Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Συνελήφθη ο Μπάμπης Βωβός για χρέη €1 εκατ.

Γράφει ο Χρήστος Κίσσας
Συνελήφθη ο Μπάμπης Βωβός, διάβασα στο LiFO κι εκείνο που μου έκανε την περισσότερη εντύπωση ήταν τα σχόλια στο τέλος του δημοσιεύματος: καλά να πάθει, ας πάρει κανένα πούρο στο κελί του κλπ...

Προφανώς, η κρίση βγάζει στην επιφάνεια πολλά απ' τα βαθιά μας....
συναισθήματα - και πολλά συμπλέγματα.

Τον Βωβό τον γνώρισα, για λίγο, στη Διπλή Ανάπλαση, την εταιρεία που θα έφτιαχνε το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Δεν μου ήταν ιδιαίτερα συμπαθής, ούτε έτυχε να συνεργαστούμε πολύ. Ξέρω όμως καλά την ιστορία του με το γήπεδο, που τελικά τον κατέστρεψε οικονομικά. Το βασικό του λάθος ήταν ότι στηρίχτηκε σε έναν νόμο του Ελληνικού Κράτους και μάλιστα νόμο που είχαν υπερψηφίσει και τα δυο μεγάλα (τότε) κόμματα, νόμο που είχε περάσει με 270 ψήφους στους 300. Η ιστορία του περικλείει όλη την παθογένεια της χώρας μας, ίσως αποτελεί η ίδια μια εξήγηση για τον λόγο που δεν γίνονται επενδύσεις στην Ελλάδα...

Όποια και να ήταν η προϊστορία του, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Βωβός αγόρασε με κάθε νομιμότητα ένα οικόπεδο, (εκεί όπου βρισκόταν το παλιό εργοστάσιο της ΕΤΜΑ), για να κτίσει ένα εμπορικό κέντρο στην υποβαθμισμένη περιοχή του Βοτανικού. Μέρος του οικοπέδου του ήταν απαραίτητο να παραχωρηθεί στον Δήμο της Αθήνας, για να φτιαχτεί το γήπεδο του ΠΑΟ. Για να γίνει αυτό, ψηφίστηκε νόμος που επέτρεπε την παραχώρηση αυτού του τμήματος με αντάλλαγμα τον διπλασιασμό του συντελεστή δόμησης, από 0,8 σε 1,6 στο υπόλοιπο. Έτσι θα ήταν και επωφελής η κατασκευή του εμπορικού κέντρου.

Στηρίχτηκε στο νόμο για να αποκτήσει το οικόπεδο, παραχώρησε το τμήμα που έπρεπε για το γήπεδο, έβγαλε τις άδεις κατασκευής του εμπορικού κέντρου, κατεδάφισε τα υπάρχοντα κτίσματα, έκανε τις εκσκαφές, έχτισε τους 2 απ' τους 3 ορόφους και... Και τότε, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας 130 "αγανακτισμένοι πολίτες" ζητώντας με προσωρινά μέτρα τη διακοπή των εργασιών, διότι θα βλαπτόταν το περιβάλλον, οι γνωστοί ... "κορμοράνοι". Και φυσικά το ΣτΕ έκανε αποδεκτή την προσφυγή· τα έργα σταμάτησαν και οι εργάτες απολύθηκαν. Και μετά ενάμισι χρόνο, το ΣτΕ έκρινε όχι ότι ο νόμος ήταν αντισυνταγματικός, αλλά ότι δεν όφειλε η Διοίκηση να "εξαντλήσει τα περιθώρια του νόμου", δηλαδή να του δώσει τον πλήρη συντελεστή δόμησης που προέβλεπε ο νόμος. Και απαίτησε το ΣτΕ να βγεί νέος νόμος και να εκπονηθεί και Προεδρικό Διάταγμα που να ρυθμίζει εκ νέου τη δόμηση στην περιοχή... αφού θα είχε προηγηθεί δημόσια διαβούλευση. Και αυτά όλα, αφού το εμπορικό είχε φτάσει στον δεύτερο όροφο και είχαν παρθεί μεγάλα τραπεζικά δάνεια...Και φυσικά ο Βωβός χρεοκόπησε.

Πολλές θεωρίες έχουν ακουστεί για τους λόγους που δεν έγινε αυτό το εμπορικό κέντρο. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα ήταν ένας επικίνδυνος ανταγωνιστής των διαφόρων Malls των βορείων προαστίων. Άλλοι άλλα λέγουν, κατά το αρχαίο ρητό.

Σημασία όμως δεν έχουν αυτά, ούτε ο Βωβός, ούτε το πώς θα περνάει στη φυλακή.

Σημασία έχει το "δίδαγμα" αυτής της υπόθεσης: 
Ότι θα πρέπει να είσαι τρελός για να κάνεις επένδυση στην Ελλάδα!!!!

Κατά τα λοιπά, ο Βωβός στη φυλακή κι αυτοί που χαίρονται, αργά ή γρήγορα, ...στα συσσίτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου