Δευτέρα 31 Μαΐου 2010
Φιλία Λέξη Ιερή...
Φιλία Λέξη Ιερή...
"Το να περπατάς με ένα φίλο στο σκοτάδι είναι καλύτερο από το να περπατάς μόνος στο φως..." Hellen Keller,1880-1968,Αμερικανίδα συγγραφέας (τυφλή & κουφή!)
Και το ερώτημα είναι πόσο εύκολο είναι να βρεις ένα φίλο "καρδιάς", έναν συνοδοιπόρο στις εύκολες και ευχάριστες στιγμές αλλά και στις περιόδους μεγάλης θλίψης, στις επιτυχίες σου αλλά και στις αποτυχίες σου??
Υπάρχει αυτού του είδους η φιλία και πόσο τυχερός πρέπει να σταθείς ώστε να την αναγνωρίσεις όταν έρθει και να μην την αφήσεις να σε προσπεράσει??
Έρευνες αποδεικνύουν ότι στην παιδική - προεφηβική ηλικία είναι πιο εύκολο να δημιουργηθεί πραγματική - σταθερή - δυνατή φιλία. Αυτό βέβαια οφείλεται στο ότι στις αθώες παιδικές ψυχές δεν υπάρχουν κρυφές σκοπιμότητες αλλά ανάγκη για αγάπη,συμπάθεια, κατανόηση.
Η αληθινή φιλία φέρνει στην επιφάνεια την πιο ευγενική, ειλικρινή, ανιδιοτελή πλευρά μας και μας βοηθάει να αναπτυχθούμε πνευματικά.
Ποιες ανάγκες όμως μας οδηγούν στο να ψάξουμε να βρούμε την αληθινή φιλία?
1) Ανάγκη για αγάπη. Η αγάπη που αντλούμε από έναν φίλο δεν έχει καμία σχέση με την αγάπη που δεχόμαστε από την οικογένεια μας ή από έναν ερωτικό σύντροφο, ακόμη και αν αυτός είναι το απόλυτο,το άλλο μας μισό.
Η διαφορά έγκειται στα εξής: Η αγάπη που δεχόμαστε από την οικογένεια μας συνοδεύεται από την αγωνία και την εμμονή, κυρίως των γονιών μας,να γίνονται υπερπροστατευτικοί, πράγμα το οποίο πολλές φορές ξεφεύγει από τα όρια του φυσιολογικού
Από την άλλη μεριά η αγάπη ενός ερωτικού συντρόφου στηρίζεται στην αποκλειστικότητα και πολλές φορές μπορεί να γίνει κτητική.
Ένας πραγματικός φίλος δεν γίνεται κτητικός, καταπιεστικός και δεν ζητάει αποκλειστικότητα
2)Ανάγκη για επικοινωνία - κατανόηση. Νιώθουμε την ανάγκη να μοιραστούμε - εκμυστηρευτούμε την ανάγκες μας, τις ανησυχίες μας, τα θέλω μας σε έναν πραγματικό φίλο. Πολλές φορές αυτά που εκμυστηρευόμαστε σε ένα φίλο νιώθουμε ότι δε θα μπορούσαμε να τα συζητήσουμε με κανέναν άλλο, όσο κοντινός μας και αν είναι.
Με έναν πραγματικό φίλο πολλές φορές δε χρειάζεται καν να μιλήσεις.
"Οι σιωπές κάνουν τις πραγματικές συζητήσεις μεταξύ φίλων. Αυτό που μετράει δεν είναι να μιλάς, αλλά να μη χρειάζεται να μιλήσεις."
3)Ανάγκη για αναγνώριση - εκτίμηση. Ένας φίλος μας κάνει να νιώθουμε σημαντικοί, πιστεύει σε εμάς και μας τονώνει την αυτοπεποίθηση
Πώς μπορούμε όμως να διατηρήσουμε μια φιλία??
1) Σεβασμός στη μοναδικότητα στις ιδιαιτερότητες του άλλου: Είναι πολύ σημαντικό να αποδεχόμαστε το φίλο μας γι' αυτό που είναι και να μην προσπαθούμε να τον αλλάξουμε।
Εξάλλου τον έχουμε επιλέξει ακριβώς γι' αυτό που είναι.
2) Αμοιβαία ειλικρίνεια - εμπιστοσύνη: Σε έναν καλό μας φίλο πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, να τους εμπιστευόμαστε τις σκέψεις μας και τις ανησυχίες μας.
Σε έναν πραγματικό φίλο νιώθουμε την ανάγκη να εμπιστευτούμε τις χαρές μας, τις λύπες μας, στις προσδοκίες και τις απογοητεύσεις μας।
Αυτό αποδεικνύει ότι η σχέση μας είναι πραγματική και όχι επιφανειακή. Ότι νιώθουμε ότι είναι πραγματικός φίλος και όχι ο φίλος της διασκέδασης και του "καφέ".
3) Προσφορά: Πρέπει να υπάρχει αμοιβαία προσφορά Και από τις δύο μεριές πρέπει να υπάρχει η ανάγκη να δώσουμε, υλικά ή ηθικά (και κυρίως ηθικά), ό,τι μπορούμε στο φίλο μας. Στην περίπτωση που ο ένας από τους δύο δίνει και ο άλλος απλά δέχεται δε μπορεί να διατηρηθεί η φιλία. Απλά καταλήξει, αργά ή γρήγορα, σε εκμετάλλευση
Αν η φιλία είναι πραγματική με την πάροδο του χρόνου γίνεται όλο και πιο δυνατή।
Τα κοινά βιώματα, οι κοινές εμπειρίες, και τα κοινά ενδιαφέρονται δένουν τους ανθρώπους καθημερινά όλο και περισσότερο.
"Η φιλία μοιάζει με τα παλιά βιβλία, που ο χρόνος έρχεται και τους προσδίδει πολύ μεγαλύτερη αξία"
Στη διάρκεια της ζωής μας θα αποκτήσουμε πολλούς φίλους, ή θα νομίζουμε ότι αποκτήσαμε πολλούς φίλους.
Οι πραγματικοί φίλοι είναι αυτοί που θα αντέξουν στο χρόνο και θα βρίσκονται πάντα δίπλα μας। Σε αυτούς αξίζει να δώσουμε την αγάπη μας και να τους σταθούμε κι εμείς όσο μπορούμε.
Εύκολο ή δύσκολο τελικά το να σταθείς τυχερός και να βρεις έναν καλό φίλο???
Ο καθένας μπορεί να το κρίνει μόνος του από τις προσωπικές του εμπειρίες।
Αρκεί μόνο να ρωτήσουμε τον εαυτό μας αν στη διαδρομή προς την αναζήτηση αυτή ήμασταν πρώτα απ' όλα εμείς σωστοί..
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου