Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας

Δημιουργήθηκαν το 1990 και αποτελούν μια ελληνική οργάνωση που ακολουθεί το δικό της μονοπάτι, αντιμετωπίζοντας τις όποιες "ιδιαιτερότητες" της χώρας και διατηρώντας την οικονομική και διοικητική της ανεξαρτησία .

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας παράλληλα παραμένουν κομμάτι του διεθνούς δικτύου των ΓτΚ , το οποίο αποτελείται από 14 τμήματα (Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Ελβετία, Καναδάς, Ιαπωνία και Αργεντινή).

Στα 20 χρόνια ζωής ή, καλύτερα, 20 χρόνια δράσης των Γιατρών του Κόσμου μπορεί να μετρήσει κανείς χιλιάδες φίλους, εθελοντές, μέλη, υποστηρικτές και πολίτες που στάθηκαν δίπλα τους και στήριξαν το έργο τους.

Στο διάστημα αυτό οι εθελοντές δραστηριοποιήθηκαν σε εκατοντάδες επείγουσες ιατρικές αποστολές, τόσο σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου όσο και στην Ελλάδα, μεταφράζοντας την αλληλεγγύη σε βοήθεια προς τους ευάλωτους πληθυσμούς.

Ποίοι είναι αυτοί; Θύματα φυσικών καταστροφών, λιμών, ασθενειών, θύματα εμπόλεμων συγκρούσεων και πολιτικής βίας, πρόσφυγες, εκπατρισμένοι, μειονότητες, παιδιά του δρόμου, τοξικοεξαρτημένοι και γενικά σε όλοι όσοι αδυνατούν ή δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση στη ιατρική φροντίδα.

Τουλάχιστον 600 εθελοντές έχουν βρεθεί σε περισσότερες από 50 χώρες (π.χ. Ιράκ, Λίβανος, Αφγανιστάν, Σρι Λάνκα, Ινδονησία, Σερβία, Σουδάν, Παλαιστίνη, Αλγερία, Τανζανία, Ουγκάντα...).

Οι Γιατροί του Κόσμου προσπαθούν να κρατούν ανοιχτό το διάλογο με τις "πολιτικές" και τους πολιτικούς, στοχεύοντας να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων ενός ...κατώτερου θεού, ενώ παράλληλα υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους, αντιτίθενται στο ρατσισμό, στην ξενοφοβία, στον κοινωνικό αποκλεισμό και στην περιθωριοποίηση κοινωνικών ομάδων. Και, το κυριότερο, τολμούν να μιλούν ανοιχτά κατά της παρεμπόδισης πρόσβασης στην υγεία εν έτι 201, δηλαδή ουσιαστικά τίθενται κατά της καταπάτησης της αξιοπρέπειας.

Ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Νικήτας Κανάκης έχει αναφέρει ότι "μακροπρόθεσμος στόχος των ΓτΚ είναι να κάνουν την υγεία βασικό ανθρώπινο δικαίωμα". Με μια δεύτερη σκέψη κάτι τέτοιο ακούγεται ουτοπικό, ωστόσο είναι το στοίχημα για ένα καλύτερο αύριο.
FREE SUNDAY

Πηγή : Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου