Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010
"Έξυπνα εσώρουχα" που σώζουν ζωές!"
"Μετά τα «έξυπνα ρούχα» έρχονται και τα αντίστοιχα εσώρουχα. Πρόκειται για εσώρουχα που σώζουν ζωές και τα δημιούργησαν Αμερικανοί επιστήμονες! Τα άνετα, ανθεκτικά, αλλά και στιλάτα εσώρουχα έχουν στη μέση έναν ηλεκτρονικό βιοαισθητήρα που είναι σχεδιασμένος να μετράει πίεση, καρδιακό ρυθμό και άλλα ζωτικά δεδομένα.
Η τεχνολογία αυτή, η οποία αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Νανομηχανικής Τζόζεφ Γουάνγκ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Σαν Ντιέγκο, και την ομάδα του, φέρνει επανάσταση στον τομέα των έξυπνων υφασμάτων και εντάσσεται στην αλλαγή προσέγγισης της νοσηλείας, που έχει την τάση να αποκεντρώνεται από το νοσοκομείο. Η μέθοδος είναι παρόμοια με εκείνη της εκτύπωσης αν και το μελάνι περιέχει ηλεκτρόδια άνθρακα, ενώ η έρευνα σε αυτήν χρηματοδοτείται από τον αμερικανικό στρατό...
Μάλιστα, οι πρώτοι που θα φορέσουν αυτά τα εσώρουχα μάλλον θα είναι οι Αμερικανοί στρατιώτες. «Το συγκεκριμένο πρότζεκτ το οποίο δουλεύουμε τώρα προβλέπει την παρακολούθηση της εξέλιξης των τραυματισμών στρατιωτών ώστε κάποια στιγμή να μπορέσουμε να εξελίξουμε τους βιοαισθητήρες σε τέτοιο βαθμό που να είναι σε θέση να εντοπίζουν... αλλά και να αξιολογούν τη σοβαρότητα του τραυματισμού» δήλωσε ο καθηγητής Τζόζεφ Γουάνκ.
Στο τελικό στάδιο της εξέλιξής του ο βιοαισθητήρας θα μπορεί και να κατευθύνει τα φάρμακα στο σημείο του τραυματισμού ώστε να ανακουφίζει τον ασθενή ακόμα και να θεραπεύει την πληγή. «Το όραμά μας είναι αυτό το σύστημα να ενταχθεί στην προσωποποιημένη ιατρική και συγκεκριμένα στην από απόσταση παρακολούθηση των ασθενών αλλά και των ηλικιωμένων ανθρώπων στο σπίτι τους, μέσω της καταγραφής βιοϊατρικών δεικτών για τη λειτουργία της καρδιάς ή για πιθανό εγκεφαλικό, αλλαγές σε διαβητικούς και τα λοιπά» προσθέτει ο Τζόζεφ Γουάνγκ.
Οι βιοαισθητήρες που εφαρμόζονται σε ρούχα θα μπορούν επίσης να παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για τους αθλητές ή ακόμα και να μετρούν τις ποσότητες αλκοόλ στο αίμα! Ωστόσο, ο καθηγητής Τζόζεφ Γουάνγκ υποστηρίζει ότι θα χρειαστεί ακόμα χρόνος ώστε τα έξυπνα εσώρουχα να φορεθούν από καθημερινούς ανθρώπους, καθώς απαιτούνται περισσότερες δοκιμές για να διαπιστωθεί η ανθεκτικότητά τους.
Πηγή : kanonitv"
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου