Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

«Άνοιγμα» των επαγγελμάτων, αλλά τον Ιανουάριο

Με ενστάσεις αλλά και τελικά ομόφωνες αποφάσεις, αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο, μεταξύ άλλων, το άνοιγμα του επαγγέλματος των ιδιοκτητών φορτηγών και των δικηγόρων να μη περιληφθεί στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αλλά στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τους ιδιοκτήτες φορτηγών αντέδρασε ο υπουργός Μεταφορών Μ. Βορίδης και για τους δικηγόρους ο αναπληρωτής υπουργός Σ. Ξυνίδης, με τη συμβολή των Ευ. Βενιζέλου και Μ. Βορίδη. «Δεν μπορεί ο καθένας να φέρνει το αίτημά του, επειδή είναι δημοσιογράφος ή δικηγόρος της επαρχίας, διότι το θέμα δεν είναι συντεχνιακό» φέρεται να αντέτεινε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος αντιδρώντας και στην – τελικά ομόφωνη απόφαση – να εξαιρεθούν οι δημοσιογράφοι από το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και οι μισθοί τους να καθοριστούν σε κοινές υπουργικές αποφάσεις μετά από διαβούλευση με τις ενώσεις τους. Και σε αυτό μπορεί να μην απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Π. Καψής, απάντησαν όμως άλλοι. «Ασφαλώς και δεν είναι συντεχνιακό, είναι θέμα σεβασμού της διαδικασίας και της ολομέλειας της Βουλής», απάντησε ο Σ. Ξυνίδης στον Θ. Πάγκαλο ενώ....
και το ότι η ρύθμιση «κινείται στα όρια της νομιμότητας», υποστήριξε ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος. «Πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση», φέρεται να είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, αλλά τελικά ιδιοκτήτες φορτηγών και δικηγόροι θα μάθουν τις τελικές ρυθμίσεις όταν θα κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο Βενιζέλου στη Βουλή. Ενστάσεις υπήρξαν και όταν ο Γ. Παπακωνσταντίνου εισηγήθηκε την αύξηση 9,2% στα τιμολόγια της ΔΕΗ, με την Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Μ. Χρυσοχοΐδη και Μ. Βορίδη να ζητούν περαιτέρω εξέταση του θέματος.

Κατά τα λοιπά, με εύσημα στον υπουργό Εξωτερικών Στ. Δήμα και τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου πέρασε η ενσωμάτωση δύο Κοινοτικών Οδηγιών για την διαχείριση αποβλήτων και τη ρύθμιση θεμάτων περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής. Στον πρώτο γιατί τις κατάρτισε ως Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος και στον δεύτερο επειδή τις ενσωματώνει στο Εθνικό Δίκαιο με νομοσχέδιό του. Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ακόμα την κατά ένα έτος αναστολή επιβολής φόρους 20% επί των διαφημίσεων στα τηλεοπτικά κανάλια και ενέκρινε την εξουσιοδότηση δικηγορικών γραφείων για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο.

Αναφορικά με την υποβολή δήλωσης για αυθαίρετη κατοικία, το υπουργικό συμβούλιο επεξέτεινε τα όρια υποβολής ως τις 28 Φεβρουαρίου 2012. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, αναφερόμενος στις απεργιακές κινητοποιήσεις γιατρών του ΙΚΑ και φαρμακοποιών είπε ότι «είναι άλλο πράγμα οι κοινωνικές συγκρούσεις τις οποίες αντιλαμβανόμαστε και άλλο οι υποδαυλιζόμενες κινητοποιήσεις». Ερμηνεύοντας αυτή την τοποθέτηση κύκλοι του υπουργείου Υγείας χαρακτήρισαν ακατανόητες τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών, αναφέροντας πως με την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, οι φαρμακοποιοί «βγαίνουν από το κάδρο» του ανοίγματος των επαγγελμάτων.
 http://www.pinnokio.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου