Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Λύνουν το "χειρόφρενο" στα φορτηγά

Αμεση προτεραιότητα για το υπουργείο Μεταφορών αποτελεί η πλήρης απελευθέρωση του κλάδου των φορτηγών και βυτιοφόρων Δ.Χ., η οποία θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2012. Το άνοιγμα του επαγγέλματος των μεταφορέων έχει ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο συζητείται στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο.

«Η ρύθμιση για την πλήρη απελευθέρωση των φορτηγών - βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο» δήλωσε χθες ο υπουργός Μεταφορών Μάκης Βορίδης, ενώ αυτό ανέφερε και στους εκπροσώπους της ΝΔ Μιχάλη Παπαδόπουλο και Νότη Μηταράκη, με τους οποίους συναντήθηκε το απόγευμα. Οπως εξήγησε, αυτό αποτελεί υποχρέωση της χώρας έναντι των δανειστών της από 30/10/2011 με την πέμπτη επικαιροποίηση του Μνημονίου με την τρόικα, ενώ υπάρχουν και τρεις αποφάσεις του ΣτΕ περί «επαγγελματικής ελευθερίας» στον κλάδο των....
Μεταφορών που επιβάλλουν την άμεση απελευθέρωση της συγκεκριμένης αγοράς.

Ο Σαμαράς.
Ξεκάθαρος ήταν χθες και ο πρόεδρος της ΝΔ στο θέμα της απελευθέρωσης των φορτηγών. «Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να συντομευτεί η εφαρμογή του νόμου» είπε ο Αντώνης Σαμαράς για τη μεταφορά της ημερομηνίας της πλήρους απελευθέρωσης από το καλοκαίρι του 2013 την 1/1/2012. «Αρκεί να εφαρμοστεί σωστά». Πάντως, οι απεσταλμένοι της ΝΔ ζήτησαν, κατά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Μεταφορών, να υπάρξουν θεσμικές αλλαγές στον νέο νόμο.
Μεταξύ αυτών είναι το θέμα ίδρυσης μεταφορικών εταιρειών από τρίτες χώρες στην Ελλάδα, η μεταβίβαση αδειών και η νομική μορφή των νέων εταιρειών.
Στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του κλάδου ο Μάκης Βορίδης ξεκαθάρισε ότι το θέμα της σύντμησης μεταβατικής περιόδου δεν αλλάζει, ωστόσο δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε σειρά από ρυθμίσεις - στο νομοσχέδιο για τα ταξί - που θα αναθεωρούν τον νόμο 3887/2010, κυρίως προς την κατεύθυνση του εξορθολογισμού των μεταφορέων που μπορούν να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, περιορίζοντας το εύρος σε Ελληνες και κοινοτικούς.

Διάλογος. 
Επίσης, υποσχέθηκε ότι στο εξής θα διευκολύνονται οι μεταβιβάσεις των αδειών των φορτηγών δημόσιας χρήσης, καθώς και ο τρόπος δραστηριοποίησης των μεταφορέων, επιτρέποντας συνολικά τη δραστηριοποίηση και άλλων νομικών προσώπων, πλην των ΑΕ και των ΕΠΕ. «Η συζήτηση συνεχίζεται και θεωρώ ότι θα προσπαθήσουμε όλοι, απ' όλες τις πλευρές, να βρούμε τις καλύτερες λύσεις», υπογράμμισε ο υπουργός.
http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου