Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Πώς "εξαφάνισαν" το ελληνικό χρέος λίγο πριν μπούμε στο ευρώ


"Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης αλλά μήπως αυτή η οικονομική κατάρρευση της χώρας οφείλεται σε ταχυδακτυλουργικά του παρελθόντος από τους Έλληνες στατιστικολόγους;", διερωτάται το ραδιόφωνο του BBC, σε ρεπορτάζ του. 

Το BBC εξετάζει πως το ελληνικό χρέος αφέθηκε να γίνει τόσο μεγάλο ενώ φιλοξενεί την άποψη της οικονομολόγου Μιράντας Ξαφά η οποία αναφέρει ότι....
ως στέλεχος επενδυτικού οίκου στο Λονδίνο συνήθιζε να χαρακτηρίζει μαζί με τους συναδέλφους της τον επικεφαλής της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας "μάγο".

"Έκανε τον πληθωρισμό και το έλλειμμα να εξαφανίζονται", λέει χαρακτηριστικά.
Η Ελλάδα, και κάποιες άλλες χώρες, από την αρχή δε σεβάστηκαν τους όρους της Συνθήκης του Μάαστριχτ για το έλλειμμα και μαγείρεψε τα βιβλία για να μπει στην ευρωζώνη, σχολιάζει η Μ. Ξαφά, τονίζοντας πως η Ελλάδα από την αρχή δε σεβάστηκε τους όρους.

Μάλιστα η Μ. Ξαφά αναφέρει ως παράδειγμα τον ΟΣΕ, λέγοντας ότι ο οργανισμός προέβαινε στην έκδοση νέων μετοχών τις οποίες αγόραζε το κράτος περνώντας την πράξη στα βιβλία όχι ως δαπάνη, αλλά ως οικονομική συναλλαγή.  Μάλιστα, ο Στέφανος Μάνος τονίζει πως ο οργανισμός είχε περισσότερους υπαλλήλους από ότι επιβάτες!

Μεταξύ άλλων, στο ραδιόφωνο του BBC μιλά και ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας, ο οποίος τονίζει ότι όταν ανέλαβε διαπίστωσε πως το πραγματικό έλλειμμα ήταν περίπου 7% μεγαλύτερο από αυτό που παρουσίαζαν τα επίσημα στοιχεία, 8,3% του ΑΕΠ αντί για 1,5%.
Προσθέτει δε ότι στην υπόδειξή του πως πρέπει να αρχίσει η περικοπή δαπανών, η απάντηση που έλαβε ήταν ότι δεν ήταν φρόνιμο να δυσαρεστηθεί ο λαός ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

"Αντί η χώρα να προβεί στη μεταρρύθμιση των δημόσιων οικονομικών της, η Ελλάδα δανείστηκε και δανείζεται συνεχώς για να καλύψει το έλλειμμα", σημειώνει το δημοσίευμα.
Τέλος, το BBC παραθέτει και σχόλιο του πρώην αντιπροσώπου της Γερμανίας στην ΕΕ, Ντίτριχ φον Κιαβ, ο οποίος σημειώνει ότι δεν είχε προβλεφθεί το γεγονός πως οι αγορές θα αντιμετώπιζαν όλες τις χώρες της ευρωζώνης ως το ίδιο αξιόπιστες με τη Γερμανία, δανείζοντάς τους αλόγιστα σε χαμηλό κόστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου