Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

«Δεν θα συμβάλλει μόνο η Γερμανία στον ΕΜΣ»

Αντιδράσεις Γερμανών πολιτικών καταγράφει η Financial Times Deutschland. 

«Η Γερμανία θα πρέπει να συμβάλει από νωρίς στον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας μόνον αν κάνουν το ίδιο κι άλλα κράτη», δηλώνουν σήμερα στελέχη των συντηρητικών της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στην εφημερίδα Financial Times Deutschland.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να επιταχύνουν τη συγκρότηση του ΕΜΣ κατά περίπου ένα έτος, δηλαδή ο μηχανισμός αυτός να τεθεί σε ισχύ στα μέσα του 2012 αντί το 2013, ώστε να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. «Δεν μπορεί μόνον οι Γερμανοί να συμβάλουν από νωρίς», δηλώνει στην εφημερίδα η....
Γκέρντα Χάσελφελντ, ανώτερο στέλεχος της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU) της Βαυαρίας.

«Προτιθέμεθα να κάνουμε πιο γρήγορα τις καταβολές, αλλά μόνον αν αυτό ισχύσει για όλες τις χώρες», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η Γερμανία θα πρέπει να επιμείνει σε αυτό στις διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες.

Παράλληλα ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ για τη δημοσιονομική πολιτική, δηλώνει επίσης στην εφημερίδα ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει μια ξεχωριστή πορεία δράσης για τη Γερμανία.

Η ιδέα του Σόιμπλε για τη χορήγηση των συμβολών της Γερμανίας στον ΕΜΣ νωρίτερα απ'ό,τι προγραμματιζόταν αρχικά ώστε να γίνει μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς αξίζει να εξεταστεί, προσθέτει.

«Όμως τότε όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να το κάνουν αυτό», σημειώνει ο Μπάρτλε, προσθέτοντας ότι η Γαλλία βρίσκεται πιθανώς σε θέση να διαδραματίσει το δικό της ρόλο, αλλά ότι έχει αμφιβολίες για την Ιταλία και την Ισπανία.

Σε μια ένδειξη της όλο και μεγαλύτερης πολεμικής στη Γερμανία όσον αφορά την κρίση στην ευρωζώνη, ο εξέχων πολιτικός της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ δήλωσε ότι υπάρχει ένα όριο στο πόσο πολλή βοήθεια θα προσφέρει το Βερολίνο στην Αθήνα.

«Αν η Ελλάδα θέλει περαιτέρω βοήθεια, τότε η χώρα θα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Για όσο καιρό είναι τελείως ανοιχτό το πως θα εξελιχθούν πολιτικά τα πράγματα στην Ελλάδα, η χώρα δεν μπορεί να περιμένει ότι θα παρασχεθούν δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια», δηλώνει ο Μπόσμπαχ στην εφημερίδα Bild.
http://sarotiko.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου