Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Παρελθόν από σήμερα η εργασία στο Δημόσιο για 20.000 υπαλλήλους

Πρεμιέρα, σήμερα, για το μέτρο της εφεδρείας στο Δημόσιο, με περίπου 20.000 μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους να απομακρύνονται από τις υπηρεσίες τους και εκπροσώπους φορέων να κάνουν λόγο για πιθανές δυσλειτουργίες λόγω της υποστελέχωσης των μονάδων.

Τέλος εποχής για την απασχόλησή τους στο Δημόσιο έρχεται σε πρώτη φάση για 4.000 υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και παρέμεναν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ευνοϊκών ρυθμίσεων. Οι εργαζόμενοι αυτοί απολύονται αυτοδικαίως σήμερα, συνταξιοδοτούνται άμεσα και οι οργανικές τους θέσεις καταργούνται. Παράλληλα, την ίδια πορεία θα ακολουθήσουν σταδιακά και άλλοι 16.000 μόνιμοι υπάλληλοι, που αποκτούν δικαίωμα πλήρους σύνταξης έως το τέλος του 2013 - δηλαδή έχουν σήμερα τουλάχιστον 33 έτη προϋπηρεσίας και είναι 53 χρονών.

Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι αποχωρούν από σήμερα από τις υπηρεσίες τους, υπάγονται στο λεγόμενο καθεστώς της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας και μέχρι να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα θα αμείβονται με το 60% των βασικών αποδοχών τους. Για ορισμένους από τους 20.000 αυτούς υπαλλήλους έχουν ήδη εκδοθεί οι....
απαιτούμενες διαπιστωτικές πράξεις για την απομάκρυνσή τους και έτσι σήμερα δεν θα χτυπήσουν κάρτα στις υπηρεσίες τους. Υπάρχουν, όμως, και οι περιπτώσεις εργαζομένων που αναμένουν εντός της ημέρας να λάβουν τις σχετικές πράξεις. Πρόκειται - σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης - για φορείς στους οποίους υποβλήθηκαν ενστάσεις από υπαλλήλους που έκριναν πως ενέπιπταν στις εξαιρέσεις του νόμου και λανθασμένα είχαν περιληφθεί στις λίστες της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας.

ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ. Στις επιπτώσεις της εργασιακής εφεδρείας που θα έχουν τα δικαστήρια με την αποχώρηση δικαστικών υπαλλήλων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Αθανασίου. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του νέου Εφετείου Μυτιλήνης, όπου, σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, όλοι οι δικαστικοί υπάλληλοι βγαίνουν σε εφεδρεία και κινδυνεύει να βάλει λουκέτο. Αγκάθια υπάρχουν στην πορεία του δεύτερου κύματος εφεδρείας, το οποίο αφορά τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Οι εργαζόμενοι αυτοί βγαίνουν στην προσυνταξιοδοτική εφεδρεία από 1ης Ιανουαρίου 2012, αλλά οι διαπιστωτικές πράξεις έπρεπε να είναι έτοιμες έως σήμερα. Στελέχη του Δημοσίου υποστήριζαν, όμως, πως η έκδοση των πράξεων θα μετατεθεί για λίγες ημέρες.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως πρόκειται για περίπου 12.000 εργαζόμενους σε φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις στην οριστικοποίηση των πινάκων της εφεδρείας καθώς έπρεπε να δηλωθεί από κάθε υπάλληλο ξεχωριστά ο συνολικός χρόνος προϋπηρεσίας και σε άλλους φορείς και να γίνουν διασταυρώσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία.
http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου