Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Η γνωριμία του Reuters με τη Χρυσή Αυγή

Τα δημοσκοπικά ευρήματα που φέρνουν τη Χρυσή Αυγή στη Βουλή έκαναν και το "Reuters" να ασχοληθεί με το κόμμα.

Από μια εικόνα δεκάδων νέων αντρών με ξυρισμένα κεφάλια και μαύρα μπλουζάκια  στο λιμάνι του Πειραιά, ξεκινά το Reuters τη γνωριμία του με τη "Χρυσή Αυγή". "Θέλουμε να διώξουμε όλους τους μετανάστες. Δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εδώ και θα φύγουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο - με το καλό ή με το κακό" είπε στη....
συνάντηση του Πειραιά ο Φραγκίσκος Πορίχης, υποψήφιος με το υπερεθνικιστικό και μυστικοπαθές κόμμα.

Η συντάκτης του άρθρου, που παραβρέθηκε στη συγκεκριμένη συνάντηση, σημειώνει ότι το κόμμα υπόσχεται στους ψηφοφόρους να ξεκινήσει με απελάσεις παράνομων μεταναστών, σε μια περίοδο που η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση.

Η Χρυσή Αυγή αρνείται τον χαρακτηρισμό των νεο-ναζί, με τη δημοσιογράφο να υπενθυμίζει ότι ο αρχηγός του κόμματος, Νίκος Μιχαλολιάκος, είχε χρησιμοποιήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας τον ναζιστικό χαιρετισμό.

Επισημαίνοντας τη δημοσκοπική άνοδο του κόμματος, αναφέρεται στο ξενοφοβικό μήνυμα της Χρυσής Αυγής και τις υποσχέσεις για την ενίσχυση των απόρων στη χώρα.

"Βιβλία για την υπεροχή της αρίας φυλής και τον εθνικισμό, το κοινό παρακολουθούσε με προσοχή τη συνάντηση. Υπήρχαν φυλλάδια που ανέγραφαν συνθήματα όπως "Ούτε ένας άνεργος Έλληνας, ούτε ένας παράνομος μετανάστης στην Ελλάδα" και δίπλα τους μανιφέστα που διακήρυσσαν ότι "Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες".

Έξω από τον χώρο, συνεχίζει η δημοσιογράφος, η σημαία της ομάδας με ένα αρχαιοελληνικό σύμβολο που μοιάζει με σβάστικα σε κόκκινο φόντο.

Βάσει των δημοσκοπικών ευρημάτων, η Χρυσή Αυγή θα μπει στη Βουλή με ένα ποσοστό της τάξεως του 5%, δύο μονάδες πάνω από το όριο που χρειάζεται. Αυτό, σημειώνει η δημοσιογράφος, θα είναι ένα εκπληκτικό κατόρθωμα για ένα κόμμα που θεωρείται από πολλούς Έλληνες ως κάτι περισσότερο από μια περιθωριακή ομάδα που συγκέντρωσε το ποσοστό του 0,23% στις τελευταίες εκλογές.

Η άνοδος της Χρυσής Αυγής ενισχύεται από δύο επιπλέον λόγους
Ο πρώτος είναι η κοινωνική της δράσης, σε περιοχές όπως ο Άγιος Παντελεήμονας. Μέλη της Χρυσής Αυγής βοηθούν οικογένειες προσφέροντάς τους ρύζι, μακαρόνια, ελαιόλαδο και ρούχα. Τα κουτιά γράφουν επάνω: "Ψηφίζω Χρυσή Αυγή για να καθαρίσει ο τόπος" ή "Για να ξαναγίνει ελληνική η Αθήνα".

Ο δεύτερος είναι ο απολιτικός λόγος που προσελκύει ψηφοφόρους οι οποίοι έχουν κουραστεί με τα παραδοσιακά ελληνικά κόμματα και ένα σύστημα βουτηγμένο στη διαφθορά.

"Η Χρυσή Αυγή έχει το πλεονέκτημα ότι παραμένει αόρατη. Πέρα από τον Μιχαλολιάκο, ακόμη κι εγώ δεν γνωρίζω κανένα από τα υπόλοιπα πρόσωπα του κόμματος και κάνω αυτή τη δουλειά. Αυτό λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας", δηλώνει στη δημοσιογράφο πολιτικός αναλυτής που διατηρεί την ανωνυμία του.

"Δεν είναι ότι οι Έλληνες έγιναν ακροδεξιοί μέσα σε μια νύχτα", σημείωσε ο Θωμάς Γεράκης, επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Marc. Στις εργατικές συνοικίες της Αθήνας, η Χρυσή Αυγή φρόντισε αθόρυβα να χτίσει το προφίλ ενός φιλικού, και αξιόπιστου κόμματος απέναντι στους σκληρά χτυπημένους Έλληνες που το κράτος απέτυχε να βοηθήσει.

"Είναι η πρώτη φορά που κάποιος μας έφερε ρούχα και φαγητό. Μόνο η εκκλησία μας έχει βοηθήσει μέχρι τώρα", ανέφερε μια 41χρονη γυναίκα που ήταν σαστισμένη όταν βρήκε ρούχα και ψώνια από σούπερ μάρκετ στην πόρτα της. "Θα ψηφίσω Χρυσή Αυγή. Ίσως ήρθε η ώρα για κάτι νέο", συμπλήρωσε.

Η συντάκτης αφιερώνει μέρος του άρθρου και στα όσα λέει το μανιφέστο της Χρυσής Αυγής. "Οι παράνομοι μετανάστες πρέπει αμέσως να συλλαμβάνονται και να απελαύνονται, ενώ και οι νόμιμοι μετανάστες πρέπει τελικά να απελαθούν".

Ζητά επίσης τα εγκλήματα που διαπράττονται από μετανάστες να εντάσσονται σε ειδική κατηγορία, με τις ποινές να εκτελούνται σε ειδικά μέτρα κράτησης όπου οι μετανάστες θα δουλεύουν.

Η Χρυσή Αυγή, σημειώνει, θεωρεί ότι οι πολιτικοί που ευθύνονται για την ελληνική κρίση πρέπει να περάσουν από ειδικό δικαστήριο, να φυλακισθούν και να κατασχεθεί η περιουσία τους, ενώ όποιος Έλληνας αρνηθεί να καταταγεί στον στρατό θα πρέπει να χάνει την υπηκοότητά του και να εξοριστεί.
Φωτογραφίες: Reuters 
http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου