Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Moody΄s: Απειλείται όλη η Ευρώπη από την κρίση

Η συνεχιζόμενη κλιμάκωση της τραπεζικής κρίσης και της κρίσης κρατικού χρέους στην ευρωζώνη, απειλεί τις αξιολογήσεις όλων των ευρωπαϊκών κρατών, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της, ελλείψει μέτρων που θα σταθεροποιήσουν τις συνθήκες στις αγορές βραχυπρόθεσμα, το πιστωτικό ρίσκο θα συνεχίσει να αυξάνεται. Το νέο report του οίκου επισημαίνει ότι οι αυξημένες πιέσεις στις αρχές της ευρωζώνης να δράσουν άμεσα για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς, επιτείνουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. «Αν και η ευρωζώνη ως σύνολο έχει τεράστια οικονομική και χρηματοπιστωτική ισχύ, η θεσμική αδυναμία συνεχίζει να εμποδίζει την επίλυση της κρίσης και να επιβαρύνει τις αξιολογήσεις.

Σε ό,τι αφορά στο θεσμικό πλαίσιο, η ευρωζώνη πλησιάζει ένα σημείο καμπής, που την οδηγεί είτε πιο κοντά στην ενοποίηση είτε σε μεγαλύτερο κατακερματισμό». Αν και το βασικό σενάριο της Moody’s παραμένει ότι η ευρωζώνη θα διατηρηθεί χωρίς περαιτέρω χρεοκοπίες, «ακόμη και αυτό το θετικό σενάριο περιλαμβάνει πολύ αρνητικές επιπλοκές για τις αξιολογήσεις στο ενδιάμεσο». Τονίζει ότι.....
η πολιτική ώθηση για την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού σχεδίου, πιθανότατα θα έρθει μόνο μετά από σειρά «σοκ», που θα οδηγήσουν μία ή και περισσότερες χώρες στην απώλεια της χρηματοδότησής τους από τις αγορές για μια παρατεταμένη περίοδο και θα απαιτείται ένα πρόγραμμα στήριξη. Αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει τις αξιολογήσεις αυτών των χωρών να μετακινηθούν σε speculative grade εν όψει των τεστ φερεγγυότητας που πιθανότατα θα ζητηθούν και την κατανομή των βαρών που μπορεί να επιβληθεί εάν (όπως είναι πιθανό) χρειαστεί στήριξη για παρατεταμένη περίοδο.

Μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες η πιθανότητα για ακόμη πιο αρνητικά σενάρια, έχει αυξηθεί. Αυτό επιβεβαιώνεται από τις πολιτικές αβεβαιότητες για την Ιταλία και την Ελλάδα, την αβεβαιότητα για το τελικό haircut επί των ελληνικών ομολόγων, και την περαιτέρω επιδείνωση για τις οικονομικές προοπτικές στην ευρωζώνη. «Εναλλακτικές προοπτικές υπάρχουν σε δύο ευρείες κατηγορίες: αυτές που περιλαμβάνουν μία ή και περισσότερες χρεοκοπίες από χώρες της ευρωζώνης (επιπλέον από το PSI της Ελλάδας) και αυτές που περιλαμβάνουν και έξοδο από την ευρωζώνη». «Η πιθανότητα πολλαπλών χρεοκοπιών (μαζί με το PSI της Ελλάδας) από χώρες της ευρωζώνης, δεν είναι πλέον αμελητέα.

Κατά την άποψή μας, όσο περισσότερο συνεχίζεται η κρίση ρευστότητας, τόσο ραγδαία αυξάνεται η πιθανότητα χρεοκοπιών». Ακόμη, υποστηρίζει ότι στο ενδεχόμενο σειράς χρεοκοπιών, αυξάνεται η πιθανότητα ένα και πλέον μέλη να αποχωρήσουν από την ευρωζώνη.
www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου