Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Τα 11 αθλητικά γεγονότα του 2011

Τα 11 αθλητικά γεγονότα του 2011 για τα οποία χύθηκε πολύ μελάνι!

Μια χρονιά που σημαδεύτηκε από μεγάλες απώλειες, από μεγάλα σκάνδαλα και από μεγάλες επιτυχίες για τα ελληνικά χρώματα σε αθλήματα αουτσάϊντερ.

Δείτε παρακάτω...


11. Οι αποχωρήσεις που μας σημάδεψαν 
Ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών και ο πρώτος σκόρερ των παγκοσμίων κυπέλλων ανακοίνωσε πως κρεμάει τα παπούτσια του. Την ημέρα των "ερωτευμένων", στις 14 Φεβρουαρίου, ο Ρονάλντο με δάκρυα στα μάτια αποκάλυψε το πρόβλημα υγείας που δεν του επιτρέπει να συνεχίσει να αγωνίζεται.

Το 2012 θα βρει το μπάσκετ φτωχότερο. Ο "μεγάλος" Πέτζα Στογιάκοβιτς ανακοίνωσε στις 19 Δεκεμβρίου πως αποσύρεται από την ενεργό δράση, μετά από μία σπουδαία καριέρα. Ο Σέρβος φόργουορντ λίγους μήνες πριν είχε κατακτήσει τον πρώτο του τίτλο σε συλλογικό επίπεδο με την φανέλα των Ντάλας Μάβερικς.

 

10. Φόρεσαν "δαχτυλίδι" για πρώτη φορά Ντάλας και Νοβίτσκι 
Big three και... κουραφέξαλα! Η πολυδιαφημισμένη παρέα από το Μαϊάμι λύγισε μπροστά στην μπασκετική ιδιοφυΐα του Ντιρκ Νοβίτσκι και το Ντάλας πανηγύρισε την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος της ιστορίας του με συνολικό σκορ 4-2. Η λήξη του τελευταίου τελικού βρήκε τον Μπος να ξεσπάει σε κλάμματα, τον Λεμπρόν να βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής και τον Νοβίτσκι να γίνεται ο δεύτερος ευρωπαίος μετά τον Τόνι Πάρκερ που ανακηρύσετται MVP των τελικών.

 

9. Το ευρωπαϊκό μπάσκετ θέλει τον Ισπανό του. 
Η συνήθεια που έγινε λατρεία. Στο ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας η Ισπανία επιβεβαίωσε απλά αυτό όλοι γνώριζαν. Οι "φούριας ρόχας" είναι η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια και διατήρησε δια περιπάτου τα σκήπτρα της, επικρατώντας στον τελικό με 98-85 της Γαλλίας. Κόντρα στους "τρικολόρ" πέντε Ισπανοί τελείωσαν με διψήφιο αριθμό ενώ ο Κάρλος Ναβάρο αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του ευρωμπάσκευ.

 

8. Το "playstation" της Μπάρτσα και ο "εμφύλιος" της Πόρτο. 
Η ομάδα "φαινόμενο", η Μπαρτσελόνα κατέκτησε για 4η φορά στην ιστορία της την κορυφή της Ευρώπης επικρατώντας εύκολα στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, στο Ουέμπλεϊ, της Μάντσεστερ Γ. με 3-1. Ο Γκουαρδιόλα έγινε ο νεότερος προπονητής που κερδίζει δύο κύπελλα πρωταθλητριών ξεπερνώντας τον Ζοσέ Μουρίνιο, τον οποίο είχε νικήσει νωρίτερα στα ημιτελικά.

Στο Γιουρόπα Λιγκ πρωταγωνίστησαν οι ομάδες από την Πορτογαλία. Πόρτο και Μπράγκα αναμετρήθηκαν στον τελικό της Ιρλανδίας, ενώ η Μπενφίκα έφτασε μέχρι τα ημιτελικά. Οι "δράκοι" ήταν οι μεγάλοι νικητές επικρατώντας με 1-0.
 

7. Κυπελλούχος η ΑΕΚ στον τελικό της ντροπής. 
Αποκλείοντας τον Παναθηναϊκό στα προημιτελικά, του ΠΑΟΚ στα ημιτελικά και του Ατρομήτου στον τελικό η ΑΕΚ κατέκτησε το 14ο κύπελλο της ιστορίας της και τον πρώτο της τίτλο μετά από 9 ολόκληρα χρόνια. Ωστόσο ο τελικός του Ολυμπιακού Σταδίου σημαδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια, ενώ ακολούθησε έντονη κόντρα μεταξύ των διοικήσεων των δύο ομάδων. Όσον αφορά την δήλωση της χρονιάς, αυτή ανήκει σίγουρα στον Γιώργο Δώνη.
 

6. Επιστροφή στους τίτλους με ντέρμπι-σταθμό.
Το 38ο πρωτάθλημα της ιστορίας του κατέκτησε ο Ολυμπιακός έχοντας 13 βαθμούς διαφορά από τον 2ο Παναθηναϊκό. Οι "ερυθρόλευκοι" για πρώτη φορά έκαναν το απόλυτο στην έδρα τους, ενώ εξασφάλισαν και μαθηματικά τον τίτλο στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, επικρατώντας με το εντυπωσιακό 6-0. Ωστόσο το ματς που σημάδεψε το πρωτάθλημα ήταν το ντέρμπι των "αιωνίων" στο "Γ. Καραϊσκάκης". Ο Ολυμπιακός επικράτησε με 2-1 με τον Παναθηναϊκό να έχει δικαιολογημένα παράπονα από την διαιτησία, ενώ οι "πράσινοι" κατήγγειλαν πως δέχθηκαν επίθεση μετά το τελευταίο σφύριγμα από την είσοδο στον αγωνιστικό χώρο οπαδών των γηπεδούχων. Η κόντρα συνεχίστηκε για αρκετές μέρες και είχε πολλά έντονα επεισόδια.

 

5. "Έφυγαν" νωρίς... 
Τραγική κατάληξη είχε το γκραν πριν του moto gp της Μαλαισίας. Στις 22 Οκτωβρίου ο Ιταλός αναβάτης Μάρκο Σιμοντσέλι έφυγε από την ζωή, σε ηλικία 24 ετών, όταν έχασε τον έλεγχο της μηχανής του και παρασύρθηκε από τους Ρόσι και Έντουαρντς.

Στις 18 Απριλίου ο ποδοσφαιριστής της Ξάνθης, Ολουμπάγιου Αντεφέμι έχασε την ζωή του σε τροχαίο στην Εγνατία Οδό. Πέθανε σε ηλικία μονάχα 26 ετών και μάλιστα λίγες ημέρες μονάχα πρίν να παντρεφτεί την γυναίκα της καρδιάς του...

Ο Sócrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira όπως ήταν όλο του το όνομα, ή "Ο Γιατρός" όπως τον φώναζαν αφού είχε τελειώσει την ιατρική, πέθανε νέος και άφησε πίσω του την Βραζιλία να θρηνεί για τον χαμό ενός μεγάλου ποδοσφαιριστή και σπουδαίου ανθρώπου.

 

4. Παγκόσμιες "γοργόνες" 
Η Εθνική ομάδα πόλο των γυναικών κατέκτησε αήττητη το παγκόσμιπ πρωτάθλημα της Σανγκάης επικρατώντας στον τελικό με 9-8 της Κίνας. Ο τίτλος που κέρδισαν τα κορίτσια του Γιώργου Μορφέση ήταν ο πρώτος παγκόσμιος για ελληνική ομάδα σε οποιοδήποτε άθλημα. Κορυφαία της ελληνικής ομάδας ήταν η Αλεξάνδρα Ασημάκη, η οποία αναδείχθηκε αθλήτρια της χρονιάς από την παγκόσμια ομοσπονδία υγρού στίβου.

 

3. Ευρω-Εθνική. 
Η εθνική ομάδα του Φερνάντο Σάντος πήρε την πρόκριση για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί το ερχόμενο καλοκαίρι στα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας. Κομβικό ρόλο στην πορεία της έπαιξε η νίκη επί της Κροατίας στο "Γ. Καραϊσκάκης", αλλά και αυτή στην τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων μέσα στην Γεωργία με 2-1. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει για τρίτη συνεχόμενη φορά σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και θα αντιμετωπίσει τις Πολωνία, Τσεχία και Ρωσία.

 

2. "Στημένο" στον... τοίχο το Ελληνικό ποδόσφαιρο 
Το καλοκαίρι του 2011 ήταν το πιο μαύρο στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το σκάνδαλο που ξέσπασε με τους στημένους αγώνες προκάλεσε αηδία για το άθλημα σε όλη την Ελλάδα και έριξε την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου στα τάρταρα. Παράγοντες μπήκαν στην φυλακή, ομάδες υποβιβάστηκαν, άλλες την γλίτωσαν και όλα αυτά μέσα σε ένα απίστευτο πινγκ πονγκ των αρμόδιων οργάνων που εξέδιδαν αντικροούμενες αποφάσεις σχεδόν καθημερινά. Η υπόθεση δεν έχει κλείσει ακόμα και αναμένονται πολλά επεισόδια. Αχιλλέας Μπέος και Μάκης Ψωμιάδης είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση των στημένων

1. ΕΞΑΣΤΕΡΟΣ! Η "πράσινη" συνήθεια που έγινε λατρεία. 
Στην κορυφή της Ευρώπης για 6η φορά τα τελευταία 15 χρόνια ανέβηκε η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού επικρατώντας στον τελικό της Μακάμπι Τελ Αβίβ με 78-70. Υπό την καθοδήγηση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς (έφτασε τα 8 ευρωπαϊκά) και με κορυφαίο τον Δημήτρη Διαμαντίδη οι "πράσινοι" επιβεβαίωσαν, χωρίς να συναντήσουν σημαντικά προβλήματα, την ανωτερότητα τους και πλέον το μοναδικό εμπόδιο που έχουν να ξεπεράσουν είναι τα 8 ευρωπαϊκά της Ρεάλ Μαδρίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου