Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Τι σημαίνει το διαζύγιο μεταξύ Eθνικής και Eurobank - Ποιές είναι οι συνέπειες για τις καταθέσεις

- Τι σηματοδοτεί η μεγάλη επιστροφή της Eurobank ως τέταρτος συστημικός τραπεζικός πόλος

- Γιατί τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank ανακοίνωσαν πως θα συγκαλέσουν αύριο Τρίτη τα Διοικητικά τους Συμβούλια με θέμα την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου

- Ποιά θα είναι η τύχη των τραπεζοϋπαλλήλων μετά τη....
ματαίωση της τραπεζικής συγχώνευσης

- Ποιές είναι οι πραγματικές επιπτώσεις από το ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εγγυάται τις δύο ξεχωριστές αυξήσεις κεφαλαίου σε Εθνική και Eurobank

- Ποιοί θα είναι οι κερδισμένοι και ποιοί οι χαμένοι στο νέο τραπεζικό τοπίο

- Ανησυχία για το πως θα αντιδράσει η αγορά

Για να απαντηθούν τα τεράστια ερωτήματα που προκύπτουν από το ναυάγιο της συχώνευσης μεταξύ Εθνικής και Eurobank πρέπει να δούμε κατάματα τις αιτίες για τις οποίες η τρόικα την μπλόκαρε.
Η τρόικα δεν ήθελε τον τραπεζικό γάμο κυρίως διότι φοβόταν πως θα γεννούσε ένα ''τέρας''.
Δηλαδή μία τεράστια τράπεζα που τώρα θα διασωζόταν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά με τεράστια ερωτήματα για το εαν θα χρειαζόταν στο κοντινό μέλλον διάσωση.Και το αμέσως αμέσως μεγαλύτερο εφιαλτικό πρόβλημα θα ήταν ''τώρα πως σώζεται μία τράπεζα που είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος από την ίδια την ελληνική οικονομία;''.
Γιατί έμοιαζε προδιαγεγραμμένο το ότι μαζί Εθνική και Eurobank δεν θα μπορούσαν να καλύψουν το 10% της ελάχιστης συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από ιδιώτες και συνεπώς με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούνταν σε κρατικοποίηση.
Αυτό θα ήταν και το χειρότερο δυνατό σήμα ανασφάλειας που θα μπορούσε να εκπέμψει για την συστημική του σταθερότητα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα την επόμενη ημέρα.
Αντιθέτως τώρα μετά το μπλόκο της τρόικας θα γίνουν δύο ξεχωριστές για κάθε τράπεζα αυξήσεις κεφαλαίου με εγγυητή κάλυψης το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Αυτό σημαίνει σε πολύ απλά λόγια τα εξής:
- Δεν θα δημιουργηθεί απολύτως κανένα πρόβλημα στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των δύο τραπεζών
- Από τη στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιηθούν δεν θα χρειαστούν ούτε στο μέλλον νέα κεφάλαια από αυτά που έχει στο ''ταμείο'' του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
- Δεν θα τεθεί απολύτως κανένα θέμα με την ασφάλεια των καταθέσεων
 - Μειώνονται οι κίνδυνοι για ''χιονοστιβάδα'' απολύσεων τραπεζοϋπαλλήλων
Όμως το ναυάγιο του γάμου δεν θα περάσει έτσι απλά από την αγορά, με ότι αυτό σημαίνει στην αποτίμηση των τραπεζικών μετοχών και την τύχη των μικρομετόχων.
Πέρα όμως από το Χρηματιστήριο πρέπει να συνυπολογιστεί και η ''ζημιά'' στην πραγματική οικονομία από το πάγωμα της συγχώνευσης.
Γιατί ακόμα ''αντηχούν'' στα αυτιά όλων οι μεγαλόστομες διακηρύξεις και υποσχέσεις, από επίσημα χείλη, πόσο αυτός ο γάμος θα έδινε ώθηση στον πολύπαθο τραπεζικό τομέα, και ότι αυτό θα σήμαινε για αιμοδότηση των επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Ήδη πάντως η Eurobank, που πλέον αναδύεται ως τέταρτος τραπεζικός πόλος, με ανακοίνωση της συγκαλεί για αύριο Τρίτη Διοικητικό Συμβούλιο με θέμα την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.
Διαβάστε το Δελτίο τύπου της Eurobank.
''Με απόφαση των αρμοδίων θεσμικών αρχών και με σύμφωνη γνώμη των δύο τραπεζών, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank θα ανακεφαλαιοποιηθούν πλήρως και ανεξάρτητα η μία από την άλλη, γεγονός που συνεπάγεται την αναστολή των διαδικασιών συγχώνευσής τους.
Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Απριλίου. Προς το σκοπό αυτό, η Eurobank θα συγκαλέσει αύριο Τρίτη 9 Απριλίου 2013 το Διοικητικό της Συμβούλιο με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Οι τελικές αποφάσεις για την πορεία της συγχώνευσης των δύο Τραπεζών θα ληφθούν από τον κοινό μέτοχο, που θα είναι το ΤΧΣ.
Όπως είναι γνωστό, το ΤΧΣ έχει δεσμευθεί για την πλήρη κάλυψη των ΑΜΚ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και έχει ήδη προκαταβάλει τα αναγκαία κεφάλαια, διασφαλίζοντας απολύτως τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και εξασφαλίζοντας πλήρως όλες τις καταθέσεις, στο σύνολό τους''.
Λίγο αργότερα ακολούθησε αντίστοιχη ανακοίνωση από την Εθνική Τράπεζα.
''Αύριο, Τρίτη 9 Απριλίου 2013, συνέρχεται το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας για να αποφασίσει τη σύγκληση, κατά νόμο, γενικής συνέλευσης για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, σύμφωνα με τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης για τις συστημικές τράπεζες''.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, εάν δεν επιτευχθεί το ποσοστό της ελάχιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, τότε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως την αύξηση κεφαλαίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου