Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Αποζημίωση $2,2 δις ζητά αυστραλιανή εταιρία από την Goldman Sachs

Μια αυστραλιανή εταιρία επενδύσεων ιδιωτικών κεφαλαίων (hedge funds) έκανε μήνυση στη μεγάλη αμερικάνικη τράπεζα Goldman Sachs, διεκδικώντας αποζημίωση ύψους $1,2 δισεκατομμυρίων.

Πρόκειται για την εταιρία Basis Capital, στην οποία είχαν επενδύσει διάφοροι γνωστοί Αυστραλοί επιχειρηματίες. Στη αγωγή που κατέθεσε, την περασμένη Πέμπτη, σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, η αυστραλιανή εταιρία υποστηρίζει ότι εξαπατήθηκε από την Goldman Sachs, με αποτέλεσμα να χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, που επένδυσε σε χρηματιστηριακά προϊόντα της αμερικάνικης τράπεζας.

Πιο συγκεκριμένα, η Basis Capital, υποστηρίζει ότι η Goldman Sachs της πούλησε ένα επενδυτικό πακέτο το οποίο είχε σχεδιαστεί από το επιτελείο της τράπεζας για να αποτύχει, προκειμένου να ενισχυθούν άλλες επενδυτικές δραστηριότητες της, από τις οποίες και θα κέρδιζε πολύ περισσότερα χρήματα.
Για παρόμοιες απάτες κατηγορεί την Goldman και η αμερικάνικη κυβέρνηση, η οποία επίσης έχει καταθέσει εναντίον της σχετική μήνυση η εκδίκαση της οποίας αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον.

Όσοι ασχολούνται με τα πιο πάνω θέματα πιστεύουν ότι η μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε τον Σεπτέμβριο του 2008 και ακόμα ταλαιπωρεί ολόκληρο τον κόσμο, οφείλεται κυρίως στον τρόπο που λειτουργούσαν τα τελευταία χρόνια, πριν την κρίση οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι τράπεζες αυτές, μεταξύ των οποίων και η Goldman Sachs, δεν πουλούσαν μόνο χρηματιστηριακά προϊόντα υψηλού κινδύνου αλλά αγόραζαν μεγάλες εταιρίες τις οποίες στη συνέχεια έκαναν πιο «αποδοτικές» με απολύσεις προσωπικού, αύξηση της παραγωγικότητας και λοιπά και στη συνέχει της πουλούσαν σε ενδιαφερόμενους που οι ίδιες έβρισκαν κερδίζοντας και χρήματα από τους τόκους των δανείων που τους χορηγούσαν.

Η αυστραλιανή εταιρία πιστεύει ότι το όλο παιχνίδι ήταν στημένο από την Goldman Sachs, η οποία επίσης πωλούσε σε επενδυτές και άλλα τοξικά προϊόντα όπως για παράδειγμα μεγάλα πακέτα στεγαστικών δανείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου