Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012

Εκλογές στις 17 Ιουνίου με "Πικραμμένο" υπηρεσιακό πρωθυπουργό

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Π. Πικραμμένος θα είναι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι τις 17 Ιουνίου, οπότε θα γίνουν οι νέες εκλογές, όπως αποφασίστηκε στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη ο Π.Πικραμμένος για να λάβει την....
εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρότεινε την παράταση της θητείας του Λουκά Παπαδήμου. Μαζί του συμφώνησαν τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Βενιζέλος.

Ωστόσο, υπήρξε διαφωνία από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να προτείνει για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού τον Γεράσιμο Αρσένη με το αιτιολογικό ότι γνωρίζει τα ζητήματα της οικονομίας και αντανακλά τη νέα πολιτική γεωγραφία, αλλά η πρόταση απερρίφθη από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο.

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για «κομματική συναλλαγή» και απευθυνόμενος στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε, σύμφωνα με πληροφορίες: «τρεις μέρες προσπαθούμε να καταλήξουμε σε πολιτικό πρόσωπο και τώρα προτείνεις τον Αρσένη».

Ο κ. Τσίπρας αντέδρασε λέγοντας στον κ. Βενιζέλο ότι «δεν με εντυπωσιάζει η άρνηση, με εντυπωσιάζει η αιτιολόγηση».

Από την πλευρά του κ. Παπούλια υπήρξε η πρόταση για παραμονή του κ. Παπαδήμου στην πρωθυπουργία, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία και τελικά επελέγη η λύση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Π. Πικραμμένου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας πρότεινε η υπηρεσιακή κυβέρνηση να «παγώσει» τις διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων και παράλληλα να μην εφαρμοστούν οι νόμοι για μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Η πρώτη πρόταση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έγινε δεκτή, παρά την διαφωνία των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενώ η δεύτερη απορρίφθηκε από τους κκ. Σαμαρά και Βενιζέλο.

Αποχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα είπε ότι η κυβέρνηση είναι «αυστηρά υπηρεσιακή», ενώ τόνισε ότι «το πολιτικό παιχνίδι δεν έλειψε ούτε από τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης».

Το ΚΚΕ δεν ρίχνει γέφυρες σε πρόσωπα, συμπλήρωσε.

Τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση θα τα αποφασίσει ο ίδιος ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, στην κυβέρνηση θα μετέχουν ως υπουργός Αμυνας ο Φρ. Φράγκος, Οικονομικών ο Τ. Γιαννίτσης, Εξωτερικών ο Ι. Ζέπος, Προστασίας του Πολίτη ο Λ. Οικονόμου, Εργασίας ο Ανδρ. Ρουπακιώτης και Δικαιοσύνης ο Χρ. Γεραρής, ενώ θα αξιοποιηθεί και ο Γ. Σαββαΐδης.

Ο κ. Πικραμμένος θα ορκιστεί το πρωί της Πέμπτης πριν από την ορκωμοσία της νέας βραχύβιας Βουλής. Οι βουλευτές θα ορκιστούν, στη συνέχεια, ενώπιον του υπηρεσιακού πρωθυπουργού στις 11 πμ.
http://www.philenews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου