Γράφει ο Γιώργος Δαμιανός
Ο Κάρολος Φιξ δημιούργησε την πρώτη μεγάλη μπυραρία στην Αθήνα, το 1870.
Επέλεξε μία ήσυχη περιοχή δίπλα στο Παναθηναϊκό στάδιο, στις πλαγιές του Αρδητού, κέντρο – απόκεντρο για την εποχή εκείνη. Σκοπός του ήταν να διαδώσει την μπύρα στην Ελλάδα και να προωθήσει τη μικρή βιοτεχνία
παραγωγής μπύρας που έχει ανοίξει, από το 1864 στο Κολωνάκι (τότε,
ακόμα, δε λειτουργούσε το εργοστάσιο του, στη λεωφόρο Συγγρού).Ονόμασε τη μπιραρία του Μετς (Metz), γιατί εκείνη, ακριβώς, τη χρονιά τα γερμανικά στρατεύματα είχαν κατατροπώσει τους Γάλλους, στη Γαλλική πόλη Metz. Στην πολιορκία του Μετς (14 – 18 Αυγούστου 1870) παραδόθηκαν στους Γερμανούς 175.000 Γάλλοι στρατιώτες. Γι αυτό το λόγο, γεμάτοι υπερηφάνεια, οι Φιξ (Βαυαρικής καταγωγής) δίνουν στην μπιραρία τους το όνομα της πόλης που τους γέμιζε πατριωτικό ενθουσιασμό. Μέχρι το 1900 σύχναζε η «καλή» κοινωνία της Αθήνας (τα σημερινά κλαμπ ήταν οι, τότε, μπυραρίες), ενώ, αργότερα, ξέπεσε και εθεωρείτο κακόφημο κέντρο. Κατεδαφίστηκε το 1957.
Έτσι, μία μπιραρία, που λειτούργησε 90, περίπου, χρόνια, θα δώσει το όνομα σε όλη την περιοχή (σαν να λέγαμε σήμερα: «μένω στην Αυτοκίνηση ή στα Δειλινά»). Αργότερα, κανείς δεν επιχείρησε να το αλλάξει, ίσως, γιατί το Μετς χρησιμοποιήθηκε, ήδη, για να αντικαταστήσει το ιστορικό όνομα της περιοχής, που ήταν τα «Παντρεμενάδικα» (λόγω ενός γάμου υπερηλίκων). Ανάμεσα σε δύο «άσχετα» τοπωνύμια, προτιμήθηκε το Μετς, που, τουλάχιστον, είναι πιο εύηχο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου