Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

«Μια άλλη πόλη είναι εφικτή»: Μελέτες και έρευνες για το κέντρο της Αθήνας

Το κέντρο της Αθήνας μπορεί να μετουσιωθεί σε ένα ποιοτικό αστικό περιβάλλον, με σεβασμό στον κάτοικο και επισκέπτη της πόλης, τόνισε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στη διάρκεια της ημερίδας «Αθήνα: Μια άλλη πόλη είναι εφικτή», που διοργάνωσε σήμερα το Υπουργείο, στο Μουσείο Μπενάκη.

«Τα προβλήματα του κέντρου έχουν συσσωρευτικά προκαλέσει την κρίσιμη πλέον αλλοίωση της φυσιογνωμίας του. Επιλέξαμε να προσεγγίσουμε συστηματικά και με προσοχή το πολύπλοκο αυτό θέμα. Αναζητήσαμε τη συνεργασία ειδικών, με γνώσεις και εμπειρία στην διερεύνηση και αναγνώριση των -συχνά μη ορατών- χαρακτηριστικών των περιοχών που πάσχουν από έντονη αποσάθρωση. Στόχος της σημερινής ημερίδας είναι να αποκαλύψει αυτές τις πολύ σοβαρές και σε βάθος διαπιστώσεις» υπογράμμισε η Υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη. «Είναι αυτονόητο ότι η ανασυγκρότηση της περιοχής δεν είναι έργο ενός μόνο Υπουργείου. Είναι ένα.....
πολιτικό και διεπιστημονικό πρόβλημα που η λύση του απαιτεί ολοκληρωμένο σχέδιο και προσεκτικούς χειρισμούς με διάρκεια που θα εμπλέκουν όλους τους φορείς, το Κεντρικό Κράτος, τον Δήμο, τους επιστημονικούς φορείς, τις επιχειρήσεις, την Κοινωνία των Πολιτών» τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης.

Στην ημερίδα συμμετείχαν καταξιωμένοι αρχιτέκτονες και ειδικοί επιστήμονες που παρουσίασαν μελέτες και στοιχεία για τη σημερινή κατάσταση του κέντρου της Αθήνας καθώς και κρίσιμες διαπιστώσεις για την αναβάθμισή του, εστιάζοντας στις περιοχές Γεράνι, Πλατεία Βάθης, Άνω και Κάτω Πατήσια και Πανεπιστημίου.

Ο φορέας SARCHA (School of ARCHitecture 4 All) παρουσίασε μια πιλοτική έρευνα για την περιοχή Γεράνι που περιλαμβάνει μια χαρτογράφηση των ανθρώπινων, υλικών και φυσικών πόρων της περιοχής. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εστιάζει στη δημιουργία συνθηκών συμμετοχής των ατόμων στη διαμόρφωση και την «από κοινού νομή» των πόρων του αστικού περιβάλλοντος στο οποίο διαβιούν. Τα δεδομένα της έρευνας μετατράπηκαν σε χάρτες που απεικονίζουν διαφορετικές εθνότητες και τις δραστηριότητές τους, ευάλωτες ομάδες και παράνομες δραστηριότητες στο δρόμο, αναλυτικά στοιχεία του κτιριακού αποθέματος και των άκτιστων εν δυνάμει κοινοχρήστων χώρων, οσμές και συνθήκες φυσικού φωτισμού της περιοχής που υποδηλώνουν το επίπεδο της δημόσιας υγιεινής.
Ακόμη, παρουσιάσθηκε μια έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την «Πολεοδομική ανασύνθεση της κεντρικότητας στη σύγχρονη μεγάλη Αθήνα». Ώριμοι γνώστες του κέντρου της Αθήνας που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε αυτό, συνδυάστηκαν με τη νέα γενιά ερευνητών που διεκδικούν μια καλύτερη πόλη για όλους τους κατοίκους. Πρόκειται για ευρύτερη διεπιστημονική συνεργασία και καταγραφή, οι διαπιστώσεις της οποίας θα προσδιορίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα σημεία εφαρμογής «βελονισμού», αλλά και πιθανών στρατηγικών παρεμβάσεων στο κέντρο πόλης.
Ένα άλλο σημείο της Αθήνας που απασχόλησε τις εργασίες της ημερίδας ήταν η οδός Πανεπιστημίου, ως άξονας γύρω από τον οποίο μπορεί να σχεδιαστεί η ανασυγκρότηση του Κέντρου. Παρουσιάστηκε ερευνητικό πρόγραμμα του Εθνικού Μετσόβιου Πανεπιστημίου, σύμφωνα με το οποίο διερευνάται το ενδεχόμενο ένταξης της Πανεπιστημίου σε έναν πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό δακτύλιο που θα συνδέσει τον περίπατο των αρχαιολογικών χώρων με τα μεγάλα αρχαιολογικά μουσεία της πόλης. Περιλαμβάνεται η αναγνώριση της λεωφόρου Αμαλίας, ολόκληρης της ζώνης ανάμεσα στην Ακαδημίας και τη Σταδίου και της οδού Πατησίων μέχρι το Αρχαιολογικό Μουσείο και την πλατεία Αιγύπτου, με σαφή προτεραιότητα στον πεζό. Πρόθεση είναι από την Πανεπιστημίου να διέρχεται μόνο η γραμμή του τραμ, που θα καταλήγει στο τέρμα της οδού Πατησίων, αναλαμβάνοντας το μεγαλύτερο κυκλοφοριακό φόρτο των κεντρικών συνοικιών.

Ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος (ΟΡΣΑ) παρουσίασε μία μεθοδική συλλογή, καταγραφή και αξιολόγηση για μελλοντική αξιοποίηση όλων των παλαιότερων μελετών για τα Πατήσια.

Η παρουσίαση δεν περιλαμβάνει τις προτάσεις του ΥΠΕΚΑ, αλλά διαπιστώσεις των ερευνών με ενδεχόμενες προτάσεις δράσεων που διατυπώνουν οι αρμόδιοι ερευνητές. Οι προτάσεις του ΥΠΕΚΑ θα παρουσιαστούν άμεσα και σε συντονισμό με τα άλλα Υπουργεία. Ζητούμενο για το Υπουργείο υπήρξε η επεξεργασία των διαπιστώσεων, ώστε οι προτάσεις για προγράμματα και δράσεις, που άμεσα θα ανακοινωθούν, να προσεγγίσουν το βέλτιστο αποτέλεσμα.
























arcstudiogr.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου