Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Και οι καθιστοί έχουν ψυχή

Και οι καθιστοί έχουν ψυχή
ΒΟΛΕΪ ΚΑΘΙΣΤΩΝ
Ο Α.Σ. Παπάγου διοργανώνει αγώνες επίδειξης sitting volley την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011 και ώρα 19.00, στο κλειστό γυμναστήριο του Δήμου Παπάγου...

Οι αγώνες έχουν ως σκοπό την προώθηση και στήριξη του αθλήματος των παραολυμπιακών του βόλεϊ καθιστών που αφορά άτομα με αναπηρίες. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, θα διεξαχθούν αγώνες επίδειξης από την πρωταθλήτρια ομάδα του 2010 στο sitting volley, Α.Σ. Τριπτόλεμος απέναντι στην γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Α.Σ. Παπάγου καθώς επίσης και σε μια ομάδα VIP που θα αποτελείται από επίλεκτους αθλητές, αθλήτριες της Α1, του παρελθόντος καθώς και άλλων μελών της ευρύτερης οικογένειας του βόλεϊ.
Στην εκδήλωση θα βραβευτούν:

- Η αθλήτρια με τις περισσότερες συμμετοχές στην Εθνική Ελλάδος, Μαρία Κωστοπούλου για την προσφορά της στο άθλημα.
- Ο πρώην διαιτητής και νυν πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διαιτητών Βόλεϊ Ελλάδος, Σταύρος Μαυρικίδης για την προσφορά του στο άθλημα.
- Ο Α.Σ. Τριπτόλεμος για την κατάκτηση του πρωταθλήματος 2010.
- Ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής Ομάδας Sitting volley Μιχάλης Πυθαρούλης και η νυν προπονήτρια Ζωή Γονιού.
Η Πετοσφαίριση Καθιστών (sitting volley)
Η Πετοσφαίριση Καθιστών (sitting volley) παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1956 στην Ολλανδία, ενώ ορόσημο στην ιστορία του αθλήματος για άτομα με αναπηρία αποτέλεσε το έτος 1980, όταν το άθλημα εντάχθηκε στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων στο Άρνεμ της Ολλανδίας, όπου συμμετείχαν 7 ομάδες ανδρών.

Οι κυριότερες διαφορές της Πετοσφαίρισης Καθιστών από την Πετοσφαίριση Ορθίων είναι ότι στην Πετοσφαίριση Καθιστών οι διαστάσεις του αγωνιστικού χώρου είναι 10m X 6m και η επιθετική ζώνη εκτείνεται στα 2μέτρα, έναντι 3 στην Πετοσφαίριση Ορθίων, ενώ το φιλέ έχει ύψος 1,15μέτρα για τους άνδρες και 1,05μέτρα για τις γυναίκες. Kατά τη διάρκεια όλων των ενεργειών του παιχνιδιού, οι παίκτες πρέπει να ακουμπούν στο γήπεδο με κάποιο μέρος του σώματος μεταξύ της έδρας και των ώμων. Μη επαφή με το δάπεδο επιτρέπεται μόνο όταν παίζεται η μπάλα, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το σερβίς, το μπλοκ και το επιθετικό χτύπημα όπως επίσης και όταν η μπάλα είναι εξολοκλήρου ψηλότερα από τη κορυφή του φιλέ. Ο παίκτης απαγορεύεται να στέκεται όρθιος, να ανασηκώνει το σώμα ή να βηματίζει. Τέλος, το μπλοκ στο σερβίς του αντιπάλου επιτρέπεται.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν αθλητές και αθλήτριες με κινητικές αναπηρίες, ενώ κατά διάρκεια του αγώνα είναι δυνατό να βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο μέχρι και ένας αθλητής με «ελάχιστη αναπηρία» (πχ μη αποκατεστημένος χιαστός) από την κάθε ομάδα. Γενικά, μία ομάδα μπορεί να αποτελείται το μέγιστο από 12 παίκτες, συμπεριλαμβανομένων το πολύ δύο παικτών με «ελάχιστη αναπηρία», έναν προπονητή, έναν βοηθό προπονητή, έναν γυμναστή και έναν ιατρό.
Στην Ελλάδα η Πετοσφαίριση Καθιστών έκανε την εμφάνισή της το 2001 εν’ όψει της Ολυμπιάδας του 2004. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πέντε Πανελλήνια Πρωταθλήματα, τέσσερα από τα οποία έχει κερδίσει ο Σπάρτακος και ένα ο ΠΑΣΚΑ. Σε διεθνές επίπεδο η κορυφαία στιγμή της Εθνικής Ομάδας Πετοσφαίρισης Καθιστών ήταν η συμμετοχή της στην Παραολυμπιάδα της Αθήνας το 2004, ενώ έχει συμμετάσχει και στα Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα του 2003, 2005, 2007 και 2009.
volleynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου