Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Εφτασε η ώρα για εξωγήινα κέρδη

Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ  «ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ υπηρεσίες μονοπώλησαν επί τρεις δεκαετίες την εξερεύνηση του Διαστήματος. Ωστόσο, με το σχέδιο που ανακοίνωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στις αρχές του μήνα, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2011, ένας νέος παίκτης έλαβε θέση στο κέντρο της σκηνής: ο αμερικανικός καπιταλισμός και η επιχειρηματικότητα» . Με αυτή τη διαπίστωση ξεκινά το κείμενό του
στην εφημερίδα «Τhe Wall Street Journal» ο ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας κ. Πίτερ Διαμαντής, στο πλαίσιο αφιερώματος για την εμπορευματοποίηση του... Σύμπαντος. Υποστηρίζει ότι τo σχέδιο θέτει τις βάσεις για «τη γέννηση της Google και της Αpple του Διαστήματος», θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και θα «φέρει» το Σύμπαν πιο κοντά στον καθένα μας. 
 
O συλλογισμός του ελληνικής καταγωγής επιχειρηματία, με βάση τη φιλοσοφία του κυβερνητικού σχεδίου, στηρίζεται σε δύο βασικές υποθέσεις: η πρώτη είναι ότι το ιδιωτικό κεφάλαιο θεωρεί το Διάστημα καλή επένδυση και είναι πρόθυμο να χρηματοδοτήσει άτομα που έχουν πάθος για την εξερεύνηση του Σύμπαντος και μεγάλο πάθος για......
κέρδη. Ενα πανάκριβο «σπορ», το οποίο ως τώρα άντεχαν να χρηματοδοτούν αποκλειστικά οι κυβερνήσεις, προσελκύει το ενδιαφέρον και των ιδιωτών. Ο λόγος; Το Διάστημα αποτελεί την ιδανική αφορμή για νέες συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, τα γνωστά και στη χώρα μας έργα ΣΔΙΤ, που αφορούν δρόμους, γέφυρες και σιδηροδρομικές συνδέσεις... Η δεύτερη βασική υπόθεση είναι ότι οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές συνειδητοποιούν σιγά σιγά πως οτιδήποτε θεωρούμε ότι έχει αξία (μέταλλα, ορυκτά, ενέργεια) υπάρχει σε απεριόριστη ποσότητα στο Διάστημα. Θεωρητικώς, απεριόριστη είναι και η δυνατότητα να χτίζει κάποιος ουρανοξύστες και βίλες. Το ταξίδι στο Διάστημα γίνεται σταδιακά πιο προσιτό και ο κ. Διαμαντής είναι πεπεισμένος ότι ο αγώνας για την εμπορευματοποίηση του Σύμπαντος θα γίνει το νέο Ελντοράντο. Για να υποστηρίξει την άποψή του αναφέρει το παράδειγμα της Αλάσκας. Το1867, ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουίλιαμ Σέουαρντ επικρίθηκε σφόδρα για τον κεντρικό ρόλο που είχε στην αγορά απότη Ρωσία της Αλάσκας αντί 7,2 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα λεφτά θεωρήθηκαν τότε πολλά. Σήμερα η Αλάσκα είναι μια «μπίζνα» πολλών δισ. για τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Τι θα συμβεί στο Διάστημα
Θα συμβεί το ίδιο με το Διάστημα; «Γιατί όχι», απαντά ο ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας και θυμίζει ότι στο Σύμπαν «κυκλοφορούν» εκατομμύρια αστεροειδείς. Μια συγκεκριμένη κατηγορία μάλιστα, γνωστή ως «τύπου S», αποτελείται από ενώσεις πυριτίου με σίδηρο και μαγνήσιο, όπως και άλλα στοιχεία, όπως ο λευκόχρυσος και το κοβάλτιο. Η αξία ενός αστεροειδούς «τύπου S», με μέσο μήκος μισού χιλιομέτρου, ξεπερνάει τα 20 τρισ. δολάρια! Τώρα το πώς θα καταστεί εφικτή η εμπορική εκμετάλλευση αυτών των εξαιρετικά ογκωδών «πολύτιμων λίθων» του Διαστήματος, παραμένει ερώτημα επιστημονικής φαντασίας.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της τεχνολογίας και από την κινητοποίηση των νεότερων επιστημόνων, οι οποίοι θα προτείνουν τολμηρές λύσεις, λέει ο κ. Διαμαντής και υποστηρίζει ότι ο ρόλος των κυβερνήσεων τα επόμενα 50 χρόνια θα διαφοροποιηθεί: θα συνεχίσουν να ασχολούνται με τα μεγάλα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα με το αν υπάρχει ζωή στον Αρη, ωστόσο οι ιδιωτικές εταιρείες θα αναλάβουν την εμπορική εκμετάλλευση του Διαστήματος, στηριζόμενες στην τεχνολογία που ανάπτυξαν τα κράτη και στις ιδέες των νέων επιστημόνων. Ο ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας υπενθυμίζει ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία δανείστηκε από τα κράτη τεχνολογίες, όπως οι υπολογιστές και το Ιnternet, και έφτιαξε βιώσιμους επιχειρηματικούς κλάδους που δημιουργούν θέσεις εργασίας και παράγουν κέρδη.

Ο Ελληνοαμερικανός από το... Διάστημα
Ο κ. Πίτερ Διαμαντής γεννήθηκε το 1961 στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης και έλκει την καταγωγή του από τη Λέσβο, όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι γονείς του. Είναι απόφοιτος Μοριακής Γενετικής και Αεροδιαστημικής Μηχανικής από το ΜΙΤ και Ιατρικής από το Χάρβαρντ. Το 1998 ίδρυσε τη Space Αdventures, την πρώτη ιδιωτική εταιρεία διοργάνωσης διαστημικών ταξιδιών. Το 2001, ο πολυεκατομμυριούχος αμερικανός Ντένις Τίτο ταξίδεψεστον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΙSS) και έγινε ο πρώτος «διαστημικός» τουρίστας. Ως σήμερα, όλοι μαζί οι πελάτες της Space Αdventures έχουν κάνει τουρισμό στο Διάστημα συνολικής διάρκειας δύο μηνών. Συνολικά, οκτώ ιδιώτες έχουν ταξιδέψει πάνω από το ύψος των 100 χιλιομέτρων, το επίσημο όριο του Διαστήματος, με μέσο κόστος «εισιτηρίου» τα 50 εκατ. δολάρια. «Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια ελπίζουμε ότι θα ρίξουμε την τιμή κάτω από τα 20 εκατ. δολάρια και τελικά κάτω από τα 5 εκατ. δολάρια», σημειώνει ο ιδρυτής. Είναι βέβαιος ότι μέσα στις επόμενες δεκαετίες θα παρατηρούμε ιδιωτικά «προκεχωρημένα φυλάκια» στον νυχτερινό ουρανό δίχως να μας κάνουν εντύπωση και ότι στη Σελήνη θα υπάρχουν δραστηριότητες εξόρυξης μετάλλων.

Τα βραβεία του Χ Ρrize
Σημαντικότερη επιτυχία του ελληνοαμερικανού επιχειρηματία θεωρείται η θεσμοθέτηση του βραβείου Χ Ρrize. Ο ομώνυμος οργανισμός τεχνολογικής καινοτομίας προσέφερε το 2004 το βραβείο, αξίας 10 εκατ. δολαρίων, στην ομάδα του πρώτου ιδιωτικού αεροσκάφους- κατασκευάστηκε και χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από ιδιωτικά κεφάλαια- το οποίο έσπασε τα δεσμά της βαρύτητας, αγγίζοντας τις τροχιές των δορυφόρων. Τον Οκτώβριο του 2004, τo πυραυλοκίνητο «SpaceShipΟne» απογειώθηκε από την έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνιας, ανήλθε σχεδόν κατακόρυφα κοντά στο ύψος των 100 χιλιομέτρων, και μιάμιση ώρα μετά την αναχώρησή του επέστρεψε με ασφάλεια στην ίδια βάση. Το σκάφος είχε κατασκευαστεί από την εταιρεία Scaled Composites, του πρωτοπόρου αεροναυπηγού Μπερτ Ρατάν, με χρηματοδότηση 20 εκατ. δολαρίων από τον συνιδρυτή της Μicrosoft Πολ Αλεν. Στη συνέχεια, ο κ. Διαμαντής ίδρυσε τη Ζero Gravity Corp., η οποία διοργανώνει πτήσεις με μετασκευασμένα Βoeing 727-200 σε ύψη εκμηδενισμού της βαρύτητας. Η τιμή του εισιτηρίου για την πτήση με ένα από τα αεροσκάφη της εταιρείας ξεκινάει από τα 4.950 δολάρια. Το καλοκαίρι του 2008, ο κ. Διαμαντής βρέθηκε στην Ελλάδα και μίλησε στο «Βήμα». «Οι Ελληνες υπήρξαμε πάντοτε εξερευνητές· και πρωτοστατούμε και σήμερα στην παγκόσμια ναυτιλία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην αποκτήσουμε μελλοντικά τον ίδιο πρωταγωνιστικό ρόλο και στη ναυσιπλοΐα μεταξύ των πλανητών» δήλωσε λίγο πριν εδραιωθεί η διεθνής οικονομική κρίση. Βέβαια η κρίση ξέσπασε στη Γη, ενώ ο διαπρεπής ομογενής προσβλέπει σε ευκαιρίες για κέρδη στο Διάστημα. «Ενα είναι βέβαιο», γράφει στην «WSJ», «τα επόμενα πενήντα χρόνια θα είναι η περίοδος κατά την οποία θα κατοχυρωθούμε ως o πολιτισμός που θα περιπλανιέται στο Διάστημα». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατάργησε στις αρχές του Φεβρουαρίου το Πρόγραμμα «Αστερισμός» της ΝΑSΑ, οδηγώντας σε ανώμαλη... προσγείωση το φιλόδοξο σχέδιο που καταρτίστηκε επί διακυβέρνησης Μπους για την επιστροφή της ΝΑSΑ στη Σελήνη.

Ο ομογενής επιχειρηματίας υποδέχτηκε με ενθουσιασμό τη νέα πολιτική Ομπάμα για τη ΝΑSΑ, θεωρώντας ότι σηματοδοτεί την αρχή για τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο Διάστημα. «Η ΝΑSΑ εισέρχεται επιτέλους στον 21ο αιώνα,αγκαλιάζοντας τον ανταγωνισμό, τον καπιταλισμό και την επιχειρηματικότητα» έγραψε ο κ. Διαμαντής στο ιστολόγιο Ηuffington Ρost. Η αιτία της ενθουσιώδους αντίδρασής του ήταν η πρόβλεψη (στο σχέδιο προϋπολογισμού της ΝΑSΑ για το 2011) για επένδυση δισ. δολαρίων με στόχο την παροχή εμπορικών πτήσεων που θα μεταφέρουν τουρίστες στα όρια του Διαστήματος.
http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου