Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Νέα εφιαλτικά σενάρια για Ελλάδα, ευρώ και ευρωζώνη

Σχεδόν σίγουρη η κατάρρευση του ευρώ και η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR) θεωρεί σχεδόν σίγουρη την κατάρρευση του ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ αυξημένες πιθανότητες διάσπασης της Ευρωζώνης διακρίνει και η Standard Chartered.

Στην έκθεση του το CEBR σημειώνει ότι είναι σχεδόν σίγουρη η αποχώρηση της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ, ενώ διακρίνει αυξημένες πιθανότητες να ακολουθήσει και η....
Ιταλία. Την ίδια ώρα, αμφιβολίες για την επιτυχία της ανταλλαγής ομολόγων για την μείωση του ελληνικού χρέους εκφράζει η «Wall Street Journal», υποστηρίζοντας ότι ακόμη και εάν το PSI εξελιχθεί ομαλά, ο φόβος ότι η συμφωνία δεν επαρκεί παραμένει.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, «μπορεί οι ηγέτες της ευρωζώνης και οι μεγάλοι πιστωτές να συμφώνησαν τον Οκτώβριο ότι οι ομολογιούχοι θα δεχθούν κούρεμα 50% στα ομόλογα που κατέχουν, αλλά η μηχανική της αναδιάρθρωσης δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, με την Ελλάδα να προσπαθεί να πιέσει για μια καλύτερη διαπραγμάτευση».

Η WSJ σημειώνει επίσης πως ανά πάσα στιγμή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να κρίνει ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και να σταματήσει τον δανεισμό.

Τέλος, η εφημερίδα σημειώνει ότι υπάρχει πίεση για να ολοκληρωθεί το PSI πριν από τα μέσα Μαρτίου, οπότε και η Ελλάδα έχει προγραμματίσει να επιστρέψει 14,4 ευρώ ομολόγων που λήγουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου