Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Τέλος οι πλαστικές σακούλες στην Ιταλία

Παρελθόν θα αποτελούν από την 1η Ιανουαρίου οι πλαστικές σακούλες στην Ιταλία, την χώρα που τις περισσότερες πλαστικές σακούλες στην Ευρώπη.

Οι Ιταλοί που τάσσονται κατά των τσαντών από πολυαιθυλένιο αναφέρουν ότι χρειάζονται πολύ λάδι για να κατασκευαστούν, πολύ χρόνο για να διασπαστούν, ενώ τις περισσότερες φορές φράζουν τις αποχετεύσεις και φυσικά διαλύονται μολύνοντας το περιβάλλον.

Οι Ιταλοί χρησιμοποιούν περίπου 20 δισεκατομμύρια σακούλες το χρόνο, δηλαδή περισσότερες από 330 ανά άτομο ή περίπου το ένα πέμπτο του συνόλου που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ιταλική περιβαλλοντική οργάνωση Legambiente.

Από το Σάββατο, την πρώτη ημέρα του 2011, θα απαγορεύεται στους λιανοπωλητές να δίνουν στους καταναλωτές σακούλες από πολυαιθυλένιο. Εναλλακτικά, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τσάντες που θα έχουν κατασκευαστεί από βιοδιασπώμενο πλαστικό, ύφασμα ή χαρτί.
Εκτός από την Ιταλία, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν δοκιμάσει να σταματήσουν τη χρήση τους, προωθώντας επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες από βαμβάκι. Το 2002, η Ιρλανδία επέβαλε εισφορά των 15 σεντς στις πλαστικές σακούλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου