η διακήρυξη των Βρυξελλών για ευρωβοήθεια είναι αόριστη: «Οι χώρες της ευρωζώνης θα έπρεπε αντί να φιλονικούν ακόμη για την ερμηνεία ενός κακοδιατυπωμένου κειμένου να το αποσαφηνίσουν τάχυστα. Θα πρέπει να διευκρινιστεί π.χ. πόσο επιτόκιο θα πληρώσει η Ελλάδα στα ενδεχόμενα διμερή πακέτα βοήθειας. Μόνον έτσι μπορούν οι επενδυτές να υπολογίσουν το ρίσκο της αγοράς ελληνικών ομολόγων.»

«Η απόφαση των Βρυξελλών στο σημείο που αναφέρεται στα επιτόκια κάνει λόγο για επιτόκια που δεν θα έχουν καθόλου το χαρακτήρα ‘επιδοτούμενων’ πιστώσεων. Εάν πάρουμε τη διατύπωση στα σοβαρά αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει τα επιτόκια που πληρώνει τώρα στις κεφαλαιαγορές. Ένα χαμηλότερο επιτόκιο θα μείωνε τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση και δεν θα προχωρούσε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, εάν ήξερε ότι θα πάρει εύκολο και φθηνό χρήμα.»

«Εκείνο που χρειάζονται τώρα οι αγορές δεν είναι βεβιασμένες, αλλά αξιόπιστες κινήσεις, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από τις χώρες της ευρωζώνης. Την επόμενη εβδομάδα συναντώνται οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στη Μαδρίτη. Το αργότερο τότε πρέπει να ξεκαθαριστεί πλήρως το τοπίο.» Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:


«Δικαιολογημένες επιφυλάξεις»

Η Süddeutsche Zeitung σε σχόλιό της με τίτλο «Δικαιολογημένες επιφυλάξεις» γράφει: «Γιατί δυσπιστούν έναντι της Ελλάδας οι επενδυτές, αν και οι Ευρωπαίοι γείτονές της δηλώνουν ότι σε έσχατη ανάγκη θα την στηρίξουν;

Από τη μια οι επενδυτές εκτιμούν ότι η ευρωβοήθεια φαίνεται πιο πολύπλοκη και πιο χρονοβόρα από ό,τι θέλησε να την παρουσιάσει η σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών. Μια σύγκλιση και μόνον των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, με το ΕΚΤ και το ΔΝΤ σημαίνει καθυστέρηση. Ήδη έχει ξεσπάσει εξάλλου διαμάχη στην ΕΕ για το ποιο θα είναι το ύψος του επιτοκίου σε περίπτωση παροχής διμερών πιστώσεων. Η Γερμανία επιθυμεί, δικαίως, να χαρίσει όσο γίνεται λιγότερα.

Από την άλλη μεριά οι επενδυτές δεν βλέπουν κανένα μήνυμα, κανένα σημάδι που να λέει ότι στην Ελλάδα σημειώνεται από οικονομική άποψη πρόοδος, αφού ταξιτζήδες και ταβερνιάρηδες διαμαρτύρονται για τις αποδείξεις που πρέπει να δίνουν. Και όμως οι Έλληνες αντιδρούν στην κρίση: αδειάζουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, όπως έκαναν και οι κάτοικοι σε χώρες του τρίτου κόσμου σε ανάλογες περιπτώσεις. Όμως αναγκαία είναι τώρα άλλα μηνύματα, μηνύματα ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται πως έζησαν όντως πάνω από τις δυνατότητές τους.»


Θα ταρακουνήσει τους Έλληνες η κρίση;

Τέλος η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε ρεπορτάζ της από την Αθήνα με τίτλο «οι Έλληνες άρχισαν να μαθαίνουν από την κρίση» υπογραμμίζει ότι το κοινό αίσθημα είναι υπέρ των μέτρων και πως οι περισσότεροι Έλληνες περιμένουν μια αλλαγή: «Η πλειονότητα στηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου. Τέσσερις στους πέντε Έλληνες λένε ναι στα μέτρα, αλλά μόνο δύο στους πέντε τα βρίσκουν δίκαια.

Παρ’ όλα αυτά πολλοί υποστηρίζουν ότι η κρίση είναι μια ευκαιρία για κάθαρση, για αυτοκάθαρση. Ο Μάρτιν Κναπ, διευθύνων σύμβουλος του Ελληνογερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα, υποστηρίζει ότι η ελληνική κοινωνία νοσεί από τον καταναλωτισμό και την απάθεια. Η κρίση μπορεί να την ταρακουνήσει και να της δώσει την παλιά της δυναμική.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου