Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Έλληνες σε απόγνωση

Στο οικονομικό αδιέξοδο που έχει περιέλθει η Ελλάδα αναφέρεται δημοσίευμα των New York Times, καταγράφοντας την αυξητική τάση που παρατηρείται σε αυτοκτονίες, αστέγους και ουρές σίτισης στη χώρο.

Η εφημερίδα διάνθισε το συγκεκριμένο άρθρο με προσωπικές ιστορίες Ελλήνων, αναφορικά με τις επιπτώσεις που είχε η οικονομική κρίση στη ζωή τους, όπως του Ανάργυρου Δ. που αποκαλύπτει ότι έχει περάσει από το μυαλό του να αυτοκτονήσει.

Ένας χρόνος έχει περάσει από τότε που η Ελλάδα απέφυγε τη χρεοκοπία, με το πακέτο στήριξης 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, και η απελπισία αντικατοπτρίζεται στα πρόσωπα των Ελλήνων. Αναλυτές εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του 2011 θα έχουν χαθεί 250.000 εργασίας, ωθώντας τον δείκτη ανεργίας να ξεπεράσει τις δεκαπέντε ποσοστιαίες μονάδες. Ενδεικτικό της παρούσας κατάστασης αποτελεί το γεγονός ότι.....
στο κύριο επισιτιστικό κέντρο στην Αθήνα προσέρχονται 3.500 άνθρωποι την ημέρα, όταν πριν από μία δεκαετία αναζητούσαν τροφή 100 άτομα.

Ο μέσος μάλιστα όρος ηλικίας των ανθρώπων που καταφεύγουν στο επισιτιστικό κέντρο είναι στα 47 χρόνια από τα 60 πριν από δύο χρόνια. Με τα συνεχή δημοσιεύματα περί αναδιάρθρωσης, ο φόβος των Ελλήνων, όπως επισημαίνεται, τους οδηγεί να αποσύρουν τα χρήματά τους από τα τραπεζικά ιδρύματα.

Η Ελλάδα, μόνο πέρυσι, έχασε 40 δισεκατομμύρια καταθέσεις, με τους τραπεζίτες να επισημαίνουν ότι φέτος η "έξοδος" καταθέσεων θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 2010.

Η Ελλάδα, όπως σημειώνεται, βρίσκεται εκ νέου στο επίκεντρο, καθώς εκτιμάται ότι θα δοθεί πρόσθετη στήριξη 60 δισεκατομμυρίων ευρώ, βοήθεια για την οποία θα κληθεί να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και να λάβει πρόσθετα μέτρα.

Η "συνταγή" αυτή έχει προκαλέσει συζητήσεις επί συζητήσεων, με τον καθηγητή Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη να διερωτάται εάν έχουμε πάρει το μάθημα του 1929.

Ανησυχητικό στοιχείο αποτελεί ο ισχυρισμός ότι υπάρχουν αναλυτές, οι οποίοι εκτιμούν πως μία κοινωνική έκρηξη στα σκαριά, κάτι που πυροδοτείται από το χάσμα ανάμεσα στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα και τους περίπου 1.000.000 δημοσίους υπαλλήλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου