Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Σκάνδαλο με τους μισθούς στο ΟΑΚΑ!

Νέο σκάνδαλο αποκαλύπτεται αυτή την φορά στο ΟΑΚΑ και αφορά τις τεράστιες σπατάλες σε μισθούς, υπερωρίες και επιδόματα στους υπαλλήλους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος όρος τακτικών αποδοχών των εργαζομένων, ξεπερνούσε τα 3.200 ευρώ!

Όπως αποκαλύπτουν ΤΑ ΝΕΑ αυτό συνεχιζόταν για μία τριετία ακόμη και μετά το πόρισμα οικονομικού επιθεωρητή της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων το 2008, όπου υπογραμμιζόταν η ανάγκη να εξεταστεί αν ήταν....
σύννομες η συλλογική σύμβαση εργασίας και οι αυξημένες αποδοχές για τους υπαλλήλους του οργανισμού σε σύγκριση με το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Παράλληλα, αποδείχτηκε πως δύο στους τρεις εργαζόμενους λάμβαναν επιδόματα χωρίς να έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα με τα επιδόματα κολυμβητηρίου και ήταν 200 ευρώ το μήνα ή επιδομα ασφαλείας 500 ευρώ το μήνα! Το 2009 και ενω είχαμε μπει για τα καλά στην κρίση, ο ο βασικος μισθός ήταν 1.950 ευρώ το μήνα, ενω στο υπόλοιπο δημόσιο ήταν 711!

Επίσης υπάρχουν στοιχεία για διευθυντή, ο οποίος μέσα σε δύο χρόνια πήρε επιδόματα ύψους 78.000 ευρώ (41.500 ευρώ το 2008 και 36.500 το 2009), πέραν των τακτικών του αποδοχών. Για τον εν λόγω διευθυντή, το 2004 το ΔΣ του οργανισμού είχε εγκρίνει την παροχή επιδόματος ευθύνης, που κοινοποιήθηκε στο λογιστήριο μέσα σε λίγες μέρες, χωρίς να υπάρξει έλεγχος νομιμότητας από τον αρμόδιο πολιτικό προϊστάμενο, όπως υπαγορεύεται από τον κανονισμό λειτουργίας.

Το κόστος των υπερωριών σε ένα μήνα άγγιζε τα 150.000 ευρώ, ενώ από τις 2.500 ώρες δεν δηλώθηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας τουλάχιστον οι μισές, όπως ορίζεται από το νόμο.

Έπρεπε να φτάσουμε το 2011, όταν μειώθηκαν κατά 20% οι μισθοί και οι συνολικές δαπάνες μισθοδοσίας μειώθηκαν σε 10,2 εκατ. από 21,4 εκατ. ευρώ το 2009, ενώ οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν από 300 σε 240 (450 ήταν επί υπουργίας Πολιτισμού Καραμανλή) και οι υπερωρίες από 50 σε 33 ευρώ την ώρα. Πάντως στην υπό συζήτηση νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, ο πρώτος μισθός ξεκινάει από τα 1.830 ευρώ, ενώ στο Δημόσιο είναι πλέον 780 ευρώ.

Βέβαια, τα... όργια στο ΟΑΚΑ δεν σταματάνε εδώ αφού σε πάνω περιπτώσεις συμβάσεων υπήρξαν προβλήματα είτε επειδή γινόταν απευθείας ανάθεση χωρίς διαγωνισμό (όπως ορίζεται για έργα κόστους άνω των 15.000 ευρώ), είτε επειδή δεν παρουσιάστηκε υπογεγραμμένη σύμβαση ή η ανάθεση έργου δεν έγινε από το Τμήμα Προμηθειών, αλλά απευθείας από συγκεκριμένο τμήμα που έλαβε προσφορά από μία εταιρεία.

«Είμαι βέβαιος πως το πάρτι που γινόταν έχει τελειώσει», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΚΑ, Λάζαρος Γρύλλης. «Αν υπάρχουν σήμερα μικρά ρινίσματα, θα τα τελειώσουμε κι αυτά. Είναι αδύνατο να καθαρίσεις τόσο γρήγορα μια κατάσταση που όζει εδώ και πολλά χρόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου