Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014

Βαριά ονόματα της ελληνικής βιομηχανίας που γονάτισαν και πτώχευσαν στην κρίση

Έξι χρόνια ύφεσης είναι πολλά και λίγοι μπορούν να τα αντέξουν. Το χτύπημα της κρίσης ήταν τέτοιο που μεταξύ των νοικοκυριών που γονάτισαν είναι και άλλοτε κραταιά ονόματα στον επιχειρηματικό κόσμο.

Γνωστά ονόματα από την βιομηχανία και το εμπόριο δεν κατάφεραν να συντηρηθούν, είδαν τα κέρδη τους όχι να μειώνονται αλλά....
να εξαφανίζονται και οδηγήθηκαν στην πτώχευση. Βασικός λόγος είναι ότι δεν κατάφεραν να βρουν λύση απέναντι στο κλείσιμο των πιστωτικών γραμμών που εφάρμοσαν οι τράπεζες και σε συνδυασμό με τον υψηλό δανεισμό που μετέφεραν από τα προηγούμενα χρόνια, χρεοκόπησαν την τελευταία εξαετία 2009-2014. Μαζί με αυτούς χρεοκόπησαν και χιλιάδες νοικοκυριά που είδαν τα μέλη τους να μπαίνουν στην λίστα με τους ανέργους και να μένουν εκεί...

Η έρευνα της Καθημερινής που υπογράφει ο Ανέστης Ντόκας είναι χαρακτηριστική.  

Η αρτοβιομηχανία Κατσέλης: Το 2007 μετονομάστηκε σε Nutriart όταν εξαγοράσθηκε από τον όμιλο Γ. Δαυίδ, πτώχευσε το 2013 παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της ιδιοκτησίας και των τραπεζών να βρεθεί μία λύση.

Η διοίκηση απέδωσε το τέλος της εταιρείας στην ύφεση και στις τεράστιες καθυστερήσεις από πλευράς των πιστωτριών τραπεζών να ρυθμίσουν τα δάνεια της επιχείρησης.
 
Η Ατλάντικ: Η πέμπτη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της χώρας, πριν κλείσει βυθίστηκε υπό το βάρος των δανειακών υποχρεώσεων, οδηγώντας στην ανεργία πάνω από 3.000 εργαζόμενους και προκαλώντας ζημίες σε 1.500 και πλέον προμηθευτές.

Καθοριστικής σημασίας ήταν και η κόντρα ανάμεσα στους βασικούς μετόχους, την οικογένεια Αποστόλου και την οικογένεια Λαουτάρη, στη διάρκεια της οποίας εκτοξεύθηκαν εκατέρωθεν σκληρές κατηγορίες. Μάλιστα, η διαμάχη των δύο πλευρών έφθασε μέχρι το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η αλυσίδα Spirder Stores: Σ’ ένα απόγευμα τον Σεπτέμβριο του 2013 έγινε γνωστό στους 890 εργαζόμενους του ομίλου Χατζηιωάννου ότι κλείνει η θυγατρική αλυσίδα Sprider Stores. Από τότε μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι προσπαθούν να λάβουν τις αποζημιώσεις τους για να τους καταβληθεί το επίδομα ανεργίας.

Τα οικονομικά ανοίγματα των αδελφών Χατζηιωάννου σε συνδυασμό με τον υψηλό δανεισμό ήταν το εκρηκτικό μείγμα που προκάλεσε την πτώχευση του ομίλου.

Η καπνοβιομηχανία Γεωργιάδης: Τον Απρίλιο του 2013 κατατέθηκε αίτηση πτώχευσης. Τα οικονομικά προβλήματα της εταιρείας σε συνδυασμό με την κατάρρευση των πωλήσεων λόγω της αύξησης του λαθρεμπορίου δεν άφησαν πολλά περιθώρια για να αποφύγει η εταιρεία το πικρό ποτήρι της χρεοκοπίας.

Το σήμα κατατεθέν της «Γεωργιάδης» ήταν η περίφημη σειρά «22», η οποία είχε πιστούς λάτρεις. Παράλληλα παρήγαγε αρκετά από τα σήματα της σειράς Rothmans, κατόπιν αδείας που έλαβε από την αγγλική Rothmans of Pall Mall.

Στην ιστορία πέρασε και η βιομηχανία δομικών υλικών Φίλκεραμ Johnson με δικαστική απόφαση στα τέλη του 2011.

Η καθίζηση της οικοδομικής δραστηριότητας ήταν το βασικό χτύπημα για την εταιρεία, η οποία δεν κατάφερε να διαχειριστεί τα χρέη της. Σε πτώχευση οδηγήθηκε και η γνωστή χαρτοβιομηχανία Diana. Η επιχείρηση του κ. Πάνου Ζερίτη λύγισε υπό το βάρος των υποχρεώσεών της και της αδυναμίας της να βρει κεφάλαια για να συνεχίσει τη λειτουργία της, επιφέροντας βαρύ πλήγμα στην απασχόληση της ακριτικής Ξάνθης.

Οι συνολικές υποχρεώσεις της Diana –σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο αίτημα πτώχευσης– προς προμηθευτές, προσωπικό, Δημόσιο, ασφαλιστικούς φορείς, πιστωτές, ΔΕΗ και ΔΕΠΑ ανέρχονταν σε 30 εκατ. ευρώ. Στη λίστα των χρεοκοπιών προστέθηκαν η Neoset, η Alex Pak, ο Fokas και πρόσφατα η Shelman και η Χ.Κ. Τεγόπουλος.koolnews.gr.
http://mhnpetaslefta.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου