Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Times: Πρόσωπο της Χρονιάς ο Τυνήσιος, Μπουαζίζι

Οι Βρετανικοί Times ανακήρυξαν πρόσωπο της χρονιάς για το 2012 τον Μοχάμεντ Μπουαζίζι, ο οποίος αυτοπυρπολήθηκε στην Τυνησία, προκαλώντας την εξέγερση που ανέτρεψε δικτάτορες και αυταρχικά καθεστώτα σε πολλά μέρη του αραβικού κόσμου.
Ο 26χρονος άνεργος Μπουαζίζι αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όταν αξιωματούχοι κατάσχεσαν το εμπόρευμα του καθώς δεν είχε άδεια μικροπωλητή, τον χαστούκισαν και τον προσέβαλαν. 

Ο θάνατος του Μπουαζίζι τον Ιανουάριο, προκάλεσε την οργή των διαδηλωτών σε όλο το μήκος της Τυνησίας, οι οποίοι απαίτησαν την ανατροπή του αυταρχικού καθεστώτος του Αλ Αμπιντίν Μπεν Αλί, οδηγώντας τελικά στην αποχώρησή του από τη χώρα. "Οι Times σήμερα ονομάζουν τον Μπουαζίζι, τον πλανόδιο οπωροπώλη που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την Αραβική Άνοιξη το 'Πρόσωπό τους για το 2011'", γράφει η εφημερίδα στην πρώτη της σελίδα. "Ο Μπουαζίζι δεν ήταν επαναστάτης, αλλά η μοναχική διαμαρτυρία του χρησίμευσε ως καταλύτης για ένα κύμα εξεγέρσεων που έχει αλλάξει τη Μέση Ανατολή».

Αμέσως μετά, εκατομμύρια διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Αιγύπτου, της Λιβύης, της Συρίας και αλλού, για να αντισταθούν στην καταπίεση, την διαφθορά, την φτώχεια και την ανεργία. Η Τυνησία από τότε εκλέγει τους νέους ηγέτες της με ειρηνικές δημοκρατικές εκλογές.
http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου