Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Η νέα "ακτινογραφία" του Δημοσίου

Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων έρχεται ένα βήμα πιο κοντά, με την επικαιροποίηση του μητρώου των υπαλλήλων του Δημοσίου.

Το Μητρώο Μισθοδοτούμενων του Δημοσίου, που παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρη Ρέππα, αποτελεί μία "ακτινογραφία" του δημοσίου τομέα καθώς για την καταχώρηση κάθε υπαλλήλου έχουν συμπληρωθεί μέχρι και 75 πεδία, μεταξύ αυτών το όνομα, την θέση και τα τυπικά του προσόντα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της επικαιροποιημένης απογραφής οι:
  • Μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι είναι 636.188
  • Έκτακτοι υπάλληλοι είναι 49.546
  • Υπάλληλοι με άλλες εργασιακές σχέσεις είναι 20.242 άτομα.

Δηλαδή από το ελληνικό Δημόσιο μισθοδοτούνται συνολικά 712.076 υπάλληλοι, ενώ δεν έχουν απογραφεί οι εργαζόμενοι σε ΝΠΙΔ, σε δημοτικές επιχειρήσεις και ΔΕΚΟ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το 2010 και το 2011 αποχώρησαν από το Δημόσιο 50.060 υπάλληλοι, μόνιμοι και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, με την τρόικα να πιέζει για συρρίκνωση του δημόσιου τομέα κατά 150.000 έως το 2015.

Με βάση τα όσα προβλέπει η δανειακή σύμβαση, μέχρι το τέλος του 2012 στην έξοδο θα οδηγηθούν 15.000 υπάλληλοι, κυρίως αορίστου χρόνου αλλά και μόνιμοι, μέσα από τη διαδικασία της αξιολόγησης.

Τη βάση για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να αποτελέσει το Μητρώο Μισθοδοτούμενων του Δημοσίου. Όπως προβλέπει το δεύτερο μνημόνιο, μέχρι τον Ιούνιο η γαλλική task force σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα πρέπει να ανακοινώσουν τα κριτήρια με βάση τα οποία θα αξιολογηθεί όλο το προσωπικό του Δημοσίου.

Ο Δημήτρης Ρέππας διευκρίνισε ότι οι απολύσεις δεν θα είναι τυφλές και θα προκύψουν από την αναδιάρθρωση του Δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου