Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Οι "φτωχοί" του νότου, ψάχνουν για πετρέλαιο

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Σε πρόσφατο πετρελαϊκό συνέδριο που παραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, οι εκπρόσωποι της μεσαίου μεγέθους βρετανικής πετρελαϊκής Cairn Oil αποκάλυψαν ότι αναμένουν μέχρι το 2015 να έχουν φέρει γεωτρύπανα στα πέντε μπλοκ που έχουν αποκτήσει στα ανοιχτά του κόλπου της Βαλένθια και κοντά στον πιο φημισμένο θερινό προορισμό της Ισπανίας, το νησί της Ίμπιζα. Οι ιθύνοντες της εταιρείας στήριξαν την αισιοδοξία τους ότι θα προχωρήσουν οι έρευνες για κοιτάσματα στο θαλάσσιο χώρο της Ισπανίας, ακριβώς εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, που ωθεί τις κυβερνήσεις των χωρών με τα μεγαλύτερα προβλήματα να....
επανεξετάζουν την πολιτική τους απέναντι στην έρευνα για υδρογονάνθρακες.

Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά εκτιμούν άνθρωποι της αγοράς πετρελαίου, η κρίση χρέους της ευρωζώνης είναι εκείνη που παίζει καθοριστικό ρόλο ώστε οι κυβερνήσεις να παρακάμψουν τους παλαιότερους δισταγμούς τους και να επανεξετάζουν τις πιθανότητες για εκμεταλλεύσιμα εμπορικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων εντός των συνόρων τους. Και βέβαια το περιβάλλον της αγοράς πετρελαίου του πετρελαίου, με τις τιμές να ξεφεύγουν στα επίπεδα των 115 δολαρίων το βαρέλι, καθιστά ακόμη πιο ελκυστικές τις έρευνες αυτές για την Ε.Ε. , η οποία αναγκάζεται να εισάγει το μεγαλύτερο ποσοστό των αναγκών της σε πετρέλαιο.

Βεβαίως η αρχή έγινε πριν την κρίση χρέους, όταν η Κύπρος ακολούθησε το παράδειγμα του Ισραήλ, προχωρώντας και εκείνη σε επιτυχημένες έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτές οι ανακαλύψεις σε Ισραήλ και Κύπρο, έρχονται να αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, δίνοντας την ευκαιρία και σε άλλες χώρες, με ελάχιστη ή ανύπαρκτη αγορά έρευνας όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, να ξαναμπούν στον παγκόσμιο πετρελαϊκό χάρτη.

Να σημειώσουμε ότι η Cairn Oil, επιχειρεί να εγκαθιδρύσει μια ισχυρή παρουσία στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς εκτός της Ισπανίας έχει ήδη μερίδια σε παραχωρήσεις στο Μαρόκο ενώ έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για την Κύπρο και το Λίβανο. Ανάλογες κινήσεις με τη βρετανική εταιρεία έχουν κάνει και άλλες μεσαίου μεγέθους πετρελαϊκές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ή έχουν αποκτήσει παραχωρήσεις σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Συρία, ο Λίβανος, ακόμη και η Τουρκία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα εταιρειών που δραστηριοποιούνται ή επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή της Μεσογείου, αποτελούν η Κροατική ΙΝΑ με παρουσία που όμως αντιμετωπίζει προβλήματα εξαιτίας της κρίσης στη Συρία, η Valeura Energy στην Τουρκία, φυσικά η Noble Energy σε Κύπρο και Ισραήλ, η Adira Energy στο Ισραήλ, η Geopetrol και άλλες.

Παρά το ενδιαφέρον ωστόσο αλλά και την επιθυμία των χωρών της περιοχής να προχωρήσουν στην αναζήτηση και εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, δε λείπουν και τα προβλήματα. Τα βασικότερα αφορούν στις περιβαλλοντικές ανησυχίες αλλά και στα ανοιχτά θέματα που υπάρχουν σε γεωπολιτικό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση με βάση τις έρευνες και τις μελέτες που έχουν γίνει, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ, εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 2,831 τρις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, δηλαδή ένα κοίτασμα «παγκόσμιας κλάσης», που εύλογα δημιουργεί νέα δεδομένα και ανοίγει την αγορά για την ευρύτερη περιοχή.
www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου