Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

5 ακαταμάχητα επιδόρπια

Mousse
mousse.jpg
Κατάγεται, φυσικά, από τη Γαλλία, κατέκτησε όλο τον πλανήτη πριν 40 περίπου χρόνια κι είναι ένα από τα επιδόρπια που αρέσει σε οποιονδήποτε και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Η πλούσια γεύση του δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Πλούσια και κρεμώδης επιδόρπιο, έχει ως κύρια συστατικά τη σοκολάτα, τη ζάχαρη και τα ασπράδια αυγού. Σερβίρεται όμορφα σε μερίδες. Αν θέλεις μπορείς να το φτιάξεις κι εσύ, γρήγορα και εύκολα, αρκεί να πιάνουν τα χέρια σου. 


Trifle
trifles.jpg
Διαθέσιμο σε κάθε πιθανή έκδοση, περιλαμβάνοντας από σοκολάτα μέχρι φρούτα και με περίεργους χρωματικούς συνδυασμούς, το trifle βασίζει τη γοητεία του στα διαφορετικά του στρώματα, τα οποία ευχαριστούν όχι μόνο τα μάτια, αλλά και τον ουρανίσκο. Κρέμα που αναπαύεται πάνω σε αφράτο παντεσπάνι, με την προσθήκη φρούτων, ζελέ και σαντιγύ, ή ενίοτε και ποτού (port, cherry ή κρασιού madeira) - δροσιστικό κι ελαφρύ, σερβίρεται στην Ευρώπη συχνά σαν εναλλακτικό της κλασσικής πουτίγκας στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. 

Cheesecake
cheesecake.jpg
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, οι πρώτοι δημιουργοί του cheesecake ήταν οι αρχαίοι Έλληνες. Από τα ωραιότερα, απολαυστικότερα και ...παχυντικότερα γλυκά, καθώς όλα του τα συστατικά είναι turbo στις θερμίδες (στο λέμε γιατί είσαι ικανός να φας όλο το ταψάκι). Επάνω σε μπισκότα τύπου digestive, αναπαύεται νωχελικά η ντελικάτη κρέμα, από φρέσκο τυρί philadelphia. Ένα καλό cheesecake δεν είναι κάτι που εύκολα θα πετύχεις να κάνεις μόνος στο σπίτι, καθώς για την παρασκευή του παίζει μεγάλο ρόλο η ποιότητα των υλικών και το timing (κάτι που έτσι κι αλλιώς είναι νόμος στη ζαχαροπλαστική). Έτσι, έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν σου το προσφέρουν. Επίσης, είναι εκπληκτικά ευμετάβλητο στην υφή του, που μπορεί να κυμαίνεται από κρεμώδης έως "σφιχτή". Μπορεί να σερβιριστεί σκέτο ή με διαφόρων ειδών φρέσκα φρούτα ή σοκολάτα. 
Crème Brulee
creme brulee.jpg
Άλλο ένα γλυκό για το οποίο ο πλανήτης έχει να ευχαριστεί το Γαλλικό έθνος. Αν το μεταφράσεις από τη Γαλλική γλώσσα, σημαίνει «καμένη κρέμα». Πλούσια σε γεύση κρέμα, αρωματισμένη με βανίλια (αν είναι μάλιστα φυσική, τότε το άρωμα ανασταίνει και νεκρούς), "καπακωμένη" με ένα στρώμα σκληρής καραμέλας. Εναλλακτικά αρωματίζεται με λεμόνι, γαρύφαλλο, σοκολάτα ή διάφορα λικέρ. Σερβίρεται κρύα, ή με τη βάση κρύα και την καραμέλα ζεστή. Άλλο ένα απολαυστικό επιδόρπιο, που είναι όμως πολύ δύσκολο να φτιάξει μόνος του κάποιος που ασχολείται ερασιτεχνικά με τη ζαχαροπλαστική. Απλή, πλούσια και κομψή εμφάνισή της, θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σου.
Κέικ σοκολάτας
chocolate cake.jpg
Το κλασσικότερο των επιδόρπιων και αγαπημένο όλων. Αν είναι επιτυχημένο, τότε μπορεί να σε κάνει να σου τρέχουν τα σάλια προτού καν στο φέρουν. Η φήμη του εξαπλώθηκε τον 19ο αιώνα. Οι πολυάριθμες παραλλαγές του περιλαμβάνουν σαν συστατικά, εκτός των βασικών, μέχρι και sour cream, διάφορα λικέρ, χυμούς φρούτων ή σιρόπια. Η δύναμη του βουτύρου, της σοκολάτας και του κακάο είναι ακαταμάχητη και συγκλονίζει τον ουρανίσκο. Φυσικά όσο πιο αφράτο, τόσο το καλύτερο.
Πηγή : minimarket

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου