Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Σούπερ τροφές

ΡΟΔΙΑ 
Ο μόνος λόγος που με έκανε παλιότερα να φρενάρω την κατανάλωση ροδιών ήταν η παράλογη τιμή τους. Μιλάμε για την εποχή που όλα τα ρόδια ήταν εισαγόμενα και κυρίως από το Ιράν και την Ινδία.

Τώρα βρίσκει κανείς σχετικά εύκολα ελληνικά ρόδια και στο σύντομο μέλλον θα έκουμε πολύ περισσότερα γιατί έχουν φυτευτεί πολλές ροδιές σε μέρη όπως η Δράμα,το Κιλκίς,τα Φάρσαλα, η Πέλλα κλπ.

Τα ρόδια είναι βόμβες αντιοξειδωτικών όπως και τα berries και στην πράξη ανήκουν σ'αυτά! Όταν τρώει κανείς τέτοιες τροφές είναι σαν να ντοπάρει τον οργανισμό του,σαν να ρίχνει μέσα στο σώμα του ένα πανίσχυρο καθαριστικό που παίρνει σβάρνα κάθε λογής βλαβερές εναποθέσεις και το παραδίδει καθάριο όπως ενός παιδιού. Χρειάζεται βέβαια συστηματική χρήση.

Τα ρόδια περιέχουν τόσα αντιοξειδωτικά που κάνουν το πράσινο τσάι και τη ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού να ωχριούν μπροστά τους. Οι πολυφαινόλες που περιέχουν σε μεγάλη συγκέντρωση συνδέονται με την καταπολέμηση πολλών μορφών καρκίνου με προεξάρχοντα αυτόν του προστάτη. Ισχυρές είναι οι ενδείξεις και για τους καρκίνους του στήθους και του παχέος εντέρου.

Μαζί με τις ανθοκυανίνες βοηθάνε στην τροφοδοσία της καρδιάς με περισσότερο οξυγόνο γιατί αποτρέπουν την οξείδωση της κακής χοληστερόλης/LDL και συνεπώς μειώνουν το ενδεχόμενο της αθηρωμάτωσης.

Πιστεύεται μάλιστα ότι η δράση τους αυτή μπορεί να είναι εκτός από προληπτική και θεραπευτική.
Επιπρόσθετα έχουν την αντιθρομβωτική δράση της ασπιρίνης. Οι ταννίνες του περιέχουν τα ρόδια ενισχύουν πιο στοχευμένα το ανοσοποιητικό και μειώνουν τη συστολική πίεση.

Ενθαρρυντικές είναι κι οι ενδείξεις για τη πρόληψη τηης νόσου του Αλτσχάιμερ. To ρόδι μειώνει τις αμυλώδεις εναποθέσεις στον εγκέφαλο. Θα μπορούα να σταχυολογήσω και άλλα οφέλη αλλά δεν νομίζω πως έχει ιδιαίτερο νόημα.

Το ερώτημα είναι :
Γιατί αφού έχουμε μια τέτοια αντιοξειδωτική βόμβα στο οπλοστάσιο μας και μάλιστα σε χαμηλό κόστος δεν την εκμεταλλευόμαστε όπως πρέπει;

Πως να τρώτε τα ρόδια
Κατ' αρχάς να τα προτιμάτε από τους χυμούς. Άλλο πράγμα το ολόφρεσκο και άλλο κάτι που μπορεί να έμεινε για μήνες στα ράφια ή τα ψυγεία! Αν όμως πάτε σε χυμό προτιμήστε 100% φυσικό χυμό από ψυγεία. Κόψτε και αφαιρέστε την κορόνα του ροδιού και μετά τεμαχίστε το σε 5-6 κομμάτια. Το άσπρο μέρος μπορείτε να το αφαιρέσετε αλλά και να το φάτε δεν έγινε τίποτα. Προσοχή λερώνει! Καλό είναι να μη σας βλέπουν άλλοι την ώρα που το τρώτε! Δεν θα είστε και στα καλύτερα σας!

Να είστε υγιείς, αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου