Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Θα μας βάλει μυαλό η ιατρική περιπέτεια της παρουσιάστριας Νανάς Καραγιάννη;

Magnify ImageΠαραμένει στο νοσοκομείο κι οι γιατροί προσπαθούν να τη σώσουν απ' τη νευρική ανορεξία, όμως ο κόσμος της μόδας και των media το χαβά του!!

Έχει μέρες  που λέω να γράψω κάτι αλλά δεν το κάνω. Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια (και πανελίστρια, έτσι νομίζω έγινε πιο γνωστή) Νανά Καραγιάννη παλεύει με τη νευρική ανορεξία εδώ και χρόνια. Στο μεταξύ παντρεύτηκε, ο άντρας της της συμπαραστάθηκε, έδωσαν....
πολλές συνεντεύξεις για το θέμα.

Magnify Image

Όμως παραμένει ανησυχητικά λεπτή -και πιθανότατα δεν το καταλαβαίνει, όπως ίσως δεν καταλαβαίνει ότι το παράκανε με το σολάριουμ, μια και τέτοιου είδους διαταραχές μας κάνουν να βλέπουμε τον εαυτό μας διαφορετικό απ' την πραγματικότητα, μόνιμα χοντρό, μόνιμα κατάλευκο.

Magnify Image

Και αυτή την εβδομάδα εισήχθη στο νοσοκομείο. Θέλω να πιστεύω ότι οι γιατροί (και οι ψυχίατροι φυσικά) θα καταφέρουν να τη σώσουν. Η ίδια στέλνει μηνύματα μέσω του Facebook της:

Magnify Image

Magnify Image

Κι όμως, παρ' ό,τι έχουμε θρηνήσει θύματα απ' την ανορεξία και την προσπάθεια γυναικών να μοιάζουν με αυτές στα εξώφυλλα γυναικείων περιοδικών, τα πρότυπα της μόδας δεν αλλάζουν και πολύ.

Και μάλιστα ακόμα και εδώ, στην Ψαροκώσταινα, που ο κόσμος καίγεται, συνεχίζουμε να προβάλλουμε τις size zero γυναίκες σαν κάτι επιθυμητό - ενώ είναι γνωστό πως κανείς δεν τις βρίσκει ελκυστικές, πέρα απ' τους σχεδιαστές ή τους stylists (οι οποίοι δε νοιάζονται να κοιμηθούν μαζί τους, έτσι κι αλλιώς).

"Μα είσαι χοντρή", "έχεις περιφέρεια", "αυτά είναι πόδια μποντιμπιλντερά": Τέτοια έλεγαν σε κάτι πάνλεπτες κοπέλες στο ελληνικό Next Top Model, ενώ και διεθνώς η μόδα των super skinny συνεχίζεται.

Μάλιστα για να νιώθουν καλύτερα οι άνθρωποι της μόδας και να μην έχουν τύψεις έφτιαξαν και το ξεχωριστό τμήμα για παχουλά μοντέλα (τα plus size μοντέλα) τα οποία συνήθως είναι αυτά που θα λέγαμε κανονικά μοντέλα. Έτσι βαφτίζουν τις κανονικές "χοντρές", τις σκελετωμένες "κανονικές" και συνεχίζουν να πουλάνε ρούχα, περιοδικά, αξεσουάρ, όργανα γυμναστικής. Χωρίς καθόλου ντροπή.

Τις προάλλες άλλωστε διάβασα εδώ στο LIFO.gr το εξοργιστικό Μοντέλο «πάχυνε» με φότοσοπ, που λέει πολλά για το πώς αντιμετωπίζουν το θέμα οι άμεσα εμπλεκόμενοι όπως ο απίστευτος φωτογράφος της υπόθεσης (διαβάστε το αν δεν το είδατε).

Εύχομαι να είναι ένα καμπανάκι στο ελληνικό σταρ σύστεμ η υπόθεση της Νανάς Καραγιάννη, αλλά κι επίσης ένα καμπανάκι σε μας που χωρίς να το σκεφτούμε βλέπουμε μια γυναίκα που δεν έχει αναλογίες μοντέλου (πχ. την Έλενα Παπαρίζου) και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κόμπλεξ, όχι τόσο σ' αυτήν όσο σε όσες καθημερινές γυναίκες έχουν κανονικά σώματα που μοιάζουν με της Παπαρίζου - δηλαδή άλλοτε παίρνουν λίγα κιλά άλλοτε χάνουν λίγα κιλά.

Οι διατροφικές διαταραχές είναι από μόνες τους ζόρικες - δεν χρειάζεται τα μίντια και οι image-makers να παίζουμε με τις αντοχές και τις ανασφάλειες των νέων γυναικών.
 http://www.lifo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου