Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Γιατί οι Έλληνες δεν θέλουν τους Γερμανούς εφοριακούς

Στην επιφυλακτικότητα των Ελλήνων απέναντι στην παρουσία των 160 Γερμανών εφοριακών στις ελληνικές υπηρεσίες αναφέρεται η γερμανική έκδοση της Financial Times.

Στο άρθρο της, η εφημερίδα αναφέρει πως η Γερμανία, μήνες τώρα, προσφέρει δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ελλάδα στην....
είσπραξη των φόρων, αλλά οι Έλληνες δείχνουν μικρό ενδιαφέρον.

"Κανονικά θα έπρεπε να υποδεχθούν με ανοιχτές αγκάλες τους προσοδοφόρους εφοριακούς υπαλλήλους, που η γερμανική κυβέρνηση μήνες τώρα ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να στείλει", αναφέρει το δημοσίευμα.

Στο γερμανικό οικονομικό σύστημα, πάνω από 11.000 άνδρες και γυναίκες εργάζονται σε γερμανικές εφορίες και διευθύνσεις του υπουργείου οικονομικών, σε τελωνεία, κεντρικά τελωνεία και σε υπηρεσίες δίωξης τελωνειακών εγκλημάτων, ελέγχουν φορολογικές δηλώσεις, βεβαιώνουν φόρους και εισπράττουν κάθε χρόνο εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρει το γερμανικό υπουργείο οικονομικών, "περίπου 160 εθελοντές έχουν εκδηλώσει μέχρι τώρα ενδιαφέρον, να βοηθήσουν στην Αθήνα και αλλού στην Ελλάδα για τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής φορολογικής διοίκησης και για την είσπραξη των φόρων και εισφορών. Ακόμα και συνταξιούχοι δεν μπορούν να απαλλαγούν από το παλιό πάθος για τη δουλειά τους και πρότεινα να παράσχουν την τεχνογνωσία τους".

Κίνδυνος και για τη σωματική ακεραιότητά τους

"Κι όμως, οι Έλληνες δεν ενδιαφέρονται. Απλούστατα δεν απαντούν στις προτάσεις. Πολλές φορές ήδη προτάθηκε στην Αθήνα η παροχή στήριξης, αναφέρει η έκθεση. Αλλά η ανταπόκριση είναι "απογοητευτική. Η εφαρμογή από ελληνικής πλευράς παραμένει ανεπαρκής", διαπιστώνει σε εσωτερική απολογιστική έκθεσή του το γερμανικό υπουργείο οικονομίας.

Πάντως, δεν αντιδρούν επιφυλακτικά μόνον οι Έλληνες, αλλά και το Γερμανικό Συνδικάτο Εφοριακών Υπαλλήλων. «Λόγω της τεταμένης ατμόσφαιρας, θα ανησυχούσα για τη σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων μου. Το ρίσκο των παρεμβάσεων είναι υπερβολικά μεγάλο" δηλώνει ο πρόεδρός τους Τόμας Αϊγκεντάλερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου