Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Φερνάντο Σάντος:«Η πόρτα δεν έχει κλείσει για κανέναν»

Για όλους και για όλα μίλησε ο Φερνάντο Σάντος, στο ραδιοφωνικό σταθμό Nova Sport Fm. O ομοσπονδιακός προπονητής, έχει ήδη τοποθετηθεί για... καυτά ζητήματα, όπως η δήλωση «ex players»,του συμπατριώτη του Κάρλος Φρέιτας.

Αναλυτικά τα λεγόμενα του Πορτογάλλου:
«Είναι μια καινούρια ομάδα, πολλοί παίκτες της παλιάς φουρνιάς που πέτυχε πολλά, έχουν σταματήσει λόγω ηλικίας. Δυστυχώς ορισμένοι ποδοσφαιριστές δεν έχουν χρόνο συμμετοχής στους συλλόγους τους. Αλλάζουμε φιλοσοφία στον τρόπο παιχνιδιού και θα χρειαστεί χρόνος για να προσαρμοστούν οι παίκτες στη νέα πραγματικότητα. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλους γιατί προσπάθησαν από το πρώτο λεπτό να μπουν στο πνεύμα. Δεν τους έχω στη διάθεσή μου κάθε μέρα, οπότε βρισκόμαστε περίπου στο 50% αυτών που θέλουμε».....


Για την αμυντική φιλοσοφία του προκατόχου του, Ότο Ρεχάγκελ, ο ομοσπονδιακός τεχνικός, σχολίασε:
«Το προηγούμενο στυλ παιχνιδιού έφερε με τον κ. Ρεχάγκελ πολλές επιτυχίες με αποκορύφωμα το Euro 2004. Στον Έλληνα ποδοσφαιριστή αρέσει να κρατάει την μπάλα στα πόδια του, άρα και η Εθνική που έχει τους καλύτερους παίκτες, μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας. Δεν είναι δυνατό από τη μία στιγμή στην άλλη να ξεπεράσεις μια νοοτροπία 8-9 χρόνων. Οι ποδοσφαιριστές πάντως τώρα δείχνουν να διασκεδάζουν περισσότερο και στο μέλλον πιστεύω ότι θα μπορούμε να παίζουμε επιθετικά. Θέλουμε να διατηρήσουμε στοιχεία του προηγούμενου τρόπου παιχνιδιού, όπως είναι η σφιχτή άμυνα ή οι αντεπιθέσεις, αλλά και να προσθέσουμε νέα. Οι Έλληνες έχουν ικανότητες και ποιότητα, πρέπει να απελευθερωθούν».

Για το σύστημα που προτιμά και το 4-4-2 με ρόμβο, το οποίο χρησιμοποίησε στο φιλικό με τη Σερβία τόνισε:
«Πιστεύω ότι ταιριάζει στα έμφυτα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών μου, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο τακτικά από το κλασικό 4-4-2 ή το 4-3-3. Δυστυχώς δεν υπάρχουν εξτρέμ επιπέδου και τελικά αποφασίσαμε να επιστρέψουμε σε ένα σύστημα με βάση το 4-3-3 στο οποίο είναι πιο εξοικειωμένοι οι παίκτες, αλλά δεν αποκλείεται μελλοντικά να παίξουμε με διαφορετικό τρόπο».


Για τους Καραγκούνη και Κατσουράνη, τους οποίους ο συμπατριώτης του Κάρλος Φρέιτας, τεχνικός διευθυντής στον Παναθηναϊκό, φέρεται να χαρακτήρισε «ex players», ο Φερνάντο Σάντος τοποθετήθηκε, λέγοντας:
«Δεν ξέρω καν πώς ελέχθη και πώς μεταφέρθηκε στον Τύπο. Έχουν πάντως και οι δύο αρκετά χρόνια μπροστά τους ως ποδοσφαιριστές και έχουν να δώσουν πολλά τόσο στην Εθνική όσο και στο σύλλογό τους. Παράλληλα, με την εμπειρία και την ωριμότητά τους μπορούν να βοηθήσουν τους νέους ποδοσφαιριστές να προσαρμοστούν καλύτερα και ευκολότερα. Βέβαια και αυτοί θα πρέπει να δείξουν αγωνιστική σταθερότητα».

Για το ενδεχόμενο επιστροφής των Γκέκα και Κυργιάκο, που έθεσαν τους εαυτούς τους εκτός ομάδας, δήλωσε:
«Η πόρτα δεν έχει κλείσει για κανέναν. Όμως δεν έκλεισα εγώ την πόρτα σε Γκέκα και Κυργιάκο. Αν θέλουν να επιστρέψουν θα πρέπει οι ίδιοι να κινήσουν τις διαδικασίες. Ο μόνος όρος που θέτω εγώ -όχι μόνο σε αυτούς τους δύο, αλλά σε κάθε παίκτη- είναι να εμπιστεύεται απόλυτα τον προπονητή. Έχω αποδείξει τόσα χρόνια ότι οι προσωπικές σχέσεις δεν μπαίνουν ποτέ πάνω από τη δουλειά μου».

Για το έμψυχο δυναμικό της ομάδας αλλά και τα ταλέντα που έχει ξεχωρίσει, τόνισε:
«Υπάρχουν περίπου 35 παίκτες που παρακολουθώ, όμως υπάρχουν και παιδιά όπως ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο Μανωλάς και ο Φορτούνης, οι οποίοι αγωνίζονται στην Ελπίδων. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να δεσμευτώ ότι θα είχαν χρόνο συμμετοχής στην πρώτη ομάδα, οπότε θεωρώ ότι πρέπει να μείνουν εκεί. Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία σε όλα τα κλιμάκια της Εθνικής. Υπάρχουν σπουδαία ταλέντα που παρακολουθούμε στενά και κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα που θα κληθούν».

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, ακόμη μία φορά τόνισε τη μεγάλη σημασία που δίνει στους νεαρούς ποδοσφαιριστές:
«Χρειάζεται να επενδύσουμε στις Ακαδημίες. Ο Έλληνας ποδοσφαιριστής δεν έχει λιγότερο ταλέντο από τον Πορτογάλο συνάδελφό του, αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι ομάδες δεν εξελίσσουν τις Ακαδημίες τους. Όταν καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι αυτό το στοιχείο και δημιουργήσουν ομάδες με γηγενείς παίκτες, τότε θα υπάρξει και εξέλιξη στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Θέλουμε να βελτιώσουμε τις εγκαταστάσεις στον Άγιο Κοσμά και στη συνέχεια κάποια στιγμή να δημιουργηθεί το σπίτι της Εθνικής, στο οποίο θα στεγαστούν όλα τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα. Για την ώρα το μόνο που ζητάμε είναι να υπάρχουν δύο τουλάχιστον κανονικά γήπεδα, να δημιουργηθούν αποδυτήρια για τους συνεργάτες προπονητές και γυμναστήριο».
theplayer.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου