Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Ραντεβού με την Εφορία – Ο φορολογικός μας οδηγός

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα κληθούν και πάλι να δώσουν ηλεκτρονικά το ραντεβού  με την εφορία τα νοικοκυριά , οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες   για τα εισοδήματα του 2012 αλλά κάτω από το μικροσκόπιο του νέου φορολογικού τοπίου.

Από εδώ και πέρα δεν θα υπάρχει καμία εξαίρεση στην....
υποχρέωση για δήλωση εισοδήματος  και μάλιστα καθιερώνεται καθολικό ηλικιακό κριτήριο. Έτσι κάθε φυσικό πρόσωπο ανεξάρτητα από το αν υπόκειται η όχι σε φόρο έχει υποχρέωση να υποβάλλει δήλωση εφόσον έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.

Πότε ξεκινάμε τις δηλώσεις μας
Οι δηλώσεις θα υποβάλλονται πλέον από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την 30η Ιουνίου. Ισχύει για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από το οικονομικό έτος 2013 (χρήση 2012). Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ακόμα μία αλλαγή. Στη δήλωση θα αναγράφονται όλα τα εισοδήματα του υπόχρεου ανεξάρτητα αν φορολογούνται ή απαλλάσσονται της φορολογίας.

Υποχρεωτικά κοινή δήλωση των συζύγων : 
Κατά τη διάρκεια του γάμου οι σύζυγοι έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν κοινή δήλωση των εισοδημάτων τους. Για τους εγγάμους, υπόχρεος σε επίδοση δήλωσης είναι ο σύζυγος και για τα εισοδήματα της συζύγου του.

Πότε οι σύζυγοι κάνουν χωριστή φορολογική δήλωση:
Έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση
Ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης
Ο ένας από τους δύο συζύγους έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση»

Ο ανήλικος έχει δική του φορολογική υποχρέωση:
για την παροχή εργασίας του.
για περιουσιακά στοιχεία που του περιήλθαν από κληρονομιά.
για περιουσιακά στοιχεία που του περιήλθαν από χαριστικές παροχές.
για συντάξεις που απονεμήθηκαν λόγω θανάτου του πατέρα ή της μητέρας.

Νέα διάταξη για τους κατοίκους του εξωτερικού
Υπόχρεοι για υποβολή δήλωσης είναι και όσοι δηλώνουν κάτοικοι εξωτερικού για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα ή υπάγονται στις διατάξεις για τα τεκμήρια.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις αποδείξεις
Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις για το 25% του εισοδήματος τους με ανώτατο όριο τα 10.500 ευρώ εισοδήματος και για ποσό εισοδήματος με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων μέχρι 42.000 ευρώ.

Φορολογικό "πέναλτι" 22%
Στην περίπτωση που δεν προσκομίζεται το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων αγορών, τότε ο φόρος προσαυξάνεται με συντελεστή 22%, πάνω στη διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων, και του προσκομισθέντος ποσού αποδείξεων.
http://www.imoney.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου