Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Τίτλοι τέλους για το θρυλικότερο βαν όλων των εποχών

Υπήρξε όχημα-σύμβολο, που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στις δεκαετίες του '60, του '70 και όχι μόνο.

Αγαπημένο όχημα των χίπηδων -ενίοτε και κατοικία- αλλά και μόνιμο μεταφορικό μέσο χιλιάδων συγκροτημάτων, το περίφημο Van της Volkswagen άλλαξε την ιστορία των αυτοκινήτων. Πλέον, οι....
χίπηδες έχουν σχεδόν εκλείψει, οι τότε μουσικοί έγιναν διάσημοι και κυκλοφορούν μόνο με λιμουζίνες ή υπερπολυτελή λεωφορεία, και κάπως έτσι το εμβληματικό βαν έχει εξοστρακιστεί στη Βραζιλία, τη μοναδική χώρα που συνεχίζει να το κατασκευάζει.
Όχι όμως για πολύ, καθώς οι νέοι κανόνες ασφαλείας επιβάλλουν όλα τα οχήματα να έχουν αερόσακους και ABS, κάτι που σημαίνει ότι η παραγωγή του θρυλικού βαν θα σταματήσει το 2014.
12van3
Βέβαια, το μνημειώδες όχημα με τις διάφορες ονομασίες -όπως Transporter, Μπούλι, Κόμπι και «χίπικο»- θα συνεχίσει να κατακλύζει τους δρόμους για αρκετά χρόνια ακόμη, καθώς υπολογίζεται πως η Volkswagen έχει παραγάγει περισσότερα από 10 εκατομμύρια κομμάτια, ενώ παραμένει πολύ δημοφιλές.

Εμπνευστής του βαν ήταν ο Μπεν Πον, επίσημος εισαγωγέας της Volkswagen στην Ολλανδία. Το 1947 σκέφτηκε και παρουσίασε ένα φορτηγάκι σχεδιασμένο στα πρότυπα του σκαραβαίου και το παρουσίασε στο αφεντικό της εταιρείας, τον Χάινριχ Νόρντοφ.
00van1
Η ιδέα υιοθετήθηκε αμέσως και η παραγωγή ξεκίνησε στις 8 Μαρτίου 1950, με το ατού του οχήματος να είναι το ότι μπορεί να μεταφέρει έως 8 επιβάτες, αλλά να χρησιμοποιηθεί και ως φορτηγό εάν αφαιρεθούν τα πίσω καθίσματα.
00van2
Το 1951 βγαίνει στην αγορά η εκδοχή Samba, το ταξιδιωτικό βαν, με περισσότερα παράθυρα και συρόμενη οροφή. Τις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν το βαν θα γίνει το σύμβολο των χίπηδων αλλά και μιας ολόκληρης γενιάς νέων, οι οποίοι επιθυμούν να ταξιδέψουν και να γνωρίσουν τον πλανήτη οδικώς.

Φθάνοντας στο 2006, λίγα οχήματα τέτοιου τύπου κυκλοφορούν στους δρόμους, ωστόσο η εταιρεία Pixar φροντίζει να το συστήσει στις νέες γενιές μέσα από την ταινία της «Cars».
00v34209842432
Το βαν στέγασε για περισσότερα από 60 χρόνια όνειρα, έρωτες, σκέψεις, αλλά και εμπορεύματα, μηχανήματα και άλλα πολλά όντας ένα από τα πιο λειτουργικά οχήματα που κυκλοφόρησαν ποτέ.
Και κάπως έτσι, το 2014 θα πέσουν οι τίτλου τέλους για το θρυλικό βανάκι.
http://www.o-klooun.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου