Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Ρόμπερτ Μπάρο: «Το ευρώ ήταν ένα ευγενές πείραμα που απέτυχε»

Σχέδιο επιστροφής των κρατών της Ευρωζώνης στα εθνικά τους νομίσματα σταδιακά έως το 2014 προτείνει με σημερινό του άρθρο στην Wall Street Journal ο Ρόμπερτ Μπάρο, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Σύμφωνα με τον Μπάρο - ο οποίος είναι γνωστός για τις «αιρετικές» του απόψεις στα διεθνή οικονομικά θέματα- το ευρώ ήταν ένα ευγενές πείραμα που απέτυχε και αντί να σπαταλούνται περισσότερα χρήματα για την επέκταση του....
πεδίου εφαρμογής του συστήματος και την ανεύρεση όλο και περισσοτέρων κεφαλαίων διάσωσης, θα ήταν καλύτερα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον υπόλοιπο κόσμο να σκεφτούν τρόπους για να επανέλθει το σύστημα των εθνικών νομισμάτων.

Όπως σημειώνει, η Ευρωπαϊκή Ένωση καθορίζει με μεγάλη λεπτομέρεια τα κριτήρια που θα πρέπει οι υποψήφιες χώρες να πληρούν προκειμένου να ενταχθούν στο ευρώ, αλλά δεν προσφέρει καμία λύση για την έξοδο ή την απέλαση μιας χώρας. «Η Ελλάδα είναι μια προφανής υποψήφιος», υποστηρίζει, προσθέτοντας πως η αντίδραση της ΕΕ είναι να παρέχει ένα επαρκές σχέδιο διάσωσης για να αποτρέψει τη χώρα να εξέλθει του ευρώ. Ο ίδιος προτείνει ένα σχέδιο σταδιακής επιστροφής στα εθνικά νομίσματα που αρχίζει από την κορυφή της ζώνης του ευρώ. Σύμφωνα με αυτό η Γερμανία θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα παράλληλο νόμισμα, ένα νέο γερμανικό μάρκο, με ισοτιμία 1 προς 1 με το ευρώ.

Ακολούθως η γερμανική κυβέρνηση θα εγγυηθεί ότι οι κάτοχοι των γερμανικών κρατικών ομολόγων θα μπορούσαν να τα μετατρέψουν από ευρώ σε νέα γερμανικά μάρκα εντός δύο ετών. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις γερμανικές συμβάσεις που είναι εκφρασμένες σε ευρώ. Κατά το χρόνο της μετάβασης και το ευρώ και το νέο μάρκο θα κυκλοφορούν παράλληλα. Όπως υποστηρίζει ο Μπάρο εάν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης ακολουθήσουν αυτή την πορεία το ευρώ θα έχει εξαφανισθεί έως νόμισμα το 2014, όπως εξαφανίσθηκαν τα 11 εθνικά νομίσματα το 2001.

Ο ίδιος τονίζει πως ένα βασικό ζήτημα για τη μετάβαση είναι να αποφευχθεί η απότομη μείωση στις τιμές των κρατικών ομολόγων για την Ιταλία και άλλα αδύναμα μέλη της ζώνης του ευρώ. «Οι ανησυχίες για τις τιμές των κρατικών ομολόγων είναι λογική, διότι δεν είναι σαφές αν ακόμη και με βοήθεια του πυρήνα της Ευρωζώνης η Ιταλία και τα άλλα αδύναμα μέλη θα είναι σε θέση και πρόθυμα να ανταποκριθούν μακροπρόθεσμα στις υποχρεώσεις τους σε ευρώ. Ένα νέο σύστημα των εθνικών νομισμάτων θα ήταν πιο αξιόπιστο, διότι η Ιταλία θα ήταν ικανή και πρόθυμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που θα εκφράζονται σε νέες λίρες», αναφέρει ο καθηγητής οικονομικών του Χάρβαρντ.

Τέλος, προβλέπει πως η ανακοίνωση του νέου συστήματος θα αυξήσει την αξία των γερμανικών ομολόγων, επειδή η Γερμανία έχει ισχυρή ατομική αξιοπιστία και δεν θα πρέπει πλέον να φροντίζει για τους αδύναμους γείτονές της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου