Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

7 καταστάσεις που καταναλώνουν την ψυχική σας ενέργεια και πώς να τις αποφύγετε

Όλοι έχουμε στιγμές που νιώθουμε εξαντλημένοι, υποτονικοί και άδειοι.

Το πιο συχνό παράπονο όλων είναι «νιώθω μια κούραση» ή «είμαι πεσμένος/η» – και τις περισσότερες φορές χωρίς να έχουμε κάνει κάτι ιδιαίτερα κουραστικό, όπως να τρέξουμε 10 χιλιόμετρα για παράδειγμα. Αν δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα υγείας, τότε....
αυτό που μας λείπει είναι ενέργεια. Οι περισσότεροι όταν ακούνε τη λέξη ενέργεια, σκέφτονται αμέσως τη σωματική δύναμη. Σύμφωνοι. Σίγουρα χρειαζόμαστε μια υγιεινή διατροφή, έναν καλό ύπνο, σωστή ενυδάτωση και συχνή άσκηση. Αλλά αυτό που έχουν αρχίσει οι επιστήμονες να διαπιστώνουν θα σας εκπλήξει: το 70% της συνολικής μας ενέργειας είναι ψυχική και μεταφράζεται σε ελπίδα, θέληση, πάθος, ενθουσιασμό και αισιοδοξία.

Οι σημερινοί άνθρωποι δίνουν πολύ μεγάλη βαρύτητα στη φροντίδα του σώματος και λιγότερη σημασία στη φροντίδα της ψυχής. Γιατί υπάρχουν πράγματα στην καθημερινότητα μας, που απορροφούν την ενέργειά μας: δυσκολίες, τοξικοί άνθρωποι, άγχη, ενοχές, ανασφάλειες, αναποφασιστικότητα, ζήλια. Όλες αυτές οι καταστάσεις διεκδικούν ένα ποσοστό από την ψυχική μας δύναμη και ενέργεια. Αν ανακαλύψουμε ποιές είναι αυτές και σταματήσουμε τη διαρροή, τα επίπεδα της ενέργειάς μας θα ανέβουν κατακόρυφα!

Ποιες είναι οι πιο κοινές καταστάσεις που απορροφούν ενέργεια:

1. Οι προσδοκίες των άλλων
Μήπως στη ζωή σας προσπαθείτε να εκπληρώσετε τα όνειρα κάποιου άλλου; Μήπως εσείς βάζετε όλη σας την ενέργεια για να πετύχετε και την ικανοποίηση την απολαμβάνει αυτός ο άλλος; Απελευθερωθείτε! Δεν χρειάζεται να έρθετε σε σύγκρουση. Απλά πείτε αυτό δεν είναι το δικό μου όνειρο. Στη χειρότερη περίπτωση κάποιος μπορεί να δυσαρεστηθεί. Αλλά αυτός ο κάποιος δεν θα είστε εσείς!

2. Η καταπίεση της προσωπικότητάς σας
Όλοι έχουμε μάθει να ζούμε με κανόνες και να σκεφτόμαστε σε κουτάκια με αποτέλεσμα πολλές φορές να καταπιέζουμε τον αληθινό μας εαυτό. Αυτό μας εξαντλεί γιατί προσποιούμαστε κάτι που δεν είμαστε αληθινά. Η λύση είναι να κάνουμε πράγματα που αληθινά μας αρέσουν και μας εκφράζουν.

3. Οι στερήσεις
Οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις είναι πλέον τόσες που δεν έχουμε χρόνο για τίποτε άλλο. Στερούμαστε βασικά πράγματα, μικρές απολαύσεις, διασκέδαση, πράγματα που μας γεμίζουν και ομορφαίνουν τη ζωή μας. Αυτά είναι που πρέπει να ξαναβάλουμε στη ζωή μας για να δούμε την ενέργειά μας να ανεβαίνει.
4. Ο φθόνος
Πολλές φορές δεν ζηλεύουμε απευθείας κάποιον αλλά πιάνουμε τον εαυτό μας να χαλιέται με την επιτυχία των άλλων. Γιατί αυτοί και όχι κι εμείς; Η σύγκριση όμως με τους άλλους δεν οδηγεί πουθενά. Αντίθετα αν αναγνωρίσετε στον εαυτό σας όλα όσα έχετε καταφέρει, θα νιώσετε πολύ καλύτερα. Αφήστε δε που δεν ξέρετε τι προβλήματα κρύβονται πίσω από την επιτυχία και την ευτυχισμένη εικόνα των άλλων.  

5. Το άγχος
Όταν αγχώνεστε δεν λύνετε κάτι απλά υποφέρετε. Το άγχος δεν δίνει ποτέ λύση στα πράγματα. Απλά βασανίζει και καταναλώνει ενέργεια. Η δράση είναι το αντίδοτο στο άγχος. Όταν δείτε πρόοδο σε κάτι, τότε το άγχος σιγά-σιγά υποχωρεί και οι μπαταρίες σας να ξαναγεμίζουν με ενέργεια και αισιοδοξία.  

6. Οι εκκρεμότητες
Πάντα έχουμε πράγματα στο μυαλό μας αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε αλλά που συνέχεια αναβάλλουμε για αργότερα. Όλες αυτές οι εκκρεμότητες όμως απορροφούν ενέργεια. Αφήστε το κυνήγι της τελειότητας και πάρτε μία απόφαση ή ξεχάστε το θέμα εντελώς. Αν δεν προχωράει κάτι, απλά αφήστε το. Δεν σας πάει, δεν το θέλετε, δεν υπάρχει λόγος να το παλεύετε.

7. Οι δεσμεύσεις
Μην λέτε σε όλα «ναι». Κάθε «ναι» διεκδικεί και ένα κομμάτι από την ενέργειά σας και δεν μπορείτε να γίνετε χίλια κομμάτια. Πείτε όχι σε αυτά που δεν μπορείτε να αναλάβετε και θα νιώσετε καλύτερα με το εαυτό σας και πιο δυνατοί.

Αν μάθετε να διαχειρίζεστε καλύτερα τις καταστάσεις που καταναλώνουν την ψυχική σας ενέργεια θα νιώσετε καλύτερα και φορτισμένοι θετικά χρόνο με το χρόνο. Γιατί αντίθετα με τη σωματική ενέργεια, η ψυχική μας ενέργεια μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο και με την καλύτερη γνώση του εαυτού μας.
http://www.tsemperlidou.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου