Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Πόση ώρα χρειάζονται οι κακές διατροφικές συνήθειες για να βλάψουν τον οργανισμό μας;

Αυστραλοί επιστήμονες έχουν αναφέρει ότι τα αλμυρά φαγητά χρειάζονται μόνο μισή ώρα μέχρι να παρεμποδίσουν σημαντικά την ικανότητα των αρτηριών να μεταφέρουν το αίμα σε όλο το σώμα.

Ισχύει όμως το ίδιο και με άλλες τροφές; Ας δούμε πόσο γρήγορα μπορούν οι κακές διατροφικές μας - και όχι μόνο - συνήθειες να βλάψουν το σώμα μας.

Τσιγάρα: 3 δευτερόλεπτα
«Η επίδραση που έχει η εισπνοή του καπνού των τσιγάρων στο σώμα μας είναι απίστευτα γρήγορη», λέει ο καθηγητής Robert West. Μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, ο καπνός φτάνει στους πνεύμονες, αναγκάζοντας την καρδιά να εργαστεί σκληρότερα και προκαλώντας αύξηση στην αρτηριακή πίεση.

Ο καπνός προκαλεί επίσης ερεθισμό και φλεγμονή των αεραγωγών, οδηγώντας συχνά σε άμεσο βήχα σε όσους καπνίζουν για πρώτη φορά και επίμονο βήχα στους μακροπρόθεσμους καπνιστές. Εντός 7 δευτερολέπτων από κάθε ρούφηγμα, η νικοτίνη φτάνει στον εγκέφαλο, απελευθερώνοντας ντοπαμίνη. Ένα τσιγάρο μπορεί, επίσης, να προκαλέσει γενετικές βλάβες στο σώμα μας μέσα σε μόλις 15 λεπτά. Μια μελέτη που έγινε σε 12 καπνιστές, βρήκε ότι τα επίπεδα των καρκινογόνων ουσιών που είναι γνωστές ως.....
“πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες” (PAH) κορυφώθηκαν μέσα σε 15 έως 30 λεπτά μετά το κάπνισμα.

Ζάχαρη: 2 λεπτά
Σύμφωνα με την Ursula Arens, από τη Βρετανική Ένωση Διαιτολόγων, η ζάχαρη επηρεάζει την υγεία μας πριν ακόμη την καταπιούμε. «Όταν εκθέτουμε τα δόντια μας στη ζάχαρη, ο αριθμός των βακτηρίων αυξάνεται δραματικά. Τα βακτήρια αυτά, μετατρέπουν τη ζάχαρη σε οξύ, το οποίο διαβρώνει το σμάλτο των δοντιών», είπε.

Η ζάχαρη προκαλεί, επίσης, μια σχεδόν στιγμιαία αύξηση της γλυκόζης στο αίμα, με συνέπεια τα αυξημένα επίπεδά της να αποτελούν παράγοντα κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Τα επίπεδα γλυκόζης πέφτουν και πάλι μέσα σε μια ώρα, γεγονός που οδηγεί σε ευερεθιστότητα, κόπωση και πείνα.

«Τρώγοντας σάκχαρα ή άμυλα μαζί με λίπη και πρωτεΐνες - για παράδειγμα, ένα σάντουιτς ολικής αλέσεως με ζαμπόν - επιβραδύνεται το ποσοστό απορρόφησης της ζάχαρης, με αποτέλεσμα να έχουμε λιγότερο δραματικές κορυφώσεις και υφέσεις», λέει η Arens.

Τέλος, η ζάχαρη αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης, η οποία αναστέλλει την απελευθέρωση των αυξητικών ορμονών, οι οποίες, με τη σειρά τους, “καταθλίβουν” το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αλκοόλ: 6 λεπτά
Ερευνητές στη Γερμανία βρήκαν ότι το αλκοόλ χρειάζεται 6 μόνο λεπτά για να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο.

Για τις ανάγκες της έρευνας, έβαλαν 15 άνδρες και γυναίκες να πουν ψέματα όσο φορούσαν ειδικούς σαρωτές εγκεφάλου, έχοντας πιεί δύο ποτήρια μπύρα (ή τρία ποτήρια κρασί αντίστοιχα).

Η έρευνα έδειξε ότι η συγκέντρωση των ενώσεων που προστατεύουν τον εγκέφαλο μειώθηκε, ενώ τα επίπεδα αλκοόλ αυξήθηκαν.

Παρόλο που οι επιδράσεις της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ είναι αναστρέψιμες, οι ερευνητές είπαν ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει να εξηγηθεί η μόνιμη βλάβη στον εγκέφαλο που είναι γνωστό ότι συμβαίνει σε αλκοολικούς.

Καφεΐνη: 30 λεπτά
Μισή ώρα αφού πιούμε ένα φλιτζάνι καφέ, η καφεΐνη που περιέχει, αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και την ροή του αίματος στους μυς, αλλά επιβραδύνει τη ροή του αίματος στο δέρμα και τα όργανα.

Λίπη: 45 λεπτά
«Τα κορεσμένα λίπη - τα οποία βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα μπισκότα, τα κέικ και τα τυριά - διαταράσσουν το σύστημα του σώματός μας για την πήξη του αίματος», λέει η Arens και προσθέτει: «Σε λιγότερο από μια ώρα, ένα γεύμα πλούσιο σε κορεσμένα λίπη αυξάνει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων στο αίμα, οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακά επεισόδια. Μία διατροφή, ωστόσο, πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά και Ω-3 λιπαρά οξέα - τα οποία βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα λιπαρά ψάρια - αναστέλλει τη δράση των κορεσμένων λιπαρών».

Αυστραλοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ακόμη και ένα γεύμα πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα της “καλής” HDL χοληστερόλης για την προστασία των αρτηριών από τη φθορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου