Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Η γενιά, που έζησε τα πάντα


Η εικόνα είναι από (σπανιότατη) εγχείρηση σε έμβρυο μέσα στον αμνιακό σάκο κατά την οποία το έμβρυο πιάνει το δάχτυλο του γιατρού.

Είμαστε η γενιά (±40), που έζησε (εκτός από πόλεμο) τα πάντα. Αυτό από μόνο του δε λέει και πολλά.
Για την ακρίβεια, είμαστε η γενιά που έζησε όλων των ειδών τις εξελίξεις σε όλους τους τομείς της ζωής. Όταν ανοίξαμε τα μάτια μας στη ζωή, κάποιοι από μας δεν είχαμε νερό στο σπίτι μας, δεν είχαμε ηλεκτρικό και να μη μιλήσω για τηλέφωνο. Σχεδόν όλα φτάσανε μαζί.

Θυμάμαι που κοιτούσαμε το τηλέφωνο σαν η αγελάδα το τρένο.
Κάποιοι από 'μας μπορεί να τρέχανε να κρυφτούνε κιόλας όταν χτυπούσε.

Αν αρρώσταινε κάποιος τα πράγματα ήταν δύσκολα, τα μέσα μεταφοράς υποτυπώδη και τα νοσοκομεία...
Τώρα έχουμε τα πάντα. Μέσα σε τριάντα χρόνια οι εξελίξεις ήταν τόσο γρήγορες, που εύκολα θα τις χαρακτήριζα βίαιες για την παιδική, εφηβική και μετά εφηβική ηλικία μας.
Κάποια στιγμή, όταν αποκτήσαμε τηλεόραση την κλείναμε όταν "το έργο" είχε "σκοτωμούς" για να μη σκοτωθεί ο κόσμος, ενώ μερικά χρόνια αργότερα η εικόνα της χρησιμοποιώντας τηλεφωνικά κυκλώματα βοηθά να γίνονται εγχειρήσεις από απόσταση!

Όταν σπούδαζα υπήρχαν κάποιοι οργανισμοί που ερχόταν σε επαφή με νέους, μέσα από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, συλλέγοντας διευθύνσεις και προτιμήσεις (σε μια έντυπη φόρμα) και μετά στέλνανε τη διεύθυνσή σου σε όσα άτομα παγκοσμίως είχαν τις ίδιες ή περίπου ίδιες προτιμήσεις. Αντίστοιχα στέλνανε σε σένα όσες διευθύνσεις πιθανώς σε ενδιέφεραν.
Μ’ αυτόν τον τρόπο ερχόμαστε σε επαφή με άλλα συνομήλικα άτομα από όλο τον κόσμο (φυσικά στα Αγγλικά).

Σήμερα επικοινωνώ, με τον φίλο μου, τότε συμφοιτητή και σύντροφο στην παγκόσμια αλληλογραφία, τον Μωχάμαντ στα περίχωρα της Νέας Υόρκης με ήχο και εικόνα. Μερικές φορές τον “συναντώ” και σ’ ένα χωριό, φτιαγμένο από χώμα, στη δυτική όχθη του Νείλου κάπου στο Σουδάν

Περάσαμε από τα σήματα καπνού στη μετάδοση δεδομένων με τη σκέψη.

Όπως πάντα όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά. Η άρση της ιδιωτικότητας είναι ένα τμήμα της άλλης πλευράς. Με ελάχιστο και φτηνό εξοπλισμό, κάποιος που γνωρίζει λίγα πράγματα από Η/Υ μπορεί να γνωρίζει, στην καλύτερη περίπτωση, τις συνήθειές μας και τον τρόπο ζωής μας και στη χειρότερη να μας καταστρέψει οικονομικά, ηθικά, κοινωνικά ή ότι άλλο σκεφτεί ένας κακόβουλος νους.

Πιστεύω πως τέτοιες έντονες αλλαγές, δεν θα συμβούν στις γενιές που έρχονται. Η επόμενη μεγάλη αλλαγή, νομίζω, θα είναι και η τελευταία που θα ζήσει ο πλανήτης γη.

Ο Αϊνστάϊν, όταν ρωτήθηκε για τα όπλα που θα χρησιμοποιηθούν στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, απάντησε πως αυτό είναι κάτι που δεν το γνωρίζει.

Ήταν, όμως, βέβαιος πως ο τέταρτος παγκόσμιος πόλεμος θα γίνει με ρόπαλα.

Κουράγιο, που λένε κι οι φίλοι μας οι Ιταλοί και μη ξεχνάτε πως η ζωή είναι ωραία.
----------------------------------------
Καλά να περνάτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου