Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Η αρχή της «αιώνιας» κόντρας Γιαννάκη-Γκάλη

Το μεγάλο δίλημμα που δίχασε τους φιλάθλους του μπάσκετ στην Ελλάδα τη δεκαετία του ΄80 και του ΄90 ήταν το κλασικό πλέον ερώτημα «Γκάλης ή Γιαννάκης». Ίσως η αρχή αυτής της κόντρα να έγινε μια μέρα σαν σήμερα πριν 30 χρόνια. Στην αναμέτρηση της Νίκαιας μεταξύ Ιωνικού και Άρη, ή καλύτερα Γιαννάκη εναντίον Γκάλη.

Στις 24 Ιανουαρίου του 1981 ο πολύ καλός εκείνη την εποχή Ιωνικός Νικαίας, φιλοξενούσε τον Άρη Θεσσαλονίκης σε ένα ματς που χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα κορυφαία στην Ελλάδα. Ηγετική φυσιογνωμία στην ομάδα της Νίκαιας ήταν ο Παναγιώτης Γιαννάκης που μόλις στα 21 του χρόνια αποτελούσε τον ακρογωνιαίο λίθο του Ιωνικού. Από την άλλη ο αμερικανοθρεμένος «Nick» βρισκόταν ήδη δύο χρόνια στον Άρη και δίδασκε σε όλη την Ελλάδα τα μυστικά του αθλήματος.

Αν και μικροί σε ηλικία οι δύο παίκτες που έμελλε να αλλάξουν την ιστορία του αθλήματος στην Ελλάδα, είχαν τραβήξει τα «φώτα» πάνω τους και είχαν ήδη αρχίσει να χτίζουν τον μύθο τους. Σε εκείνο το ιστορικό αγώνα ο Άρης κατάφερε να επικρατήσει με 113-114. Ο Γκάλης συνέβαλε τα μέγιστα στη νίκη της ομάδας του σημειώνοντας 63 πόντους. Ωστόσο δεν ήταν ο πρώτος σκόρερ του αγώνα καθώς ο «δράκος» σταμάτησε στους 72! Αυτή η επίδοση παραμένει μέχρι και σήμερα η δεύτερη καλύτερη, πίσω από τους 145 πόντους του Μούμογλου του Ηρακλή.

Από εκείνο το παιχνίδι και μετά όλοι οι «μπασκετόφιλοι» της χώρας μας άρχισαν να συγκρίνουν τους δύο κορυφαίους μπασκετμπολίστες της Ελλάδας, είτε αυτοί ήταν συμπαίκτες είτε αντίπαλοι.

Επιμέλεια: Νίκος Μιχαηλίδης
Υ.Γ. Είμαι από τους λίγους τυχερούς που ήμουνα μέσα σε αυτό το μαγικό παιχνίδι!!!

Γκάλης vs Γιαννάκη.  Δείτε το βίντεο!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου