Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Ποδοσφαιριστής vs σπρίντερ!

Τι γίνετα όταν ένας κορυφαίος ποδοσφαιριστής (Κριστιάνο Ρονάλντο) μονομαχεί σε δοκιμασίες ταχύτητας με έναν κορυφαίο σπρίντερ (Άνχελ Νταβίντ Ροτρίγκες);

Oι επιστημονικές προσεγγίσεις στον αθλητισμό συνεχίζονται και αυτή τη φορά σειρά παίρνει το κομμάτι που αφορά την ταχύτητα και την επιδεξιότητα. Στο παρακάτω βίντεο, το οποίο προβλήθηκε από το skysports και χρησιμοποιεί ως αντικείμενο μελέτης τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Πορτογάλος ποδοσφαιριστής καλείται μέσα σε....
εργαστηριακές συνθήκες να μονομαχίσει με έναν επαγγελματία σπρίντερ σε δύο δοκιμασίες ταχύτητας και επιδεξιότητας. Το gazzetta.gr παρουσιάζει το βίντεο και την ανάλυση ενός ειδικού επί του θέματος για τα τεστ!

Ο Μάκης Παρασκευόπουλος έχει σπουδάσει Φυσική Αγωγή του Αθλητισμού και είναι υπεύθυνος μετρήσεων της εταιρείας Sportsanalysis - Health & Fitness Science, η οποία  δραστηριοποιείται στον αθλητικό χώρο με Μετρήσεις, Εργομετρικά Τεστ και Παροχή Προπονητικών Υπηρεσιών. Για αρκετά χρόνια έχει δουλέψει ως προπονητής φυσικής κατάστασης στην Παναχαϊκή, ενώ παράλληλα, είναι τεχνικός στην Μικτή Παίδων της ΕΠΣ Αχαϊας. Η ματιά του fitness coach στο συγκεκριμένο κομμάτι είναι εξαιρετικά σημαντική, αφού ξεκαθαρίζει τις ιδιαιτερότητες του κάθε αθλητή, εξάγει σημαντικά συμπεράσματα και εν τέλει καταλήγει στο πόρισμα για τον... ουσιαστικό νικητή.

Η ανάλυση ακολουθεί μετά το βίντεο.


To βίντεο αυτό διαδραματίζεται σε ένα προπονητικό εργαστήριο της Μαδρίτης. Πρωταγωνιστές του είναι δύο σημαντικές αθλητικές προσωπικότητες: ο Ισπανός     πρωταθλητής στους δρόμους ταχύτητας Άνχελ Νταβίντ Ροντρίγκες και ο σούπερσταρ της Ρεάλ Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Άνχελ Νταβίντ Ροντρίγκες είναι ο επί σειρά ετών πρωταθλητής Ισπανίας στους δρόμους ταχύτητας, με σημαντικές διακρίσεις σε Ευρωπαϊκές και Παγκόσμιες διοργανώσεις. Οι καλύτερες επιδόσεις του είναι στα 50μ.: 5,77``, στα 60μ 6,60``, στα 100μ 10,14`` και στα 200μ 20,61``. Οι δύο αθλητές καλούνται στο πρώτο μέρος του βίντεο να διαγωνιστούν σε δύο διαφορετικές δοκιμασίες:

1. Τεστ ταχύτητας 25 μέτρων σε ευθεία
2. Zig Zag sprint test συνολικής απόστασης 25 μέτρων

Εμείς ερχόμαστε μετά την παρακολούθηση του συγκεκριμένου τμήματος βίντεο να αξιολογήσουμε και να αναλύσουμε τη διαδικασία αυτή από την προπονητική πλευρά. Από την πλευρά ενός προπονητή φυσικής κατάστασης ποδοσφαιριστών. Αρχικά, μπορούμε να ξεκινήσουμε με τη διαπίστωση ότι οι συγκεκριμένες δοκιμασίες θεωρούνται ζωτικής σημασίας στο ποδόσφαιρο και μία τέτοια μονομαχία μόνο ενδιαφέρον μπορεί να παρουσιάσει. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο θεωρείται -και είναι πραγματικά- ένας από τους μεγαλύτερους σκόρερ του σύγχρονου ποδοσφαίρου και ένας από τους πιο γρήγορους ποδοσφαιριστές, με μεγάλη ικανότητα επιτάχυνσης.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η εποχή μας είναι αυτή όπου κάθε χιλιοστό μπορεί να μετρηθεί. Γι` αυτό σχεδιάστηκε αυτή η δέσμη δοκιμασιών προκειμένου να μετρηθεί και να αξιολογηθεί ικανότητα ταχύτητας, καθώς και οι διαφορές ανάμεσα στους δύο κορυφαίους αθλητές. Πρώτα θα πραγματοποιήσουν  το τεστ ταχύτητας σε ευθεία, συνολικής απόστασης 25 μέτρων και στη συνέχεια ένα τεστ ταχύτητας με αλλαγές κατεύθυνσης συνολικής απόστασης 25 μέτρων (zig zag sprint). Με τον τρόπο αυτό γίνεται προσπάθεια αξιολόγησης της ικανότητας της ταχύτητας και αυτής της επιδεξιότητας. Η όλη διαδικασία επιβλέπεται και σχολιάζεται από ειδικούς επιστήμονες. Ανάμεσα στους δύο κορυφαίους αθλητές υπάρχουν πολλές διαφορές, όπως η καθημερινή προπονητική διαδικασία που ακολουθούν, τα διαφορετικά μέσα προπόνησης, η χρησιμοποίηση διαφορετικών μυϊκών ομάδων. κα.

Το ερώτημα που όλοι περιμένουν να απαντηθεί από αυτή τη μονομαχία είναι: Ποιος είναι πιο γρήγορος; ;Ένας sprinter ή ένας ποδοσφαιριστής;

Στα... λημέρια του Ροντρίγκες
Ο Ροντρίγκες έτρεξε πρώτος στο τεστ των 25 μέτρων. Η εκκίνηση έγινε από βατήρα και με πιστόλι εκκίνησης. Ο χρόνος που έκανε ήταν 3,31`` μια επίδοση ιδιαίτερα υψηλή, αν λάβουμε τις καλύτερες προσωπικές του επιδόσεις, καθώς και τον άγνωστο για αυτόν αγωνιστικό χώρο (συνθετικός χλοοτάπητας). Αν παρατηρήσουμε την κούρσα του, μπορούμε να διαπιστώσουμε πως έκανε μια πολύ δυναμική εκκίνηση εφαρμόζοντας μεγάλη δύναμη ώθησης στον βατήρα. Στη μέση της διαδρομής (μετά τα 10 πρώτα μέτρα) έφτασε στην μέγιστη του ταχύτητα, ενώ η πορεία του ήταν σε μια ευθεία γραμμή, χωρίς να μετακινείται από πλευρά σε πλευρά.

Με τη σωστή πορεία που ακολούθησε, καθώς και με την σωστή κίνηση σε χέρια και πόδια είχε εξοικονόμηση ενέργειας στην προσπάθειά του. Η κίνησή του ήταν σε όλη τη διαδρομή από πίσω προς τα εμπρός, όσον αφορά την κίνηση των ποδιών είχε μεγάλη άρση στο γόνατό του, κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να έχει μεγάλο μήκος διασκελισμού. Το μήκος διασκελισμού του ήταν 2.5 μέτρα (ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο).

Από κοντά ο CR7!
Στη συνέχεια, ακολούθησε ο Ρονάλντο. Με την ίδια διαδικασία εκκίνησης. Ο συνολικός του χρόνος ήταν 3.6``, χειρότερος κατά 0,3`` που όμως αποτελεί μία ιδιαίτερα υψηλή επίδοση. Βέβαια έχασε στη μονομαχία και οι λόγοι φαίνονται στην ανάλυση:

Σίγουρα η τεχνική του δεν ήταν και η καλύτερη μιας και δεν είναι sprinter. Ξεκίνησε ιδιαίτερα γρήγορα και αυτό δείχνει την ικανότητα αντίδρασης-αντίληψής του, παρόλο που το ερέθισμα ήταν ηχητικό (πιστόλι εκκίνησης) και όχι οπτικό που κατά κόρον παρουσιάζεται στο ποδόσφαιρο. Η κίνηση των χεριών ήταν λανθασμένη, μιας και δεν ήταν από πίσω προς τα εμπρός, αλλά αντίθετα ήταν μπροστά από τη λεκάνη του και προς τα πλάγια.

Σε σχέση με την κίνηση των ποδιών, είχε μικρή άρση στο γόνατό του, με αποτέλεσμα έχει μικρό μήκος διασκελισμού. Το μήκος διασκελισμού του ήταν 1.7 μέτρα, δηλαδή 80cm μικρότερο από αυτό του Ροντρίγκες, παρά του ότι ο Ρονάλντο είναι κατά 10 cm ψηλότερος (185 cm αντί 175 cm αντί του Ροντρίγκες) και έχει υψηλότερα επίπεδα ανθρωπομετρικών (μήκος άκρων κ.α).

Αυτό είναι ένα στοιχείο που αφορά καθαρά την τεχνική, καθώς και την διαφορετικότητα στον τρόπο προπόνησης και στα δύο διαφορετικά αθλήματα. Επίσης μπορούμε να πούμε ότι αυτή η κίνηση (το τρέξιμο μιας μεγάλης απόστασης σε ευθεία) είναι σχετικά άγνωστη σε έναν ποδοσφαιριστή, μιας και βάσει ερευνών, κατά τη διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα ο Ρονάλντο καλύπτει συνολική απόσταση 10 χιλιομέτρων, από τα οποία ελάχιστα είναι σε sprint σε μία ευθεία.
Πιο οικείο στον Ρονάλντο
Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου τεστ, ακολούθησε το Zig zag sprint test, μια δραστηριότητα οικεία σε έναν ποδοσφαιριστή, παντελώς άγνωστη για έναν sprinter. Στο ποδόσφαιρο η ικανότητα να αλλάζεις γρήγορα κατεύθυνση είναι συνηθισμένη, όπως παρά πολύ σημαντική.

Ιδανική προσημείωση αυτού του δεδομένου είναι και το zig zag sprint test. Είναι ένα τεστ που με μεγάλη πιστότητα, δίνει την δυνατότητα αξιολόγηση μιας σημαντικής «ποδοσφαιρικής πραγματικότητας». Αντίθετα, όπως προαναφέραμε, η αλλαγή κατεύθυνσης είναι μια δοκιμασία παντελώς άγνωστη σε έναν sprinter. Η εκκίνηση σε αυτό το τεστ έγινε από όρθια θέση. Ο Ροντρίγκες ήταν ιδιαίτερα γρήγορος, κρατώντας την ισορροπία του ακόμα κι όταν το σώμα του ήταν εκτός του άξονα ισορροπίας ακόμα και κατά 45 μοίρες. Η επίδοσή του ήταν 6,86``.


Ο Κριστιάνο Ρονάλντο διαιωνίστηκε σε κάτι πιο ρεαλιστικό, περισσότερο οικείο αυτή τη φορά, κάτι που κάνει σε έναν αγώνα αλλά και σε κάθε προπόνηση αρκετές φορές. Η επίδοσή του ήταν 6,35``, περίπου 0,5 του δευτερολέπτου καλύτερη από τον αντίπαλό του.

Τα δεδομένα των τεστ

Αν προσπαθήσουμε να δούμε τις διαφορές ανάμεσα στις δύο δοκιμασίες, θα πούμε ότι είναι πολλές. Ενώ στο τέστ ταχύτητας των 25 μέτρων  χρειάζεται ο αθλητής:
-να τρέξει σε μια ευθεία γραμμή
-μεγάλο μήκος διασκελισμού
κίνηση στο γόνατο ψηλά
-όρθιο σώμα
-υψηλό κέντρο βάρους σώματος

Στο zig zag sprint χρειάζεται:
-Να χαμηλώσει το κέντρο βάρος του σώματός του (γόνατα και λεκάνη παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία)
-αλλαγές κατεύθυνσης με μεγάλη επιδεξιότητα και κίνηση από πλευρά σε πλευρά
-αλλαγή ρυθμού (συνεχής επιτάχυνση-επιβράδυνση)
-μείωση του χρόνου από την έναρξη της φάσης επιβράδυνσης έως την έναρξη της φάσης επιτάχυνσης

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, όταν πλησιάζει στο σημείο της αλλαγής κατεύθυνσης κάνει μικρά βήματα, σε αντίθεση με τον Ροντρίγκες που κάνει ένα μεγάλο και μακρύ βήμα πριν αλλάξει κατεύθυνση. Επίσης, η δύναμη που εφαρμόζει ο Ρονάλντο στη φάση εκκίνησης σε κάθε αλλαγή κατεύθυνσης είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.

Παρακολουθώντας και τα δύο τεστ, μπορούμε να θέσουμε κάποια πολύ σημαντικά και ταυτόχρονα ουσιαστικά ερωτήματα:

1ο ερώτημα: Ποια η χρησιμότητα, στο ποδόσφαιρο, ενός τεστ 25 μέτρων και τις προπόνησης σε αντίστοιχες αποστάσεις;

2ο ερώτημα: Πως μπορούμε να εφαρμόσουμε τα στοιχεία της ανάλυσης αυτού του βίντεο στην προπόνηση και στον αγώνα;

Απαντώντας, θα λέγαμε ότι η προπόνηση ταχύτητας σε αποστάσεις 20, 25, 30 ή και 50 μέτρων θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στο προπονητικό πρόγραμμα ενός ποδοσφαιριστή γιατί:

-Είναι λιγότερες οι περιπτώσεις που θα εμφανιστούν σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, μπορούν όμως να κάνουν τη διαφορά, είτε επιθετικά είτε αμυντικά.

-Δίνεται η δυνατότητα της εκπαίδευσης της γενικής δρομικής ταχύτητας του ποδοσφαιριστή, που μπορεί να χρησιμεύσει σαν μια ιδιαίτερα σημαντική βάση στην προπόνηση ταχύτητας.

-Ταυτόχρονα, μέσω της προπόνησης αυτής ενεργοποιούνται μηχανισμοί όπως ο Συντονσιμός και η Νευρομυϊκή Συναρμογή (κίνηση χεριών, κίνηση ποδιών, συνεργασία ποδιών-χεριών-κορμού κ.α)

- Βοηθούν την εκγύμναση μυϊκών ομάδων σημαντικών στο ποδόσφαιρο (πχ λαγόνιος με τη βελτίωση και την αύξηση του μήκους διασκελισμού)

- Όσον αφορά την «μεταφορά» των τεστ αυτών στην πραγματικότητα ενός αγώνα, ποιος θα μπορούσε να αμφισβητήσει την χρησιμότητα των zig zag test σε μία αμυντική προσπάθεια 1:1 και σε άλλες αμυντικές μετακινήσεις, ή περνώντας στην επιθετική δραστηριότητα σε μια προσποίηση και ντρίμπλα προκειμένου να αποφύγει έναν αντίπαλο; Επίσης για το τεστ των 25 μέτρων σε ευθεία, μπορούμε να θυμηθούμε τον επιθετικό που θα πρέπει να κάνει μία κούρσα για να προλάβει την μπάλα, τον αμυντικό ή τον τερματοφύλακα, ώστε να πετύχει ένα καθοριστικό γκολ. Η αντίστοιχα τον αμυντικό που θα πρέπει να διανύσει γρήγορα μια αντίστοιχη απόσταση για να προλάβει τον επιθετικό που κατευθύνεται μόνος να πετύχει ένα τέρμα.

Ο πραγματικός νικητής...
Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ο νικητής της δοκιμασίας, άλλωστε στο ποδόσφαιρο συναντάμε και διαδρομές ταχύτητας σε ευθεία (πιο λίγες), αλλά και συχνές έντονες αλλαγές κατεύθυνσης. Αντίθετα οι Sprinters συναντούν αποκλειστικά διαδρομές ταχύτητας σε ευθεία.

Επίσης, το προπονητικό συμπέρασμα είναι ότι σε έναν ποδοσφαιριστή επιβάλλεται να βελτιώνουμε τόσο την μέγιστη δρομική ταχύτητα μέσω της βελτίωσης της τεχνικής και τον όγκο προπόνησης, την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαν μια ισχυρή βάση στην προπόνηση και βελτίωση της ευκινησίας και επιδεξιότητας που εμφανίζεται με μεγάλη συχνότητα στο ποδόσφαιρο.

Τελειώνοντας την ανάλυση, θα λέγαμε ότι οι ικανότητες της ταχύτητας και της επιδεξιότητας είναι πολύ σημαντικές και η βελτίωσή τους μπορεί να προέλθει:

1. Από την τυποποίηση μορφών προπόνησης, σύμφωνα με αυτά που συναντάμε στην καθημερινότητα του κάθε αθλήματος, καθώς και την εισαγωγή τους στην καθημερινή προπονητική διαδικασία των αθλητών.

2.Από την τμηματική ανάλυση και βελτίωση της οιασδήποτε δραστηριότητας ή κίνησης.

Άλλωστε, βρισκόμαστε στην εποχή όπου μπορούμε να μετρήσουμε (και να βελτιώσουμε) το κάθε χιλιοστό! 
 http://www.gazzetta.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου