Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

“Στα μανταλάκια” τα ονόματα 1.500 φοροφυγάδων – Κατασχέσεις ακινήτων σε Μύκονο, Σαντορίνη

Στα «μανταλάκια» του διαδικτύου σκέφτεται να «κρεμάσει» το υπουργείο Οικονομικών τα ονόματα 1.500 φοροφυγάδων. Πρόκειται ως επί το πλείστον για γιατρούς και δικηγόρους που έπειτα από έρευνες του ΣΔΟΕ αποκαλύφθηκε ότι οι «φουσκωμένοι» τραπεζικοί τους λογαριασμοί δεν δικαιολογούνταν από τα εισοδήματα που δήλωναν επί σειρά ετών.

Στο στόχαστρο βρίσκονται:
110 φυσικά άτομα που δήλωσαν τη μεγαλύτερη αξία περιουσίας το 2007
150 άτομα με "περίεργο" το πόθεν έσχες
1.700 κατασκευαστές που δεν δήλωναν εισοδήματα από οικοδομές
9.173 φυσικά πρόσωπα που δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΜΑΠ το 2007
αλλά και όσοι όσοι δεν υπέβαλαν ΦΜΑΠ για ένα ή παραπάνω έτη, την περίοδο 1999-2007

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις, ενός οδοντιάτρου ο οποίος δήλωνε φορολογητέο εισόδημα μόλις.....
25.000 ευρώ και στον τραπεζικό του λογαριασμό βρέθηκαν 2 εκατ. ευρώ. Το ΣΔΟΕ του επέβαλε πρόστιμο 1,5 εκατ. ευρώ. «Καμπάνα» 3,7 εκατ. ευρώ έπεσε και σε καρδιοχειρουργό, ο οποίος δήλωνε 35.000 ετήσιο εισόδημα, ενώ στον τραπεζικό του λογαριασμό βρέθηκαν 5 εκατ. ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει η σκέψη τα ονόματα που φιγουράρουν στις λίστες των φοροφυγάδων να δοθούν στην δημοσιότητα, μέσω του διαδικτύου. Αλλά το ΣΔΟΕ δεν θα σταματήσει εκεί: Εντολή για άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών και άλλων 1.700 ατόμων που βρίσκονται στο «κόκκινο» και θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή δόθηκε μία ημέρα πριν από το Πάσχα.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν άτομα που ανήκουν στις ομάδες «υψηλού κινδύνου» θα πρέπει κατά τη διάρκεια των ελέγχων να δικαιολογήσουν ότι το ύψος των περιουσιακών τους στοιχείων καλύπτεται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην Εφορία. Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου οι ειδικές ομάδες «κρούσης» θα πρέπει να ολοκληρώσουν τους ελέγχους και να έχουν ενημερώσει για τα αποτελέσματά τους και τα φορολογικά έσοδα που προέκυψαν. Μάλιστα, στο υπουργείο κάνουν λόγο για ελέγχους «man to man» και ευελπιστούν ότι θα αποφέρουν άμεσα αποτελέσματα

Σε εξέλιξη βρίσκονται κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων όσων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο, μεταξύ των οποίων όσοι χρωστούν οφειλές άνω των 200.000 ευρώ, προμηθευτές αλυσίδων ηλεκτρονικών, μεγάλων εταιρειών, σούπερ μάρκετ, τραγουδιστές, συμβολαιογράφοι.

Μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών λαμβάνονται και για τις εξής κατηγορίες φορολογουμένων:
Φορολογούμενοι με ακίνητα σε Μύκονο-Σαντορίνη, όσοι έχουν επαγγελματικά ακίνητα στο 1ο Διαμέρισμα Αθηνών, όσοι έχουν ακίνητα σε περιοχές με υψηλή τιμή ζώνης, φαρμακεία, οφειλέτες ΔΟΥ εξωτερικού, προμηθευτές του υπουργείου Υγείας, ιδιοκτήτες μισθωμένων ακινήτων του υπουργείου Πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου