Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Το Σάββατο κουρεύουν το γαμπρό

Η γερμανική πρόταση για Επιτροπεία απορρίφθηκε πανηγυρικά στη σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να επιστρέψει ανακουφισμένη στην Αθήνα.

Όχι για πολύ όμως. Πέντε μέρες προθεσμία πήρε ο Λουκάς Παπαδήμος, ως το Σάββατο δηλαδή για να«κλείσει» τη διαπραγμάτευση με την τρόικα με τα «θέματα», δηλαδή τη μείωση των επικουρικών και του κατώτατου μισθού όπως και την κατάργηση 13ου και 14ου Μισθού να παραμένουν. Η ρεαλιστική προσέγγιση....
είναι, ότι ως το Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση κάτι από όλα αυτά θα αναγκαστεί να δώσει για να κλείσει τη συμφωνία.

Εκεί θα φανεί πόσο ισχυρές είναι οι «κόκκινες γραμμές» που μπήκαν στη σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς, που μάλλον δεν είναι. Οι αρχηγοί, όχι μόνο θα κληθούν να επικυρώσουν το οποίο διαπραγματευτικό αποτέλεσμα αλλά και να δεσμευτούν για την εφαρμογή του.

Αξίζει να σημειωθεί πως η «εφαρμογή» και όχι η ψήφιση των νέων μέτρων ήταν το κυρίαρχο αίτημα από τους εταίρους μας στις Βρυξέλλες, την ώρα που είναι πολύ αμφίβολο πως ακόμα και αν δεσμευτούν οι αρχηγοί, τα μέτρα θα πάρουν πλειοψηφία στο ελληνικό κοινοβούλιο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι ο Πρωθυπουργός θεώρησε σκόπιμο από τις Βρυξέλλες να στείλει μήνυμα στους βουλευτές, ότι θα πρέπει να κάνουν το καθήκον τους απέναντι στη χώρα. Η όποια συμφωνία για το νέο δάνειο κινδυνεύει να βρεθεί ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής ανταρσίας.

Στο εξωτερικό μέτωπο, τα πράγματα είναι μάλλον ακόμα χειρότερα.
Ο Παπαδήμος παρουσίασε τις προσπάθειες της Ελλάδας στους 25 και είδε την Μέρκελ στο περιθώριο της συνόδου. Δεν πρέπει να την έπεισε. «Είναι αμφίβολο, αν τα πράγματα στην Ελλάδα μπορούν να βελτιωθούν», είπε η καγκελάριος στη δική της συνέντευξη, κάτι που σηματοδοτεί ότι η εντύπωση πως η Ελλάδα δεν μπορεί παραμένει. Απέρριψε επίσης κατηγορηματικά οποιαδήποτε σκέψη για αύξηση του δανείου που θα δοθεί στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι όλες οι αναλύσεις (και ειδικά αυτές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν, ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 15 δις παραπάνω από τα συμφωνηθέντα 130 δις.)

Τα χρήματα αυτά πάντως από κάπου θα πρέπει να βρεθούν. Είτε θα απαιτηθεί μεγαλύτερο κούρεμα από τους ιδιώτες, που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό εθελοντικά, είτε η Ελλάδα θα πρέπει να κόψει άλλα 15 δις ως το 2020 (δηλαδή ένα ακόμα τέλος ακινήτων το χρόνο) ή για να τα δώσουν οι Ευρωπαίοι θα επιστρέψουν με το αίτημα πρόσθετων εγγυήσεων, ακόμα και Επιτροπείας. Στο τέλος του πενθήμερου λοιπόν θα φανεί που θα κάτσει το πράγμα, και ως τότε, ας μην προδικάζουμε τίποτε.

Θέμης Δαγκλής 
http://newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου