Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Ζητείται το Αντιμνημόνιο

Εφιάλτη ζω, ξυπνήστε με! Χάος, ένα ζοφερό θέαμα, διάλογοι θεατρικοί, όλοι εναντίον όλων. Δράμα και επιθεώρηση, μαζί. Ένα μπουλούκι, δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι, κράτιστες και φιλελεύθεροι, φασίστες και δημοκράτες.

Ο λαός εκδικείται και λοιδορεί,  οι πολιτικές, οικονομικές και πνευματικές ηγεσίες κρύβονται, φοβίζουν και διαμαρτύρονται. Η de facto, ηθική και οικονομική χρεοκοπία της χώρας....
αποτελεί το καινούργιο status quo στο οποίο επενδύονται πολλές προσδοκίες για εξουσία και χρήμα.

Δεινόσαυροι από το παρελθόν, φερέλπιδες και αδαείς νέοι, παρόντες ή και απόντες στα χρόνια της «καταστροφής» φωνάζουν τώρα ότι θα σώσουν την Πατρίδα. Ο καθένας πετάει και από μια ... εξυπνάδα αναλαμβάνει κρυφό-υστερόβουλα και μια μίζερη «πρωτοβουλία» την οποία στολίζει με πολλά κούφια λόγια.

Φεύγουν οι παλιοί, έρχονται οι νέοι, το ίδιο μοτίβο: Άρνηση, διαμαρτυρία διαχωρισμοί, γενικεύσεις και μηδενισμός.

Ποιος όμως από αυτούς που έθεσαν υποψηφιότητα, ποιος από αυτούς που σχολιάζουν και καθημερινά κρίνουν και κατακρίνουν τα πάντα στα τηλεοπτικά παράθυρα είναι σε θέση να καταρτίσει και να παρουσιάσει το πολυπόθητο «Αντιμνημόνιο»;

Όχι το κείμενο της διαμαρτυρίας και της άρνησης αλλά το κείμενο της εναλλακτικής πρότασης για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Το κείμενο που θα κερδίσει τη συναίνεση όλων όσοι αυτή τη στιγμή αντιδρούν και διαμαρτύρονται. Το κείμενο που θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη και θα μας κάνει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό.

Το κείμενο που θα παρουσιαστεί και θα πείσει τους λαούς και τις ηγεσίες των χωρών της Ευρώπης και της υφηλίου.

Το Αντιμνημόνιο που θα εξηγεί που θέλουμε να πάει η χώρα και, το κυριότερο, πως θα πάει εκεί. Με ποιες συγκεκριμένες δράσεις και μέτρα θα επανέλθουμε στην ανάπτυξη; Πως θα φτιάξουμε παραγωγή και θέσεις εργασίας; Πως θα χρηματοδοτηθούμε; Ποιοι θα κάνουν τις αλλαγές; Ένα συνεκτικό κείμενο με αρχή, μέση και τέλος που μπορεί να περιγράψει την άλλη προταση.

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα αγαπητοί διεκδικητές της ψήφου μας.

Θέλουμε ηγεσίες που πέρα από διάθεση για κόντρα, έχουν σχέδιο και μπορούν να κινητοποιήσουν θετικές και δημιουργικές συμπεριφορές.

Το «κακό» μνημόνιο έχει έναν «κακό» σχεδιασμό και κάποιες «κακές» προτάσεις.

Πού είναι όμως το «καλό» Αντιμνημόνιο κύριε Τσίπρα, κύριε Καμένε και κύριε Κουβέλη;

Και για να μην παρεξηγηθώ η θέση μου για το μνημόνιο όπως δημοσιεύτηκε σε άρθρο μου με τίτλο «Όχι άλλα δάνεια» στις 07/06/2011 στο Protagon είναι ξεκάθαρη:
«...η λογική και ο σχεδιασμός του μνημονίου είναι θεμελιωδώς λανθασμένοι ενώ ταυτόχρονα, σ’ ότι αφορά την εφαρμογή του, υπάρχουν και εσωτερικές αδυναμίες που συνδέονται με τις δομικές δυσλειτουργίες του ελληνικού κράτους. Η πραγματικότητα της Ελλάδας δεν αλλάζει από μέρα σε μέρα και σίγουρα όχι στο διάστημα μιας τετραετούς κυβερνητικής περιόδου. Το νέο μνημόνιο με ίδιους ή παρεμφερείς όρους θα εξακολουθήσει να είναι το ίδιο αδιέξοδο...»

*O Αλέξανδρος Κουρής είναι Πρόεδρος της εταιρίας AV 
http://www.protagon.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου