Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Τι γράφουν οι «Financial Times» για την «ανταρσία» των υπαλλήλων της Βουλής

Η χθεσινή κρίσιμη ψηφοφορία για την ψήφιση των επίπονων μέτρων αλλά και το «βέτο» που άσκησαν οι υπάλληλοι της Βουλής για ενδεχόμενη μείωση των μισθών τους, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ.

Σε δημοσίευμά τους οι «Financial Times» ξεκινούν από την απεργία των υπαλλήλων της Βουλής εν μέσω ομιλιών για το....
πολυνομοσχέδιο, συνεχίζουν με τα επεισόδια έξω από ελληνικό κοινοβούλιο και καταλήγουν με την ομαδική παραίτηση 40 κορυφαίων αξιωματούχων της Τράπεζας της Ελλάδας, ύστερα από περικοπές στις αποδοχές τους.

Η χθεσινή ψηφοφορία των μέτρων παραλίγο να οδηγηθεί σε αδιέξοδο μετά την ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ότι η κυβέρνηση «κόβει» τα προνόμια των εργαζομένων της Βουλής. Αμέσως, πρωτοφανείς σκηνές διαδραματίστηκαν εντός και εκτός της αίθουσας της Βουλής από μαινόμενους υπαλλήλους που έδωσαν σκληρή μάχη για να υπερασπιστούν τα «κεκτημένα» τους.

Τελικά, η κυβέρνηση υπέπεσε στον «εκβιασμό» και ο κ. Στουρνάρας πήρε «πίσω» την τροπολογία, επέμεινε, όμως, ότι θα ξαναφέρει την ίδια διάταξη σε επόμενο νομοσχέδιο.

Την ίδια ώρα, η εντυπωσιακή σε όγκο διαδήλωση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα -περίπου 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν ενάντια στο πολυνομοσχέδιο με τα νέα μέτρα- δε θα μπορούσε να μην «παίξει» στο δημοσίευμα των «FT».

Τα επεισόδια δεν άργησαν να ξεκινήσουν λίγο μετά τις επτά το απόγευμα όταν διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα πλάγια της Βουλής και προσπάθησαν να ρίξουν τα προστατευτικά κάγκελα. Δακρυγόνα και μολότοφ συνέθεταν ένα αποπνικτικό σκηνικό, με τους διαδηλωτές να απωθούνται από τα ΜΑΤ, ακόμα και με τη χρήση υδροφόρων. Ομάδες κουκουλοφόρων εκτόξευαν αντικείμενα και μολότοφ και τα ΜΑΤ «απαντούσαν» με χημικά και χειροβομβίδες. Παρά τη βροχή, οι πολίτες επέμεναν και επέστρεφαν εκ νέου στην πλατεία Συντάγματος, ενώ τα σοβαρά επεισόδια συνεχίζονταν, με τα ΜΑΤ να επιχειρούν συνεχώς στην κάτω πλευρά της πλατείας για να απωθήσουν τους διαδηλωτές.

Τέλος, οι FT κάνουν και ειδική μνεία στη μαζική παραίτηση 40 βασικών στελεχών  της Τράπεζας της Ελλάδας «που μέχρι τώρα είχαν μείνει ανεπηρέαστοι από την ύφεση στην Ελλάδα», όπως χαρακτηριστικά γράφει το δημοσίευμα. Η απόφαση τους οφείλεται στη διάταξη που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες στο νόμο περί αποκρατικοποιήσεων που ορίζει ότι ο ανώτατος μισθός των διοικήσεων των τραπεζών και των ΔΕΚΟ δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από τις 5.000 ευρώ μικτά (ή 2.900 ευρώ καθαρά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου