Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012

Κοντά στο 1 τρισ. θα δανειστούν οι τράπεζες το Φεβρουάριο

Αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες σχεδιάζουν να δανεισθούν έως και διπλάσια ποσά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο της νέας δημοπρασίας για τη χορήγηση τριετούς χρηματοδότησης στις 29 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Σημειώνεται ότι στην πρώτη δημοπρασία τριετούς ρευστότητας που έκανε η ΕΚΤ τον περασμένο μήνα, περισσότερες από 500 ευρωπαϊκές τράπεζες δανείσθηκαν το ποσό ρεκόρ των....
489 δισ. ευρώ με επιτόκιο μόλις 1%. «Μπορεί να δανεισθούν επιπλέον 1 τρισ. ευρώ το Φεβρουάριο», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος τραπεζίτης, προσθέτοντας ότι «το ποσό μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο, αν τα πράγματα επιδεινωθούν στις αγορές». Την ίδια άποψη διατυπώνει και η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs στους πελάτες της.

«Οι τράπεζες δεν πρόκειται να είναι συγκρατημένες τη δεύτερη φορά», δήλωσε ο επικεφαλής μίας τράπεζας της Ευρωζώνης στο συνέδριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Νταβός της Ελβετίας.

Οι Financial Times σημειώνουν ότι η πρόθεση για ακόμη μεγαλύτερο δανεισμό των τραπεζών από την ΕΚΤ αποτελεί περαιτέρω ένδειξη της πίεσης ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προχώρησε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο στην παροχή τριετών δανείων στις τράπεζες, προκειμένου να αποφευχθεί μία πιστωτική κρίση στην Ευρώπη, καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα πρέπει να αποπληρώσουν ποσά ομολόγων ύψους 230 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2012 και οι αγορές ομολόγων είναι σχεδόν κλειστές για τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι τράπεζες χρησιμοποίησαν αρκετά από τα κεφάλαια που δανείσθηκαν τον προηγούμενο μήνα για αγορές ομολόγων χωρών της ευρωζώνης με υψηλές αποδόσεις, βοηθώντας να μειωθεί το κόστος δανεισμού για χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου