Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Τεστ σάλιου ανιχνεύει τον καρκίνο

Μια νέα τεχνική διάγνωσης του καρκίνου, με ένα απλό τεστ σάλιου, ανέπτυξαν Αμερικανοί και Ιάπωνες επιστήμονες. Οι ερευνητές του ιαπωνικού πανεπιστημίου Keio και του UCLA των ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως η νέα μέθοδος μπορεί να διαγνώσει, με εξαιρετικά υψηλό ποσοστό επιτυχίας, τον καρκίνο του παγκρέατος, του μαστού και του στόματος.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δείγματα σάλιου από 215 άτομα, μεταξύ των οποίων και καρκινοπαθείς, εντοπίζοντας 54 ουσίες, η παρουσία των οποίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση του καρκίνου. Η περαιτέρω ανάλυση αυτών των ουσιών οδήγησε στην ανίχνευση του 99% των περιπτώσεων καρκίνου του παγκρέατος, του 95% των περιστατικών καρκίνου του μαστού και του 80% των καρκινικών όγκων στο στόμα.

«Τα διαγνωστικά αποτελέσματα του τεστ βγαίνουν μέσα σε μισή μέρα, με τη νέα τεχνολογία να είναι σε θέση να ανιχνεύσει, ταυτόχρονα, μέχρι 500 διαφορετικές ουσίες στο σάλιο», δηλώνει ο καθηγητής Tomoyoshi Soga, του Ινστιτούτου Προωθημένων Βιοεπιστημών.

Το ποσοστό επιβίωσης από τον καρκίνο του παγκρέατος και του στόματος είναι χαμηλό, κυρίως επειδή δεν υπάρχουν σαφή συμπτώματα στα πρώτα στάδια, με συνέπεια να καθυστερεί η διάγνωση. Το νέο τεστ προσδοκάται ότι θα διευκολύνει και θα επιταχύνει τη διαδικασία έγκαιρης ανίχνευσης της νόσου. Εκτός από τον καρκίνο, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν το νέο τεστ σάλιου για τη διάγνωση και άλλων ασθενειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου